top of page

Witte pionnen in actie

In de Witte Pionnengroep hebben we er sinds juni weer een paar kinderen bij gekregen. Sommigen kunnen al (een beetje) schaken en anderen willen het graag vanaf het begin leren. Gelukkig kon iedereen op elke speelavond een tegenstander vinden van ongeveer dezelfde speelsterkte. Het is leuk om te zien dat iedereen na de lesgroep nog zin en energie had om een partij te spelen – eventueel na een minuut tikkertje spelen om de concentratie te vinden.


In de stelling hieronder zie je hoe Christophe met wit bijna alle stukken van Mayra heeft geslagen en jacht maakt op de koning. De paarden, de loper, de toren én de dame kunnen allemaal schaak zetten. Maar er zijn precies twee manieren om in één zet mat te zetten.

Weet jij welke?

Christophe vond er eentje en won de partij.


Hierboven zag je dat je met een grote voorsprong in stukken soms op meerdere manieren kunt winnen. Maar zo’n voorsprong kan ook tegen je werken. Dat overkwam Daniël, die de zwarte koning van Damine naar de zijkant van het bord had gedreven.

De twee lopers zorgen ervoor dat hij niet kan ontsnappen. Maar Daniël zette toen zijn dame op h6 en dat was een gelukje voor Damine: hij stond niet schaak maar kon ook geen zet meer doen. Pat!


We hebben de uitslagen van de partijen na de oefenronde van 1 juni bijgehouden. De speler met de meeste partijen op zijn naam is Benjamin geworden. Hij was er elke dinsdagavond bij en heeft één keer zelfs twee partijen gespeeld. Hieronder zie je hoe iedereen heeft gespeeld in de afgelopen periode.


Uitslagen

Aissa 0 uit 1 Alexander 4 uit 5 Artem 1 uit 4 Auras 0,5 uit 1 Babette 1 uit 4 Benjamin 2 uit 6 Christophe 2,5 uit 4 Damine 1,5 uit 2 Daniël 2,5 uit 5 Florian 1,5 uit 4 Hannah 0 uit 4 Hugo 1 uit 2 Jasper 1 uit 1 Levon 1 uit 2 Mayra 4 uit 5 Olivier 0,5 uit 3 Rifka 3 uit 5 Robert 4 uit 5 Rosa Maria 0 uit 2 Stella 1,5 uit 4 Thomas 2 uit 4 Willem 2 uit 2


Over het hele jaar zijn dit de spelers uit de Pionnengroep die een prijs hebben verdiend. Gefeliciteerd!


Eerste periode (september – oktober 2020): Alexander

Tweede periode (januari – maart 2021): Tygo Derde periode (juni – juli 2021): Robert

Comentários


bottom of page