top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 5 september 2023

De opkomst was weer goed op deze tweede speelavond. Waren vorige week alle vijftien spelers aanwezig, nu ontbrak alleen Casper.

De gebroeders Maxim en Sabin staan na twee ronden bovenaan, samen met Aren.


Sabin speelde met zwart tegen Dhruv een Siciliaanse partij. Na tien zetten stond Dhruv aanmerkelijk beter. Al zijn stukken stonden op goede velden en hij had al gerocheerd (lang). Bij Sabin stonden alle stukken nog op de achterste rij, behalve een loper op g7. Toch wist Dhruv hier geen blijvend voordeel uit te halen. Sabin nam geleidelijk het initiatief over en won een kwaliteit, waarna Dhruv opgaf, want hij zag nog meer dreigingen. Volgens mij had Dhruv nog wel even kunnen doorgaan.


Maxim had zijn handen aan vol aan Jack, het jongere broertje van Cederick. Hij stond wel lange tijd een pion voor, maar Jack gaf goed partij. Misschien duurde de partij te lang voor Jack, want na ongeveer een uur begon hij rare fouten te maken. Maxim profiteerde met een pionvorkje dat een paard opleverde en daarna stortte Jacks stelling gauw in elkaar. Jammer, want hij speelde lang heel gedegen.


Aren had na vijf minuten al gewonnen van Cederick. Hij bracht het bekende schijnoffer in het centrum, wat voor Cederick kennelijk nieuw was. Een paar zetten later stond Cederick mat. Om de tijd op te vullen speelden ze daarna nog een vriendschap-pelijke, veel langere partij.


Sybren ging met wit brutaal in de aanval tegen Oleksii. Die ving het goed op en drong daarna zelf met dame en toren binnen in de vijandelijke koningsstelling. Sybren's koning werd opgejaagd en kon zich alleen ten koste van een loper redden. Toch hield Sybren daarna goed stand, met een compensatie van twee pionnen voor zijn loper. Pas nadat zijn achterstand was opgelopen tot een volle toren was er voor hem geen redden meer aan. Maar Sybren is een aanwinst voor de supergroep.


Hugo en Eben, beide gepromoveerd uit de koningsgroep, openden met een vierpaardenspel. Eben kwam al gauw beter te staan en won een stuk met een pionvork. Maar in het middenspel gaf hij een paard weg en toen nam Hugo het initiatief over. Hij wist uiteindelijk een toren voor te komen en won daarna zonder problemen.


Ilja ging met zwart in de aanval tegen Zeteo, die dat makkelijk opving. Nadat Ilja's dame was ingesloten was de partij eigenlijk al uit, maar Ilja speelde door. Zeteo kwam ook nog eens met een vernietigende koningsaanval, die uitliep op ondekbaar mat.


Martino nam met zwart het damegambiet van Lev aan. Lev werd de baas in het centrum en won een stuk en een pion. Een aanval van Martino met dame en loper leverde niet meer op dan een schaakje. Toen Martino ook nog eens zijn dame dreigde te verliezen gaf hij terecht op.

Uitslagen tweede ronde :

Maxim - Jack 1-0

Aren - Cederick 1-0

Lev - Martino 1-0

Zeteo - Ilja 1-0

Dhruv - Sabin 0-1

Hugo - Eben 1-0

Sybren - Oleksii 0-1


Stand :

1. Aren, Maxim, Sabin 2 uit 2

4. Casper 1 uit 1

5. Cederick, Hugo, Jack, Lev, Martino, Oleksii, Zeteo 1 uit 2

12. Dhruv 0 uit 1

13. Eben, Ilja, Sybren 0 uit 2


Op de foto (gemaakt door Leonore) : de supergroep op 29 augustus 2023.

Comments


bottom of page