top of page

Onze vrijwilligers

Jeugdschaakclub Op Eigen Wieken wordt gerund door vrijwilligers. De jeugdleiders en trainers zetten zich met veel toewijding in om de kinderen plezier te laten beleven aan het schaakspel. Daarnaast zijn er vrijwilligers die het reilen en zeilen van de club in de gaten houden. Alle vrijwilligers die met kinderen werken, zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Hieronder kunnen jullie de vrijwilligers van OEW beter leren kennen.

Leonore Biemans-Braggaar

Leonore Biemans-Braggaar

Voorzitter

Toen Leonore 6 jaar was, werd ze lid van OEW. Toen kon ze nog niet zo goed schaken, maar op OEW heeft ze veel geleerd. Ze werd steeds beter en is meerdere keren Nederlands jeugdkampioene geworden. Ze heeft meegedaan aan EK’s en WK’s en schaakt nog steeds in de landelijke competitie. Bij OEW brengt ze haar kennis en ervaring met veel plezier over op de nieuwe generatie schakers.

Onno Verbaken

Onno Verbaken

Trainer stap 1 en Koningsgroep

Onno is terug van weggeweest. Als kind schaakte hij bij OEW en als volwassen speler deed hij regelmatig mee aan de landelijke competitie. De laatste jaren is hij zelf minder actief als schaker en is hij leraar op een basisschool. Omdat zijn zoon sinds 2021 lid is bij OEW, is Onno weer terug op de club, waar hij lesgeeft aan stap 1. Bij de speelgroepen begeleidt hij de Koningsgroep bij het spelen van een spannende partijen.

Arno Konijnendijk

Arno Konijnendijk

Trainer stap 1 en Korte Rokadegroep

Arno schaakt vanaf zijn 12e en is sinds zijn 69e lid van de Leidse schaakclub Philidor. Zelf zegt hij dat hij niet de allerbeste schaker is, maar wij weten dat hij behoorlijk veel kan leren aan de kinderen van stap 1. Sinds 2022 geeft hij les bij OEW, waar hij met veel plezier de kinderen aan het werk ziet met de Stappenmethode. Met veel geduld en begrip zorgt hij dat de allerkleinsten het schaakspel onder de knie krijgen.

Pim Braggaar

Pim Braggaar

Trainer stap 1, stap 2, Schaakmatgroep en examinator

Pim schaakt al bijna heel zijn leven. Om zijn kinderen Leonore en Wessel ook te leren schaken, heeft hij ze op jonge leeftijd naar OEW gebracht. Zijn kinderen ontwikkelden zich als goede schakers en tot zijn verbazing, wonnen ze steeds vaker van hem. In de verschillende lesgroepen springt Pim bij als ‘vliegende keep’, dus veel kinderen zullen hem tegenkomen. Ook zorgt hij ervoor dat de stappenexamens goed worden gecoördineerd en nagekeken.

Geert van der Wulp

Geert van der Wulp

Trainer stap 2 en Supergroep

Geert heeft van zijn vader leren schaken toen hij een jaar of 6 was. Daarna heeft hij een paar jaar bij een schaakclub in Den Bosch gespeeld. Toen hij 12 jaar was, is hij gaan basketballen en is van schaken niet veel meer terecht gekomen. Gelukkig heeft Geert de schaaksport weer opgepakt en schaakt hij nu een paar jaar in Oegstgeest. Voor OEW vindt hij het vooral belangrijk dat kinderen het leuk vinden om te komen schaken, dan gaat het leren bijna vanzelf!

Leon Tiggelman

Leon Tiggelman

Trainer stap 2 en Lange Rokadegroep

Leon heeft schaken altijd al erg leuk gevonden, maar heeft er in zijn jeugd weinig mee gedaan. Toen schaken populairder werd door ‘The Queen’s Gambit’ werd hij geïnspireerd om meer met schaken te gaan doen. Hij is bij OEW gekomen door een keer mee te kijken bij het basisscholentoernooi. Hierdoor werd hij enthousiast om kinderen schaakles te gaan geven. Leon studeert voor sociaal werker. Hij brengt zijn studie in de praktijk door de kinderen bij OEW te leren schaken en ze te laten genieten van het spel.

Job Segers

Job Segers

Trainer stap 3 en materiaalcommissaris

Job heeft leren schaken van zijn vader Reinoud, die ook vrijwilliger is. Als klein jongetje is Job bij OEW gekomen waar hij in de loop der jaren veel heeft geleerd. Naast zijn studie sterrenkunde schaakt Job nu bij een volwassenenclub en is hij vrijwilliger bij OEW. Als materiaalcommissaris zorgt hij dat alle schaakspullen netjes geordend en bewaard worden en dat er mooie prijzen te winnen zijn op de toernooien.

