top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep, 5 maart 2024

Afgelopen dinsdag werden er in de Supergroep 6 partijen gespeeld. We waren bijna compleet, alleen de broers Zeteo en Eben ontbraken. Hopelijk komen ze de komende tijd weer wat vaker schaken!


Aren (met wit) en Martino openden heel klassiek in een vierpaardenspel. Aren kwam al snel wat actiever te staan en begon een koningsaanval.Aren heeft zojuist met zijn pion op d6 geslagen en Martino besluit dat het een goed moment is om zijn koning uit het centrum weg te halen met ...0-0-0. Aren kon hier dxc7 spelen, wat zeker niet slecht is, maar hij speelt nog veel sterker Dxa7! Martino kan niet anders dan ruimte voor zijn koning creëren en antwoordt met ...cxd6, waarop de partij verder gaat met Da8+ Kc7.Nu maakt Aren het fantastisch uit met Pd5+ Kc6 Da4+ Kc5 b4#.Aren - Martino 1 - 0


Sabin (met wit) en Cederick openden in een voor mij onbekende opening. Een soort van Oud Indisch, maar dan anders. Sabin besloot om twee lichte stukken op te geven voor een toren en pion. Hij kwam vervolgens wel wat actiever te staan, maar Cederick vond ook mooie velden voor zijn stukken. Plotseling echter won Sabin met een penning de dame van Cederick. Deze gaf direct op.

Sabin - Cederick 1 - 0


Ilja (met wit) en Maxim openden in een Franse doorschuifvariant, een veel gespeelde opening in de Supergroep. Maar Maxim speelde het vervolgens weer wat anders met een direct ...f7-f6. Net uit de opening won Maxim een pion. Even later won Ilja een pion terug, maar hij kwam wel wat passief te staan. Maxim begon hierop een koningsaanval.Qua materiaal staat het hier gelijk, maar de stukken van Ilja staan wat passief op de damevleugel. Maxim speelt hier ...Lxg3! De partij gaat verder met fxg3 Dxg3+ Kf1 Ph5 waarmee Maxim ruimte maakt om zijn toren erbij te halen op de f-lijn. Ilja heeft nu een zet om zich te verdedigen, maar eigenlijk is dat al vergeefs. Het ging verder met cxd5 Tf8+.Ilja probeert nog weg te komen, maar de aanval van Maxim is te sterk: Ke2 Tf2+ Ke1 Dg1+.Hier gaf Ilja het op. Hij kan zijn paard nog tussenplaatsen, maar dat verandert de uitkomst van de partij niet meer. Ondanks zijn verlies heeft Ilja nog meer dan 50% gescoord in zijn partijen. Dit terwijl hij al tegen Sabin en Maxim heeft gespeeld.

Ilja - Maxim 0 - 1


Hugo (met wit) speelde een Spaanse ruilvariant tegen Dhruv. Leuk, weer eens wat afwisseling in de opening! Hugo won een stuk en hoefde daar maar een pion voor terug te geven. Even later won Dhruv nog weer een pion terug, maar Hugo stond toch nog duidelijk beter. In het eindspel besloten de heren tot een remise. Daarmee mocht Dhruv zeker niet klagen!

Hugo - Dhruv 1/2 - 1/2


Jack (met wit) en Casper speelden een Franse ruilvariant. Beide heren ontwikkelden goed hun stukken. Casper won een pion, maar Jack had daar wel compensatie voor in de vorm van het loperpaar en een hele actieve toren. Op enig moment leek Casper een kwaliteit te winnen via een penning. Maar er bleek nog een truc in de stelling te zitten! Niet alleen Casper, maar ook ik was daar ingetrapt. Ik denk dat Jack dit ook niet van tevoren had zien aankomen, want hij dacht lang na, maar speelde een mooie zet waarmee hij de zwakte op de onderste rij van Casper gebruikte om zelf juist een pion te winnen. Kort besloten de heren tot een remise. Misschien iets te vroeg, maar eigenlijk hadden beiden ook wel dat halve punt verdiend.

Jack - Casper 1/2 - 1/2


Sybren (met wit) speelde tegen Timo. Het was al weer even geleden dat we hem gezien hadden, dus dit deed Dik en mij deugd. De heren openden in een Giuoco Pianissimo, zo'n variant van het Italiaans dat soms als saai wordt omschreven. De partij die hier op het bord kwam was alles behalve saai! Sybren gebruikte een penning om de koning van Timo wat schrik aan te jagen. Maar Timo verdedigde goed. Hij moest een pion opgeven, maar hij speelde vooral het late middenspel bijzonder nauwkeurig.Sybren heeft hier zojuist b2-b4 gespeeld en dreigt veel op c5 te gaan ruilen. Timo staat een pion achter en is daarbij niet gebaat. Hij speelde hier ...c5-c4! De c-pion is doorgebroken en daarbij heeft Timo een veel actievere koning dan Sybren. Een paar zetten later stond het zo:Hier is duidelijk dat Timo weliswaar een pion achter staat, maar daar ruim compensatie voor heeft. Zijn stukken staan allemaal wat actiever. Naarmate de partij vorderde werden er aan weerskanten ook wel wat onnauwkeurige zetten gespeeld, maar het bleef daardoor ook spannend. Aan het eind was het Timo die aan het langste eind trok en zo zijn eerste punt in de Supergroep pakte.

Sybren - Timo 0 - 1


Stand Supergroep:

1-2. Sabin en Maxim met 7 uit 8 (88%)

3. Lev met 2 uit 3 (67%)

4. Ilja met 4,5 uit 8 (56%)

5-8. Dhruv en Cederick met 3,5 uit 7, Aren met 3 uit 6, Eben met 1 uit 2 (50%)

9-10. Casper en Jack met 3 uit 7 (43%)

11-12. Martino met 2 uit 6, Timo met 1 uit 3 (33%)

13-15. Sybren en Hugo met 2 uit 8, Zeteo met 0,5 uit 2 (25%)

Comments


bottom of page