top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep 29 augustus 2023

Eindelijk was het dan weer zo ver! Het schaakseizoen bij OEW ging weer van start op 29 augustus. Er waren op die eerste avond nog geen lesgroepen, dus na de introductie van Leonore ging de Supergroep direct van start. Dik introduceerde zichzelf en mij en ook de nieuwe leden van de Supergroep stelden zich voor. Natuurlijk werd Dhruv nog even in het zonnetje gezet vanwege zijn fantastische prestatie: Nederlands kampioen!


In de Supergroep zullen we het dit seizoen moeten doen zonder de inbreng van: Anton, Jacob, Jonathan, Lawa, Lucas, Nicolò en Nora.


Dit jaar kunnen we nog steeds genieten van de aanwezigheid van:

Aren, Casper, Cederick, Dhruv, Lev, Martino, Maxim, Oleksii, Sabin en Zeteo.


Nieuw dit jaar, komend vanuit de Koningsgroep, gaan zich bewijzen:

Eben, Hugo, Ilja, Jack en Sybren.


In totaal bestaat de Supergroep voor dit seizoen dus uit 15 spelers en missen we helaas vrouwelijke inbreng daarin...


Jack speelde met wit tegen Lev. Die laatste had, zoals hij dat meestal doet, een aanvallende opzet van de partij. Al heel snel ontstond er een hele scherpe stelling. Lev had denk ik niet juist gerekend en Jack dreigde een verschrikkelijk aftrekschaak. Lev dacht na, maar zag geen verdediging tegen groot materiaalverlies en gaf op. Een mooie start van Jack in de Supergroep!

Jack - Lev 1 - 0


Cederick speelde met wit tegen Eben. De partij werd door de heren aangevangen met een Italiaanse opening. Net toen alle stukken ontwikkeld waren werd er veel geruild. Daarbij won Cederick een pion. Even later kwam Eben zelf een stuk achter te staan. Vandaar kwam hij niet meer terug en Cederick speelde het goed uit.

Cederick - Eben 1 - 0


Ilja speelde met wit tegen Aren. De partij werd opgezet met een Franse opening waarbij wit pionnen ruilt op d5. Al gauw na de opening won Aren een pion. Daarnaast had hij het loperpaar en daarmee zette hij druk op de stelling van Ilja. Hierdoor won hij ook een stuk. Even later dreigde hij ook nog een kwaliteit te winnen en toen moest Ilja opgeven.

Ilja - Aren 0 - 1


Martino speelde met wit tegen Hugo. De heren kozen voor hele verschillende strategieën. Martino speelde zijn pionnen snel naar voren en had een enorm ruimtelijk overwicht. Hugo concentreerde zich juist op het ontwikkelen van zijn stukken. Helemaal niet verkeerd natuurlijk! Maar misschien gaf hij Martino toch te veel ruimte. Al snel had Hugo toch weinig ruimte in zijn stelling. Het kostte hem veel tijd om stukken om te spelen. In de tussentijd ontwikkelde Martino zijn stukken. En toen stond hij wel beter. Even leek het nog niet zo duidelijk, maar Martino won plots de zwarte dame. De dame van Hugo kon nergens meer naartoe. Daarna is het nooit meer spannend geworden.

Martino - Hugo 1 - 0


Casper speelde met wit tegen Sybren. Er kwam een Schotse opening op het bord en de heren kenden beiden hun theorie. Tenminste, dat neem ik aan, want ze speelde het toch op een aardige snelheid! Casper speelde zijn pion op naar e6 en dat maakte het voor Sybren lastig om verder te ontwikkelen. Hoewel het qua materiaal volledig gelijk stond, had Casper het beste van het spel. De zwarte koning had het al snel benauwd. Casper speelde het rustig uit: hij stond een kwaliteit en twee mooie vrijpionnen voor. Sybren speelde nog lang door, maar Casper gaf hem geen kansen meer.

Casper - Sybren 1 - 0


Oleksii speelde met wit tegen Maxim. De partij kende een Franse opening en beide spelers vonden mooie velden voor hun stukken. Beide spelers rokeerden lang. De stelling die ontstond was ingewikkeld en beiden hadden kansen. Ik had geen idee meer wie er beter stond. Was die zwarte toren van Maxim op g4 nu heel actief, of dreigde deze ingesloten te worden!? Oleksii viel met zijn dame binnen op a7. Maxim kreeg tegenkansen op de koningsvleugel met een vrijpion. Het werd een enorm tactisch gevecht waar Maxim uiteindelijk als winnaar uit naar voren kwam.

Oleksii - Maxim 0 - 1


Sabin speelde met wit tegen Zeteo. De heren speelden het Hollands. Zeteo kreeg een open f-lijn. In ruil daarvoor stond hij wel een beetje gedrongen. Sabin besloot de stelling te openen. Dat leek mij de juiste beslissing. Maar beide heren speelden het nauwkeurig. De stelling leek volledig in evenwicht en alle tactische grappen leken er uit te zijn. En juist toen lette Zeteo even niet goed op. Sabin won een stuk en, terwijl beide spelers in tijdnood waren, haalde hij de winst binnen.

Sabin - Zeteo 1 - 0


Buiten mededinging speelde Dhruv als oneven speler (en dus als Nederlands kampioen!) een partij tegen Onno. Onno koos in een Spaanse opening voor de ruilvariant. In een ingewikkelde stelling won Onno een stuk tegen een pion. Dhruv bood nog sterk tegenspel in het vervolg, maar dat stuk achter kwam hij niet meer te boven.Stand na 1 ronde:

Aren, Casper, Cederick, Jack, Martino, Maxim, Sabin 1 uit 1 (100%)

Dhruv nog niet officieel gespeeld

Eben, Hugo, Ilja, Lev, Oleksii, Sybren, Zeteo 0 uit 1 (0%)

Comentários


bottom of page