Johan Boots

Johan Boots

Trainer stap 4 en examinator

Toen Johan jong was, schaakte hij vaak tegen kinderen van OEW, waaronder Machiel de Heer, de zoon van trainer Dik. Ook lukte het hem om te winnen van de bekende oud-OEW’er Jan Smeets, die nu grootmeester is. Toen Johans kinderen bij OEW gingen schaken, is hij zich als vrijwilliger in gaan zetten voor stap 4 en 5. Daarnaast is hij examinator bij Leidse Schaakbond, waar hij bij verschillende schaakclubs in de omgeving van Leiden stappenexamens afneemt.

Alexander Polak

Alexander Polak

Trainer extra trainingen

Alexander is op zijn 6e lid geworden van OEW en heeft daar naast de clubavonden ook extra trainingen gevolgd. Hij herinnert zich hoeveel deze trainingen hem hebben gebracht en geeft zijn kennis en ervaring daarom nu graag door. Dit doet hij op een interactieve manier, met inspiratie uit boeken en zijn eigen partijen. Het behalen van de schaaktitel Internationaal Meester (IM) is zijn droom.

Alisha Warnaar

Alisha Warnaar

Op wereldreis, maar komt snel weer terug

Alisha heeft op school leren schaken. Op haar 8e is ze lid geworden van OEW. Hier is ze flink vooruitgegaan waardoor ze meerdere NK’s heeft gewonnen en zelfs heeft meegespeeld op EK’s. Alisha woont in een studentenhuis met andere schakers en schaakt zelf nog steeds fanatiek. Sinds een aantal jaar geeft ze extra trainingen en sinds kort ook les op dinsdagavond. Het mooie van OEW vindt ze dat plezier en succes hier hand in hand gaan.

Kees Bakker

Kees Bakker

Penningmeester

Kees schaakt al bijna zijn hele leven. Toen hij op de middelbare school zat, heeft hij op een schaaktoernooi eens een plafonnière gewonnen, maar veel meer prijzen nam hij niet mee naar huis. Als penningmeester zorgt hij sinds 2004 met zijn analytische blik dat OEW financieel gezond blijft.

Sipke Vijver

Sipke Vijver

Trainer stap 1 en Witte Pionnengroep

Sipke heeft op jonge leeftijd leren schaken maar is nooit lid van een schaakclub geweest. Zijn liefde voor het spel is opgebloeid sinds zijn kinderen bij OEW zitten (ondanks het feit dat ze hem inmiddels links en rechts hebben ingehaald). Sipke is betrokken bij de stap 1-lesgroepen, waarin de jongste leden de beginselen van het schaken worden bijgebracht. Hij is ervan overtuigd dat je beter leert schaken als je in de eerste plaats met plezier naar de club komt.

Wessel Dikker Hupkes

Wessel Dikker Hupkes

Trainer stap 1 en Korte Rokadegroep

Als kind schaakte Wessel bij de Utrechtse schaakvereniging De Domtoren, maar inmiddels woont hij al jaren met veel plezier in Leiden. Zijn drie kinderen schaken bij OEW en Wessel komt er ook graag om les te geven in de beginselen van het schaakspel. Ook begeleidt hij de wedstrijden in de Korte Rokadegroep. Wessels belangrijkste doel is dat de kinderen met plezier naar de schaakles komen en genieten van hun schaakpartijen.

Everwijn Lammers van T...

Everwijn Lammers van T...

Trainer stap 1 en Witte Pionnengroep

Everwijn is de meest energieke schaaktrainer van OEW. Als kind heeft hij het schaakspel omarmd, maar is pas recentelijk lid geworden van een schaakvereniging. Toen Everwijn bij OEW kwam, heeft hij gelijk de trainerscursus gevolgd en brengt het nu met veel enthousiasme in de praktijk. Hij heeft niet alleen een passie om schaaklessen te geven, maar geniet ook van de schoonheid van het eeuwenoude spel.

Walther Warnaar

Walther Warnaar

Trainer stap 1, stap 2, Schaakmatgroep en Torengroep

Walther is bij OEW gekomen door zijn kinderen Alisha, Mark en Tim. Walther houdt van schaken, maar is nog beter in go. Go is een denksport uit het verre oosten. Als go-speler heeft Walther meerdere keren meegedaan aan NK’s en EK’s. Het leuke van OEW vindt Walther dat het een club is voor alle soorten schakers: fanatieke schakers die proberen bij de Nederlandse top te komen, maar ook kinderen die vooral voor de gezelligheid komen en het leuk vinden met hun vrienden te schaken.

