top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 31 januari 2023

Dit is mijn eerste verslag sinds 13 december. Na een val met de fiets kan ik nog steeds niet goed lopen, maar ik kan wel weer naar het buurthuis komen. De eerste drie rondes van de nieuwe supergroepcompetitie heb ik dus gemist, maar ik heb wel de uitslagen doorgekregen, die staan hieronder.

Na vier ronden staat Sabin alleen bovenaan. Nicolò gaf hem goed partij, maar toen sloeg Sabin opeens zijn gedekte toren. Met de dame, die de onderste rij bewaakte, kon Nicolò niet terugnemen, dan zou hij mat gaan achter de paaltjes. Met een toren achter gaf Nicolò daarna al gauw op.

De topper van de avond was Jacob (wit) tegen Jonathan. Laatstgenoemde zag af van de rokade en ging al gauw in de aanval op de koningsvleugel, waar Jacobs koning stond. In eerste instantie ving Jacob het goed op, maar Jonathan wist wel twee lijnen te openen, waardoor zijn aanvalskansen toenamen. Door de goede samenwerking van dame, toren en loper, plus de sterke positie van een opgerukte vrijpion, wist Jonathan onoverkomelijke problemen te scheppen voor Jacob, die terecht opgaf. Een partij op hoog niveau. Jonathan en Jacob staan nu weer gelijk (met nog vier anderen).

Zeteo behandelde met zwart de Franse doorschuifvariant van Casper volgens het boekje en hij won algauw een pion. Later kwam Casper in moeilijkheden toen zijn twee paarden elkaar dekten en er één paard met een pion werd aangevallen. Ook het andere paard werd ingesloten en daarna won Zeteo gemakkelijk.

Maxim moest hard werken voor zijn overwinning op Dhruv. In het eindspel had hij een pion meer, maar doorslaggevend was dat hij twee verbonden vrijpionnen had op de a- en b-lijn. Die rukten samen op en Dhruv kon de promotie niet tegenhouden.

De 7-jarige Aren Margaryan is nieuw in de supergroep. Hij is heel goed voor zijn leeftijd en won van Anton. Die stond al een stuk achter toen hij zijn dame weggaf.

Nora ging tegen Lucas het eindspel in met 7 tegen 5 pionnen. Verder hadden ze allebei nog een dame. De koning van Lucas stond beter, waardoor hij het initiatief kon nemen. Hij had remise kunnen maken door eeuwig schaak, maar hij wilde meer. En dat kreeg hij ook, doordat Nora haar koning op een verkeerd veld zette. Lucas kon toen met een röntgenschaakje de dame van Nora winnen.

Cederick en Martino begonnen aan hun onderlinge partij met ieder nul punten. Cederick stond al beter toen hij met een slim aftrekschaakje de dame van Martino wist te winnen. Alleen Martino is nu nog puntloos.

Uitslagen eerste ronde, 10 januari :

Zeteo - Jacob 0-1

Jonathan - Sabin 0-1

Maxim - Oleksii 1-0

Aren - Casper 0,5-0,5

Lucas - Nicolò 0,5-0,5

Lawa - Cederick 1-0

Dhruv - Nora 0-1


Uitslagen tweede ronde, 17 januari :

Nicolò - Lawa 1-0

Cederick - Aren 0-1

Sabin - Lucas 1-0

Anton - Dhruv 0-1

Oleksii - Zeteo 0-1

Nora - Jonathan 0-1

Casper - Martino 1-0

Jacob - Maxim 1-0


Uitslagen derde ronde, 24 januari :

Sabin - Jacob 0,5-0,5

Jonathan - Maxim 0,5-0,5

Zeteo - Nora 1-0

Lawa - Oleksii 0,5-0,5

Aren - Nicolò 0-1

Dhruv - Cederick 1-0

Lucas - Casper 0-1

Martino - Anton 0-1


Uitslagen vierde ronde, 31 januari : Cederick - Martino 1-0

Anton - Aren 0-1

Nora - Lucas 0-1

Casper - Zeteo 0-1

Sabin - Nicolò 1-0

Jacob - Jonathan 0-1

Maxim - Dhruv 1-0


Stand na vier speelavonden :

1. Sabin 3,5 uit 4

2. Zeteo 3 uit 4

3. Aren, Casper. Jacob, Jonathan, Maxim, Nicolò 2,5 uit 4

9. Dhruv 2 uit 4

10. Lawa 1,5 uit 3

11. Lucas 1,5 uit 4

12. Anton 1 uit 3

13. Cederick, Nora 1 uit 4

15. Oleksii 0,5 uit 3

16. Martino 0 uit 3

Lev heeft nog niet gespeeld voor de competitie.コメント


bottom of page