top of page
  • Foto van schrijverPaul

Voorjaarscompetitie 2022 Paardengroep


Gelukkig konden we elkaar weer live ontmoeten. Er waren maar drie van de acht spelers gekomen, ik hoop dat het goed gaat met de anderen. Vanuit de pionnengroep kwam Luke de groep completeren.

Luke had zwart tegen Daniël en hij speelde een heel mooie partij die hij bekroonde met een fraai mat. Twee lopers, een toren en een pion wisten door goede samenwerking de witte koning te vangen.

Mayra had wit tegen Thor. Over en weer werd er stevig geslagen, en uiteindelijk stond het volgende eindspel op het bord:


Thor heeft de juiste zet gedaan, want het geeft hem de beste kan op remise. Hoe had Mayra kunnen winnen? Het antwoord is: door een pion te offeren. We geven allemaal niet graag pionnen of ander materiaal weg maar soms moet het als je wilt winnen. De stelling die je graag wilt bereiken is:

Zwart kan niet meer tegenhouden dat de witte pion doorloopt en promoveert tot dame of toren, beide genoeg om mat te zetten. Hoe doe je dat?


De stand na ronde 1:


Mayra 0,5/1 50%

Thor 0,5/1 50%

Daniël 0/1 0%


Tweede ronde 25 januari


Saliou speelde met wit tegen Mayra. Het werd een lange partij waarin beiden goed oog hadden voor de eigen mogelijkheden en die van de tegenstander. Het centrum werd bezet, stukken werden actief neergezet, dreigingen in de stelling gebracht. Een echte schaakpartij dus waarin Mayra na twintig minuten een gezonde pion wist te winnen. Lange tijd leek de partij af te gaan op een remise door telling van de stukken, één pion extra is nu eenmaal niet genoeg voor winst. Vlak voor half acht verloor Mayra pardoes een paard en een pion, en dat verschil kon ze in die paar minuten niet meer goed maken.

Jasper en Daniël speelden een heel andere partij waarbij Daniel in het begin de zetten van Jasper spiegelde. Dat kun je een aantal zetten doen maar het is uiteindelijk niet vol te houden. En het is ook wel gevaarlijk want eigenlijk laat zwart de witspeler bepalen welke zetten hij speelt. Zonder commentaar:

Er werd vrij snel gespeeld, hier ongeveer lukte het me niet meer om het verloop te noteren. Echt schaken is het niet, meer een spelletje dan een denksport. Ook dat kan leuk zijn. Daniël verloor nog flink wat materiaal maar de partij werd remise doordat Jasper met toren en loper tegen alleen de zwarte koning niet wist hoe hij mat moest geven. Jasper verloor de toren nog en toen was het echt remise.


De stand na ronde 2:


Mayra 0,5/2 25%

Thor 0,5/1 50%

Daniël 0,5/2 25%

Saliou 1/1 100%

Jasper 0,5/1 50%


Derde ronde, 1 februari


Het was een beetje schuiven doordat er vanavond stapexamens werden afgenomen (bijna iedereen geslaagd, gefeliciteerd). Eén zaal was daardoor niet beschikbaar om te schaken en de spelers werden verdeeld over de verschillende andere groepen. Zo kwam het dat de onlangs gepromoveerde Willem toch weer in de paardengroep speelde.

Noraly had wit tegen Saliou. Beide kanten speelden heel behoorlijk: stukken ontwikkelen, goed letten op dreigingen van de tegenstander en waar mogelijk de eigen kansen benutten. Om half acht bleek dat Saliou iets handiger was geweest, hij had een paard en een pion meer dan Noraly. Winst op punten dus voor Saliou, maar zeker geen slechte partij van Noraly.

Olivier pakte Jasper hardhandig aan. De zwarte koning werd uitgerookt en midden op het bord mat gezet met twee torens, een loper en een dame. Zo moet het spel gespeeld worden.

Thor had wit tegen invaller Willem:

De stand na ronde 3:


Mayra 0,5/2 25%

Thor 0,5/2 25%

Daniël 0,5/2 25%

Saliou 2/2 100%

Jasper 0,5/2 25%

Noraly 0/1 0%

Olivier 1/1 100%


Vierde ronde, 8 februari


Noraly had zwart tegen Daniël. Ze pakte de partij voortvarend aan en begreep heel goed waar schaken om gaat: mat zetten en niets anders. Na tien minuten had ze het voor elkaar. Over een open f-lijn werd de koning van Daniël gearresteerd met dame en toren. Een tweede potje won ze ook snel. Saliou had wit tegen Thor en kwam er niet doorheen. Vlak voor tijd kwamen ze remise overeen. Oliwier (dus niet Olivier) uit de torengroep viel in en speelde tegen Mayra. Dat was wel een erg sterke tegenstander voor Mayra:


De stand na ronde 4:


Mayra 0,5/3 17%

Thor 1/3 33%

Daniël 0,5/3 17%

Saliou 2,5/3 83%

Jasper 0,5/2 25%

Noraly 1/2 50%

Olivier 1/1 100%


Vijfde ronde, 15 februari


Omdat we met zijn zevenen waren was er een invaller nodig. Dat werd Yosing uit de lopergroep. Een sterke speler en dat bleek ook wel: Thor werd met de witte stukken mat gezet na een kwartier spelen. Noraly had wit tegen Olivier, ook een pittige loting. Beide spelen ze geconcentreerd en nemen de tijd om hun zetten te overdenken. Olivier deed dat net iets beter en wist de partij naar zich toe te trekken. Daniël had wit tegen Mayra die de laatste tijd steeds meer de aanval weet te vinden. Het komt er niet altijd uit maar deze avond wel: Daniël's koning werd uitgerookt en mat gezet. Tot slot de clash tussen Jasper en Saliou:

De stand na ronde 5:


Mayra 1,5/4 38%

Thor 1/4 25%

Daniël 0,5/4 13%

Saliou 3,5/4 88%

Jasper 0,5/3 17%

Noraly 1/3 33%

Olivier 2/2 100%


Zesde ronde, 22 februari


Een kort verslag dit keer, ik moest competitie spelen tegen Utile Dulci in Oude Wetering en kon dus geen partijen meemaken. Voor wie het wil weten: we hebben met 6-2 gewonnen. Wat gebeurde er in ons eigen buurthuis?

Mayra verloor met wit van Noraly, Jasper maakte met wit remise tegen Daniël. De koplopers Saliou (wit) en Olivier kruisten de degens. Een belangrijke partij want ze hadden nog niet tegen elkaar gespeeld. En dit is de laatste ronde van deze periode, om een periodekampioen uit te roepen wil je wel een onderling resultaat. Saliou wist te winnen en eindigt glansrijk bovenaan met een prachtige score van 4,5 uit 5.


De stand na ronde 6:


Mayra 1,5/5 30%

Thor 1/4 25%

Daniël 1/5 20%

Saliou 4,5/5 90%

Jasper 1/4 20%

Noraly 2/4 50%

Olivier 2/3 67%

Comments


bottom of page