Wadim Sharshov

Wadim Sharshov

Trainer stap 2 en Witte Pionnengroep

Lang voordat Wadim vrijwilliger was, schaakte hij zelf als kind bij OEW. Hij kwam naar OEW om beter te leren schaken en zo zijn beste vriend te kunnen verslaan. Dat is gelukt en nog steeds schaakt Wadim met veel enthousiasme. Sinds 2001 zet hij zich als vrijwilliger in om de kinderen van OEW plezier te laten beleven aan het schaakspel. Naast zijn drukke baan als wiskundeleraar staat Wadim altijd klaar voor club.

Erik van de Plassche

Erik van de Plassche

Trainer stap 2 en Lopergroep

Erik schaakt al zijn hele leven. Hij leerde schaken van zijn vader en begon op zijn dertiende te spelen bij de Eerste Weerter Schaakclub. Hij heeft nog les gehad van de bedenker van de Stappenmethode - Cor van Wijgerden - en meegedaan aan het Nederlandse jeugdkampioenschap toen de Leidse schaker John van der Wiel kampioen werd. Na 20 jaar in het buitenland - waar hij ook veel geschaakt heeft - geeft schaakt hij zelf bij Philidor en geeft hij met veel plezier les bij OEW. Zijn favoriete schaker is Bobby Fischer.

Jeroen Nouwens

Jeroen Nouwens

Trainer stap 3 en Damegroep

Al sinds 2002 is Jeroen wekelijks op de schaakclub te vinden. Toen hij als kind bij OEW schaakte, was hij de eerste op de club die het stap 4+ examen heeft gehaald, omdat dit examen toen net nieuw was. Toen Jeroen een paar jaar later begon met lesgeven, kwam hij erachter dat hij talent heeft om de oudere kinderen die vaak al goed kunnen schaken, te leren nóg beter te worden. Tijdens zijn lessen vertelt hij met enthousiasme en plezier over bijzondere openingen en spannende varianten.

Bert van der Marel

Bert van der Marel

Trainer stap 5 en Koningsgroep

Toen Bert als kind leerde schaken, was er nog geen Stappenmethode, dus heeft hij het geleerd met Prismaboekjes. Als student is hij bij de Groningse schaakvereniging Unitas een jeugdschaakclub begonnen die inmiddels is omgevormd tot de bekende jeugdschaakclub ‘De Paardensprong’. Bert geeft les aan stap 4, waar hij deze sterke schakers uitdaagt met zelf-ontworpen schaakproblemen. Hij kan genieten van elegante schaakstellingen en slimme trucjes en brengt dit met veel enthousiasme over op de kinderen.

Timo Yeh

Timo Yeh

Trainer extra trainingen

Timo leerde schaken op de Lorentzschool en werd daarna snel lid van OEW. Van toernooitjes kon Timo geen genoeg krijgen. Hij heeft daarom regelmatig in het binnen- en buitenland aan toernooien deelgenomen. Timo heeft dierbare herinneringen aan zijn uitzendingen voor Team NL naar Schotland en Ierland en zijn deelname aan het EK Jeugd in Slowakije. Bij OEW draagt hij zijn steentje bij aan het trainen van opkomende talenten op vrijdagavond.

Reina Boerrigter

Reina Boerrigter

Redacteur Wiekslag, verkoop clubshirts en coördinator Grand Prix

Reina is getrouwd met Sipke en heeft drie kinderen die bij OEW schaken. Hoewel Reina zelf geen schaker is, doet ze heel veel voor de schaakclub. Met het clubblad ‘De Wiekslag’ en de verkoop van de blauwe OEW-polo’s spant ze zich in voor de saamhorigheid binnen de club. Ze doet haar best om de zichtbaarheid van OEW te vergroten en daarmee andere ouders zich ook verbonden te laten voelen met de club.

Erik Biemans

Erik Biemans

Webmaster

Erik is de man van voorzitter Leonore. Toen hij Leonore leerde kennen, heeft ze hem meegenomen naar OEW, waar hij zag hoe leuk het schaakspel is. Hoewel hij niet zo goed is, schaakt hij graag online, waarbij Leonore hem vaak moet helpen als hij weer eens zijn dame laat slaan. Erik is verantwoordelijk voor de website. Ook helpt hij mee met het organiseren van leuke activiteiten op de club.

Naomi de Ridder

Naomi de Ridder

Trainer stap 1 en Schaakmatgroep

Sinds haar zesde is Naomi bij verschillende schaakclubs lid geweest. Jarenlang was schaken haar grote passie en reisde ze het hele land af voor toernooien. Haar studie Psychologie zorgde voor een schaakpauze van ongeveer tien jaar. Omdat het toch weer begon te kriebelen, is ze lid geworden van schaakclub Philidor en geeft ze bij OEW met veel enthousiasme les aan de kinderen van stap 1.

