top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 27 februari 2024

De gebroeders Teianu, Maxim (de oudste) en Sabin, speelden deze avond tegen elkaar, in een rechtstreeks duel om de bovenste plaats. Sabin (zwart) beantwoordde Maxim’s openingszet (d2-d4) met g7-g6. Maxim kreeg een mooi centrum, met pionnen op c4, d4 en e4, maar Sabin wist hier wel raad mee en kwam bevredigend uit de opening. De eerste twaalf zetten gingen in een hoog tempo. Kennelijk was dit een opening waarmee beide spelers ervaring hebben. Maxim ging in de aanval, waarbij de strijd zich eerst concentreerde op veld c7 en later op veld f6, dat verzwakt was door Sabin’s eerste zet. Maxim had het initiatief en hield dat vast. Terwijl ik naar de andere borden keek gaf Sabin ineens op, waarschijnlijk omdat de druk te groot was geworden en hij materiaal ging verliezen. Door deze winst van Maxim staan de broers nu weer gelijk, wat goed is voor de spanning.


Casper en Aren speelden een goede partij, die begon met de ruilvariant van het Frans. De strijd werd voornamelijk uitgevochten met de lichte stukken (lopers en paarden), zeker nadat alle zware stukken (dame en torens) waren afgeruild. Casper had een pion meer, maar toch leek het op remise uit te draaien, tot Aren een fout maakte. Hij pakte een “vergiftigde” pion met zijn loper. Casper kon daarna een dubbele aanval doen : zijn paard gaf schaak en viel tegelijkertijd de ongedekte loper aan. Aren raakte dus een stuk achter en gaf op.


Ilja speelde met zwart zijn gebruikelijke Siciliaans, tegen Dhruv. Ilja raakte geleidelijk steeds meer pionnen achter. Toen beide spelers alleen nog een toren en een loper over hadden stonden er bij Dhruv nog zes pionnen op het bord en bij Ilja maar één. Dhruv wist de laatste stukken handig te ruilen, zodat er alleen nog pionnen over bleven. Ilja zag het hopeloze van zijn stelling in en gaf op.


Hugo en Cederick brachten een Slavische opening op het bord. Na een gelijke strijd bleven aan beide kanten nog twee torens en vier pionnen over. Maar de koning

van Cederick stond veel beter en dat is in het eindspel een machtig stuk. Een toren van Cederick hield Hugo’s koning gevangen aan de rand van het bord. Cederick hield uiteindelijk twee verbonden vrijpionnen over, die genadeloos samen oprukten, terwijl Hugo alleen nog een randpion over had, die gemakkelijk af te stoppen was. Winst voor Cederick dus.


Sybren, die begon met vijf nederlagen, boekte zijn tweede achtereenvolgende overwinning, op Jack. Na een Italiaanse opening gebeurde er lange tijd niet veel spectaculairs. De stand bleef gelijk en er kwam een eindspel op het bord met ieder een dame, een toren en een paar pionnen. Met een dubbele aanval van de dame wist Sybren een ongedekte toren te veroveren en daarna was het voor hem niet zo

moeilijk meer.


Vijf spelers waren afwezig. Zeteo, Eben en Lev zien we maar af en toe. Timo vindt schaken opeens niet meer zo leuk en komt waarschijnlijk niet meer terug. Martino zit op school in zijn examenjaar en kan niet altijd komen.Uitslagen zevende speelavond :

Maxim - Sabin 1-0

Dhruv - Ilja 1-0

Casper - Aren 1-0

Hugo - Cederick 0-1

Jack - Sybren 0-1


Stand :

1. Maxim en Sabin 6 uit 7 (85,7%)

3. Lev 2 uit 3 (66,7%)

4. Ilja 4,5 uit 7 (64,3%)

5. Cederick 3,5 uit 6 (58,3%)

6. Dhruv 3 uit 6 (50%)

7. Eben 1 uit 2 (50%)

8. Casper, Jack 2,5 uit 6 (41,7%)

10. Aren, Martino 2 uit 5 (40%)

12. Sybren 2 uit 7 (28,6%)

13. Zeteo 0,5 uit 2 (25%)

14. Hugo 1,5 uit 7 (21,4%)

15. Timo 0 uit 2 (0%)

Comments


bottom of page