top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 31 oktober 2023

Het wordt eentonig : de gebroeders Maxim en Sabin blijven winnen en hebben een flink gat geslagen met de rest.

Sabin speelde met zwart tegen Hugo, die net als vorige week tegen Maxim de doorschuifvariant van het Frans speelde. Sabin kent die variant goed, maar Hugo

begreep dat het voornamelijk om de pion op d4 draaide en die wist hij vier keer te verdedigen. Sabin had weinig ruimte en kon zijn stukken maar moeilijk ontwikkelen. Maar nadat het hem gelukt was de d-lijn te openen sloeg hij meteen toe en won hij een kwaliteit. Hugo gaf toen direct op, wel een beetje vroeg.

Lev hangt niet alleen graag de clown uit, maar kiest ook regelmatig voor ongewone openingen. Tegen Maxim koos hij met zwart voor de Aljechin-verdediging (1. e2-e4, Pg8-f6), die ik in de supergroep nog nooit gezien heb. Maxim kreeg veel ruimte, maar Lev wist aanvankelijk de openingsproblemen goed op te lossen. Helaas verzuimde Lev tijdig te rokeren en dat werd hem fataal. Maxim wist de weg naar zijn koning te vinden, waarna de stelling van Lev al gauw instortte.

Casper speelde een uitstekende partij tegen de hoger geklasseerde Aren. Hij beantwoordde het schijnoffer in het centrum met Lc4xf7. Daardoor kreeg Aren het centrum in handen met pionnen op e5 en d5, maar hij liet zijn koning te lang op f7 staan. Casper gaf schaak met zijn dame op h5 en bracht daarna een sterk loperoffer op h6. Toen de kruitdampen waren opgetrokken stond Casper twee pionnen voor en was de verdediging van Aren gesloopt. Aren gebruikte veel bedenktijd, overschreed die zelfs, maar toen stond hij al verloren.

Ilja en Cederick speelden een bizarre partij. Eerst kwam Ilja op voorsprong doordat Cederick te laat rokeerde en een paard verloor door een penning. Vervolgens sprong Ilja nonchalant om met zijn pionnen, zodanig dat hij er nog maar één overhield, terwijl Cederick ze alle acht nog had (!) en die pionnen rukten steeds meer op. Maar de koning van Cederick stond niet veilig en Ilja wist met dame, paard en hulp van de opgerukte koning een matnet te vlechten. Spectaculair!

Syben en Jack speelden een Italiaanse partij, waarin de stukken keurig ontwikkeld werden. Het was een goede, gelijk opgaande partij tot aan het eindspel. Daarin hadden beide spelers een paard en twee pionnen. Opeens werden er allerlei onbegrijpelijke zetten gedaan. Uiteindelijk maakte Sybren de minste fouten. Jack wachtte de promotie van Sybrens h-pion niet af en gaf netjes op tijd op. Het was Sybrens eerste overwinning in de supergroep.

Uitslagen achtste speelavond :

Hugo - Sabin 0-1

Maxim - Lev 1-0

Casper - Aren 1-0

Sybren - Jack 1-0

Ilja - Cederick 1-0


Stand:

1. Maxim en Sabin 7,5 uit 8 (93,8%)

3. Aren 5 uit 8 (62,5%)

4. Casper 3 uit 6 (50%)

5. Martino en Zeteo 2 uit 4 (50%)

7. Hugo 3,5 uit 8 (43,8%)

8. Lev 3 uit 7 (42,9%)

9. Dhruv 2,5 uit 6 (41,7%)

10. Jack 3 uit 8 (37,5%)

11. Ilja 2 uit 6 (33,3%)

12, Cederick 2 uit 7 (28,6%)

13. Eben 1 uit 4 (25%)

14. Sybren 1,5 uit 7 (21,4%)

Comments


bottom of page