Steven IJland

Steven IJland

Trainer stap 1 en Zwarte Pionnengroep

Steven ontdekte de charme van het schaakspel op school, maar schaakte daarna niet zo veel. Dat veranderde toen hij zijn zoon Jens leerde schaken. Vanaf dat moment werd het huis gevuld met dagelijkse schaakduels. Al snel werd Jens lid van OEW en werd Steven ook enthousiast over onze schaakclub waar hij nu stap 1 begeleidt. Steven vindt plezier in het spel het allerbelangrijkste.

Bas Langenberg

Bas Langenberg

Trainer stap 1 en Witte Pionnengroep

Bas heeft op jonge leeftijd leren schaken van zijn vader, maar is pas dertig jaar later gaan schaken in clubverband. Hij werd aangemoedigd door zijn dochter Tesla die bij OEW schaakt. Omdat hij zag hoeveel plezier zij had in het schaken, werd hij kort daarna zelf lid van schaakclub bij Philidor. Omdat Bas vindt dat je iets pas echt goed begrijpt als je het aan anderen uit kan leggen, geeft hij met veel plezier les aan de kinderen van stap 1. Bas hoopt zijn enthousiasme voor het spel over te kunnen brengen op de kinderen bij OEW.

Tim Brouwer

Tim Brouwer

Trainer stap 2 en Paardengroep

De meeste kinderen komen bij OEW als ze op de basisschool zitten, maar Tim heeft de passie voor schaken gevonden toen hij op de middelbare school zat. Daar heeft een leraar Duits hem laten zien hoe leuk schaken is. Toen is hij direct naar OEW gegaan waar hij binnen een paar jaar is gegroeid van een beginner tot een gevorderde schaker die meedoet aan toernooien. Naast zijn studie wiskunde geeft hij schaaklessen aan stap 1 bij OEW.

Erick Moeri

Erick Moeri

Trainer stap 2 en Witte Pionnengroep

Als vader van twee OEW’ers is Erick vaak op de schaakclub te vinden. Hij heeft als kind leren schaken in zijn geboorteland Indonesië en is als lid van schaakclub Philidor nog steeds vaak achter het bord te vinden. De familie Moeri is een echt schaakgezin, waarbij Erick veel met zijn zoons schaakt. Ook OEW geeft hij met veel persoonlijke aandacht les aan de kinderen van stap 2.

Reinoud Segers

Reinoud Segers

Trainer stap 3 en Zwarte Pionnengroep

Reinoud schaakt al sinds zijn 8ste. Bij de Capelse Schaakvereniging werd hij goed bevriend met een groep jongens en meisjes, die naast schaken ook nog gezamenlijk voetbalden. Het meer dan 30 jaar geleden dat ze elkaar leerden kennen op de schaakclub, maar nog steeds spelen ze in hetzelfde team voor de landelijke schaakcompetitie. Reinoud is bij OEW gekomen via zijn zoon Job, die begon als lid en nu ook vrijwilliger is.

Corniel Nobel

Corniel Nobel

Trainer stap 4 en Lopergroep

Corniel leerde schaken van zijn opa toen hij zeven was. Het zou echter nog 12 jaar duren voordat hij lid werd van een schaakclub. Daar werd hij al snel actief, ook als jeugdtrainer. Toen zijn dochter interesse ontwikkelde voor schaken, kwam hij al snel bij Op Eigen Wieken terecht. Daar geeft hij nu met veel plezier les aan de kinderen van stap 4.

Dik de Heer

Dik de Heer

Supergroep

Als erelid van OEW heeft Dik van alle vrijwilligers op de club de meeste ervaring. Toen hij in 1983 zijn kinderen aanmeldde bij OEW was er net een vacature voor jeugdleider bij de club. Hij hapte toe en is nooit meer weggegaan. Meer dan 40 jaar heeft hij lesgegeven aan stap 3 waardoor hij de schaakpuzzeltjes kan dromen. Sinds dit jaar begeleidt hij alleen nog de Supergroep, waar hij de beste schakers van de club helpt zich verder te ontwikkelen.

David Sonneveld

David Sonneveld

Trainer extra trainingen

David heeft leren schaken toen hij een jaar of 8 was op een kleine schaakclub in Grijpskerk. Als jeugdspeler heeft hij meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap. Hij heeft het NK schoolschaken gewonnen met zijn team van het Stedelijk Gymnasium. Bij OEW geeft David extra trainingen om zijn passie te delen met de jeugd. David vindt het belangrijk dat leerlingen het schaken leuk vinden, wat het geheime recept is voor succes!

Wilna Louwrier

Wilna Louwrier

Secretaris

Wilna stapte in 1997 voor het eerst OEW binnen. Niet om zelf te schaken, maar als moeder van haar 7-jarige zoon Guido Bakker, die jarenlang bij OEW heeft geschaakt. Guido is ondertussen schaker bij en voorzitter van schaakclub Philidor, maar Wilna is trouw gebleven aan OEW, waar zij al jarenlang secretaris is en helpt bij diverse activiteiten.

bottom of page