top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 9 januari 2024

We zijn begonnen aan een nieuwe competitie met de supergroep. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Eén nieuwe speler is er bijgekomen : Timo Sopacua.

Er was meteen al een daverende verrassing : Maxim verloor voor het eerst sinds 28 maart 2023 in de interne competitie (snelschaak niet meegerekend). Aren speelde een foutloze partij. Al gauw na de opening (doorschuif-Frans) stond hij beter. Maxim had veel minder ruimte en kon geen moment gevaarlijk worden. Toch bleef het materieel gelijk. Nadat alle lichte stukken en een paar pionnen waren afgeruild begon Aren een koningsaanval met zijn dame en twee torens. Hij begreep dat hij de g- of de h-lijn moest openen met oprukkende pionnen. Dat lukte en Maxim, die in tijdnood raakte, had er geen verweer tegen.

Sabin speelde met wit tegen Dhruv het geweigerde damegambiet. Hij bracht al zijn stukken naar de damevleugel, wat Dhruv de kans gaf op de koningsvleugel aan te vallen (Sabin had kort gerokeerd). Dhruv kreeg het initiatief, maar Sabin wist tijdig genoeg verdedigers naar de koningsvleugel te brengen. Nadat die aanval doodliep wist Sabin zijn a-pion op de 7e rij te krijgen. Toen ook de b-pion naar voren kwam was er voor Dhruv geen houden meer aan.

Martino stond eerst een kwaliteit en een pion voor tegen Sybren, maar die wist drie pionnen te veroveren, waarna het evenwicht hersteld was. In het eindspel hadden beide spelers een toren en drie (Martino), resp. vier (Sybren) pionnen. Maar Martino had twee oprukkende verbonden vrijpionnen en dat gaf de doorslag.

Nieuwkomer Timo ging lang gelijk op met Cederick. Door een paardvork raakte hij een kwaliteit achter. Cederick wist zijn voorsprong uit te bouwen tot een volle toren en won. Maar Timo lijkt goed te kunnen meekomen in de supergroep.

Hugo en Lev hadden al heel wat zetten gedaan, zonder te noteren, toen ik voor het eerst naar hun bord keek. Hugo wist een gat in Levs verdediging te maken, maar werd daarna in de verdediging gedrongen. Een leuke combinatie van Lev leek stukwinst op te leveren, waarna Hugo opgaf. Te vroeg. Achteraf bleek dat hij zich had kunnen redden.

Bij Jack (wit) tegen Ilja kwam een Siciliaanse draak op het bord. Lang bleef de partij in evenwicht, maar Ilja wist met een paardvork Jacks dame te veroveren. Jack stond in het eindspel een dame tegen een toren achter en dat bleek te veel van het goede.

Het belooft een interessante competitie te worden!Uitslagen eerste speelavond :

Aren - Maxim 1-0

Sabin - Dhruv 1-0

Hugo - Lev 0-1

Sybren - Martino 0-1

Timo - Cederick 0-1

Jack - Ilja 0-1

Comments


bottom of page