top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 6 februari 2024

Op deze vijfde speelavond van de nieuwe competitie zagen we gelukkig ook Lev, Zeteo en Eben weer eens, die pas één partij gespeeld hadden.


Zeteo speelde met zwart tegen Aren (tegen wie hij in de vorige competitie niet gespeeld had) en koos voor de weinig gespeelde Scandinavische opening. Aren kreeg meer ruimte en had lange tijd het initiatief. Hij zag af van de rokade, waarschijnlijk in de hoop de h-lijn te kunnen openen. Maar Zeteo koos uiteindelijk voor de lange rokade. In het eindspel hadden beide spelers zes pionnen. Aren had verder een witveldige loper en Zeteo een paard. Door de betere stand van zijn koning en de verder opgerukte pionnen leek Aren wat beter te staan, maar hij was tevreden met remise.


Koploper Sabin had zwart tegen Lev, die na een Nimzo-Indische opening brutaal in de aanval ging, voornamelijk op de damevleugel. Maar dit leverde niet echt iets op. Toen Lev's aanvallende ideeën waren uitgeput bleken Sabin's stukken veel beter te staan. Sabin begon een aanval op de koningsvleugel met drie goed samenwerkende stukken en Lev kon niet tijdig voldoende verdedigers mobiliseren om ernstige schade af te wenden. Sabin handhaaft daarmee zijn 100%-score.


Ilja begint steeds sterker te spelen en staat op en mooie derde plaats. Na een naamloze d4-opening tegen Eben stond hij al gauw positioneel beter. Een dubbele aanval van Ilja leverde paardwinst op. Toen Eben nog meer materiaal ging verliezen gaf hij terecht op.


Maxim had met wit niet al te veel moeite met Cederick. Na een Slavische opening (niet eerder gezien in de supergroep) won hij twee pionnen en Maxim wist door een goed gebruik van de open d-lijn Cederick in grote moeilijkheden te brengen. Torenverlies was niet te vermijden en Cederick hield het verder voor gezien.


Door afwezigheid van Timo was het voor mij het simpelst om Sybren en Martino voor de tweede keer tegen elkaar te laten spelen. Sybren nam met zwart het dame-gambiet aan. Martino kreeg daardoor de controle over het centrum en viel met d4-d5 Sybren's paard op c6 aan. Dat paard ging naar a5 (e7 was beter geweest), waardoor Martino met het schaakje Da4 een stuk won. De problemen voor Sybren waren daarmee niet voorbij, want Martino drong ook nog met dame en paard binnen in zijn stelling. Verder materiaalverlies was onontkoombaar en Sybren legde zijn koning om. Een goede partij van Martino en zijn tweede winst op Sybren.


Casper en Dhruv speelden tegen elkaar in het kader van de persoonlijke kampioenschappen van de Leidse Schaakbond. Deze partij telt mee voor de competitie. Met wit koos Casper voor de agressieve variant van het tweepaarden-

spel in de nahand (4. Pg5). Dhruv vermeed de veelgemaakte fout Pf6xd5 en koos voor Pc6-d4, waar een gemene truc achter zit. Maar Casper speelde niet het door Dhruv gehoopte d5-d6. Er ontwikkelde zich een evenwichtige strijd. Dhruv had kunnen winnen met een klassiek loperoffer op h2 (gevolgd door Pg4 en Dh4), maar als je dat nog nooit gezien hebt is het moeilijk dat ter plekke te bedenken, Het werd remise.


Bij Jack tegen Hugo zagen we eindelijk eens een andere opzet van het Frans dan de doorschuifvariant. Jack ruilde de pionnen af, wat goed speelbaar is voor wit en mooi open spel mogelijk maakt. Hugo was deze keer wat slordig met zijn paarden. Hij stond er al één achter toen hij zijn tweede paard weggaf. Wel won hij een stuk terug, maar na een paardvork van Jack kwam Hugo een volle toren achter. Jack drong binnen met dame en toren en maakte het volgens het boekje af.


Uitslagen vijfde speelavond : Aren - Zeteo 0,5-0,5

Ilja - Eben 1-0

Maxim - Cederick 1-0

Jack - Hugo 1-0

Casper - Dhruv 0,5-0,5

Lev - Sabin 0-1

Martino - Sybren 1-0Stand:

1. Sabin 5 uit 5 (100%)

2. Maxim 4 uit 5 (80%)

3. Ilja 3,5 uit 5 (70%)

4. Aren 2 uit 3 (66,7%)

5. Cederick, Jack 2,5 uit 4 (62,5%)

7. Eben, Lev 1 uit 2 (50%)

9. Dhruv, Martino 2 uit 5 (40%)

11. Casper 1,5 uit 4 (37,5%)

12. Hugo 1,5 uit 5 (30%)

13. Zeteo 0,5 uit 2 (25%)

14. Timo 0 uit 2 (0%)

15. Sybren 0 uit 5 (0%)

Comments


bottom of page