top of page
  • Foto van schrijverSipke

Bloedstollende GHC-finale; Jacob redt de eer

De finaleronde van het seizoen 2022-23 van de Groene Hart Jeugdcup werd afgelopen vrijdagavond traditiegetrouw gespeeld in de prachtige aula van het Laurens Lyceum in Rotterdam. De winnaar van de laatste ronde mag zich de kampioen noemen, ongeacht de resultaten uit eerdere rondes. Voor OEW 1 was het daarom erop of eronder; voor OEW 2 de laatste kans om te laten zien dat ze de stevig verdedigde plaats in poule 2 waard waren.

Voor de schakers was het sowieso een spannende afsluiting van het Groene-Hartseizoen. Dit was de avond dat alle poules op één locatie werden afgewerkt, dus het was behalve een sportieve uitdaging ook een strijd tegen de elementen: de rondrennende jongste kinderen, de geur van snoep en frisdrank, de druk van het publiek dat nét iets te dicht bij de borden stond...


OEW 2 speelde tegen CSV 1, 3-Torens 1 en Promotie 1, drie teams met een gemiddeld behoorlijk hogere jeugdrating. Toch hebben ze zich goed staande gehouden. Erik herstelde zich heel goed van de vorige ronde en behaalde 2½ punten uit 3. Ilja en Sam wonnen ieder één partij; Casper hield het na een remise in de eerste ronde voor gezien. De andere teams eindigden weliswaar boven OEW in poule 2, maar het was al met al een heel goed seizoen. Spannend was het zeker ook voor OEW 1. Zij speelden in poule 1 om het kampioenschap tegen -- hoe kan het ook anders -- Klim-Op 1. RSR Ivoren Toren 1 en Klim-Op 2 waren ook van de partij, maar alleen met een flinke dosis geluk zouden zij de eerste plaats kunnen bemachtigen.

Zeteo won op bord 4 al zijn partijen, Oleksii had tweemaal winst en eenmaal verlies, Jacob had één remise en won er twee, en ten slotte Jonathan op bord 1: één winst en twee remises. Tegen Klim-Op 1 werd een teamremise behaald (2-2) en na drie speelrondes bleek Klim-Op evenveel bord- én matchpunten te hebben. Omdat het onderlinge resultaat geen uitsluitsel bracht, werd de winnaar bepaald door de uitslagen van bord 4 te schrappen. En dat was dus een zware tegenslag voor OEW, omdat dat het maximale aantal punten aftrek opleverde. Onze jongens hebben dus héél even kunnen dromen van de gigantische wisseltrofee, maar het was Klim-Op dat hem (opnieuw!) mee naar huis mocht nemen. Dat was nog eens extra jammer omdat OEW dit seizoen vier speelronden had gewonnen en Klim-Op slechts drie, maar ja: de regels zeggen dat dat niks uitmaakt.

Was de teleurstelling heel groot? Nou, een klein beetje maar. Jacob redde de clubeer door de hoogste individuele score te behalen van alle deelnemende schakers: 19 punten uit 21 partijen in het hele seizoen. Ontzettend knap! Janice van Klim-Op 1 had de hoogste score van alle deelnemende meiden en werd ook in het zonnetje gezet:
Comments


bottom of page