top of page

Schaken bij OEW

Schaakles

Dinsdagavond is de clubavond van Op Eigen Wieken. De avond begint altijd om 18.30 uur met een halfuur schaakles.

Er wordt gebruik gemaakt van de Stappenmethode van de KNSB. Deze methode bestaat uit 'stappen' waar verschillende schaakonderwerpen aan bod komen. Beginners starten met opstapje 1 of stap 1. Na ongeveer één tot anderhalf jaar heb je alle lessen van een stap gehad en is het tijd voor een examen. Wanneer je deze haalt, ga je door naar de volgende stap.

 

Bij Op Eigen Wieken wordt lesgegeven van opstapje 1 tot en met stap 5. Om te oefenen met de schaakopgaven krijgt iedereen een werkboekje van de stap die hij of zij volgt. Tijdens de les en soms thuis kan hierin gewerkt worden.

stappenmethode.jpg
Kennismaking

Ons doel is om kinderen zoveel mogelijk plezier te laten beleven aan de schaaksport. Geïnteresseerden zijn elke dinsdagavond van harte welkom om een kijkje te nemen en mee te schaken. Voor vragen, neem contact op met Op Eigen Wieken via het contactformulier.

Voor de schoolsportcommissie van de gemeente Leiden organiseren we twee keer per jaar een kennismakingscursus schaken voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Deze cursus bestaat uit 10 lessen op de dinsdagavond vanaf oktober en januari. Inschrijven kan via de website van de Schoolsportcommissie.

Competitie

Om 19.00 uur is het tijd om competitie te spelen. De groepsindeling is hierbij anders dan bij de schaaklessen; het ene kind is beter in het oplossen van schaakproblemen en het andere kind is beter in een echte schaakwedstrijd.

 

De groepen bestaan uit ongeveer 8 kinderen. Iedereen speelt minimaal 1x tegen elkaar en aan het eind van de competitie is er een eindranglijst. De twee hoogste geëindigde kinderen gaan een groepje omhoog en de twee laagst geëindigde kinderen gaan een groepje naar beneden.

Op die manier speelt iedereen tegen kinderen van zijn of haar eigen niveau. Naarmate kinderen hogerop komen, kunnen de schaakpartijen langer gaan duren, gaan kinderen met klok spelen en hun partij noteren.

Na afloop kunnen de partijen dan nabesproken worden met een trainer. Ieder jaar worden vier competities gespeeld. Halverwege het jaar en aan het eind van het jaar zullen feestelijk de prijzen voor de competities worden uitgereikt.

Extra trainingen

Voor de enthousiaste en gemotiveerde kinderen biedt Op Eigen Wieken elk jaar 10 tot 12 extra schaaklessen aan op vrijdagavond.

 

Deze trainingen duren 1 tot 1,5 uur en worden gegeven door een gecertificeerde schaaktrainer. De groepen worden samengesteld op basis van niveau en leeftijd. De kosten voor de extra trainingen verschillen per groep.

Meer informatie over de extra trainingen en de trainingsdata kun je hier vinden.

toernooien.jpg
Toernooien

Leden van OEW kunnen meedoen aan diverse toernooien op de schaakclub en daarbuiten. Hierdoor kunnen ze alleen of in teamverband hun krachten meten met andere jeugdschakers.

 

Voorbeelden van toernooien zijn:

  • Grand Prix toernooi

  • Persoonlijk kampioenschap

  • Team-kampioenschap

  • OEW Meester-in-de-doptoernooi

  • OEW snelschaakkampioenschap

  • Basisscholen schaaktoernooi Leiden

  • Groene Hart Cup competitie

  • Open Nederlands Jeugd Kampioenschap

  • LeiSB-competitie

Sommige toernooien zijn geschikt voor beginnende schakers en andere gericht om de meer ervaren spelers.

In de agenda staat vermeld wanneer de verschillende toernooien plaatsvinden.

bottom of page