top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep, 30 januari 2024

Afgelopen dinsdag werd de vierde ronde in de zomercompetitie van de Supergroep gespeeld. Vanwege een aantal afwezigen werden er slechts 5 partijen gespeeld. Maar er was weer voldoende te beleven!


Casper speelde met wit tegen Sabin. De heren openden in een Franse doorschuifvariant. Een opening die regelmatig in de Supergroep langskomt. Casper werd verrast door een schijnoffer van Sabin. Het leek slechts een pion te kosten, maar Casper zag meteen daarop nog iets anders over het hoofd. Dat kostte nog eens een vol stuk. En zo'n achterstand maak je tegen Sabin niet meer goed...

Casper - Sabin 0 - 1


Martino speelde met wit tegen Jack. Er werd geopend in een geweigerd damegambiet. Beide spelers brachten hun stukken naar mooie velden. Het duurde tot zet nummer 15 voordat er voor het eerst iets geruild werd. Even later viel Jack een stuk van Martino aan. Martino koos voor een tegenaanval op een ander stuk van Jack. Maar, Jack kon het stuk van Martino met schaak pakken. Martino probeerde daarna nog te compliceren, maar dat hielp niet. Jack speelde goed en won zelfs meer materiaal.

Martino - Jack 0 - 1


Hugo speelde met wit tegen Ilja. De heren openden met het Siciliaans! Dat deed mij deugd, we zien dit te weinig in de Supergroep. Maar Hugo koos voor een snelle c3 en vervolgens kwam de partij via zetverwisseling toch uit in een Franse doorschuifvariant!? Ilja had geleerd van een eerdere partij en zorgde ervoor dat zijn witveldige loper via a6 naar buiten zou kunnen komen. Intussen had Hugo een gevaarlijke koningsaanval opgezet. Ilja had zijn stukken vooral op de damevleugel en moest alle zeilen bijzetten om zijn verdediging op orde te krijgen. In plaats van de druk opvoeren koos Hugo iets te snel voor afruilen. En Ilja verdedigde nauwkeurig. Nadat de aanval van Hugo was uitgeraasd besloten de heren tot een remise.

Hugo - Ilja 1/2 - 1/2


Cederick speelde met wit tegen Sybren en de partij begon met een Italiaanse opening. In het middenspel had Cederick een loper over en Sybren een paard en dat leidde tot een fraaie strijd. Cederick had een pion meer, maar Sybren liet zijn dame en paard mooi samenwerken. Het leek vrijwel gelijk op te gaan toen de volgende stelling op het bord kwam:Wit heeft een gevaarlijke pluspion op d6. Maar de actieve zwarte dame compenseert veel. Hier kon zwart Pe4 spelen, wat op f2 dreigt te slaan met de dame en ook de witte pion bedreigt met het paard. Wit kan niet zowel f2 als de pion op d6 dekken. Helaas koos Sybren voor ...De4+, waarna volgt Dxe4, Pxe6 en na d7 is promotie van de witte pion niet meer te stoppen.

Cederick - Sybren 1 - 0


Dhruv speelde met wit tegen Maxim. Ook hier kwam een Franse doorschuifvariant op het bord. Wit kreeg een zwakke pion op c3, maar had in ruil daarvoor wel het loperpaar. Maxim dwong echter een ruil af van de witveldige lopers. Vervolgens zette hij met zijn stukken druk op de zwakke witte pionnen op de damevleugel. Dhruv schatte goed in dat als hij niet snel actie zou ondernemen, Maxim hem positioneel van het bord zou spelen. Dhruv offerde daarom een stuk op de koningsvleugel tegen een aantal pionnen en startte een aanval.Hier heeft Maxim zojuist ...Pc4 gespeeld en met zijn fantastische paarden staat hij nog steeds wat beter. Maar Dhruv heeft toch een gevaarlijke aanval op de zwarte koning. Maar in bovenstaande stelling koos hij voor Te3!? Ik vond het een goed gevonden plan, maar Dhruv vertelde me later eerlijk dat hij niet gezien had dat het een kwaliteit verloor. Maar na ...Pxe3, fxe3 wordt de f-lijn geopend.Wit dreigt nu Tf1, maar Maxim hield het hoofd koel en speelde ...Kg7. Wit heeft twee pionnen voor het paard en de zwarte koning staat toch wat onveilig. Maar het zwarte paard staat fantastisch op e4 en daarmee heeft zwart duidelijk de betere stelling. Dhruv was inmiddels in tijdnood, maar hij bleef goede zetten spelen. Maar Maxim forceerde een torenruil en daarna speelde hij het eenvoudig uit.

Dhruv - Maxim 0 - 1


Stand Supergroep zomercompetitie

1. Sabin 4 uit 4 (100%)

2 -3. Lev en Eben 1 uit 1 (100%)

4. Cederick 2,5 uit 3 (83%)

5. Maxim 3 uit 4 (75%)

6. Aren 1,5 uit 2 (75%)

7. Ilja 2,5 uit 4 (63%)

8. Jack 1,5 uit 3 (50%)

9 - 10. Dhruv en Hugo 1,5 uit 4 (38%)

11. Casper 1 uit 3 (33%)

12. Martino 1 uit 4 (25%)

13. Zeteo 0 uit 1 (0%)

14. Timo 0 uit 2 (0%)

15. Sybren 0 uit 4 (0%)

Comments


bottom of page