top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep 26 september 2023

De broers Maxim en Sabin stonden bij aanvang van de 5e ronde gezamenlijk fier bovenaan met 3,5 uit 4. De remise hadden ze dus in de vorige ronde tegen elkaar gespeeld. Daarachter is het spannend en er wordt om ieder punt gestreden.


Oleksii had al aangegeven om te stoppen. Daarnaast was Zeteo afwezig deze ronde. Dat maakte dat er in de 5e ronde 6 officiële partijen werden gespeeld. Daarnaast hebben Dik en Lev een aantal kortere partijen met elkaar gespeeld waarin ik ze beiden aan het langste eind heb zien trekken.


Maxim (met wit) en Aren openden in het Damegambiet. Voordat ik het wist was de partij over. In 12 zetten stond Aren mat omdat Maxim via een dubbelschaak de partij besliste. Aren bleef geschrokken nog even zitten. Dit beloofde vooraf toch één van de spannendste partijen van de avond te worden!? Het mocht niet zo zijn...

Maxim - Aren 1 - 0


Eben (met wit) en Jack speelden het Vierpaardenspel. Dat heb ik zelf ooit geleerd uit "Oom Jan leert zijn neefje schaken". Nou goed, genoeg nostalgie. De heren ontwikkelden hun stukken naar mooie velden. Eben kwam 1 pion voor te staan, maar hij had zijn koning nog niet in veiligheid gebracht. Daar profiteerde Jack van met een mooie aanval door het midden. Zelfs het opgeven van een toren kon Eben niet meer redden, hij ging mat.

Eben - Jack 0 - 1


Martino (met wit) en Cederick begonnen hun partij met het aangenoemn Damegambiet. Martino kreeg heel veel ruimte en drukte Cederick in de verdediging. Cederick won weliswaar een stuk, maar Martino kreeg een hele mooie aanval daarvoor terug. Cederick moest het stuk teruggeven en kort daarop won Martino met een paardvork een dame.

Martino - Cederick 1 - 0


Ilja (met wit) en Sybren waren al een paar zetten aan hun partij begonnen toen ze zagen dat de koning en dame van zwart verkeerd stonden. Oeps,.....,ze besloten aan een nieuw partij te beginnen. Al snel besloot Ilja zijn paard en loper te ruilen tegen een toren en pion. Even later stond Sybren er goed voor. Hij had drie lichte stukken tegen een toren en twee pionnen. Maar toen liet hij zijn dame instaan! Ilja hoefde niet lang na te denken en de partij was voorbij.

Ilja - Sybren 1 - 0


Dhruv (met wit) en Hugo starten met een Franse opening. Hugo stond 1 pion voor, maar Dhruv had veel meer stukken ontwikkeld. Maar het lukte Dhruv niet om hier echt gebruik van te maken en langzaam kwam Hugo beter te staan. Op enig moment leek het alsof Hugo een kwaliteit ging verliezen, maar door een mooie tussenzet gebeurde dat niet. De heren besloten tot een remise. Overall was dat denk ik een eerlijke uitkomt voor deze leuke partij.

Dhruv - Hugo 1/2 - 1/2


Casper (met wit) en Sabin openden met een Siciliaanse Drakenvariant. Casper vond op enig moment een mooie truc om vrijwel gedwongen de dames af te ruilen. Sabin dacht lang na, maar ontweek de dameruil door een witte pion op b2 te slaan. Had Casper dat dan verkeerd ingeschat!? Zeker niet! Na een gedwongen afruil van een aantal stukken kwam de volgende stelling op het bord:


Casper is aan zet. Hij staat een pion achter, maar de zwarte dame op b2 staat buitenspel. Bovendien is wit veel beter ontwikkeld dan zwart. Casper dacht lang na en speelde uiteindelijk Dd4+. Hier liet hij echter een kans liggen om de zwarte dame te veroveren! Als wit nu een toren naar b1 speelt, schuilt de zwarte dame op a3. De truc is dus om als wit te starten met a2-a3! Daarna is er niets meer te beginnen tegen Th-b1 met damewinst voor wit.


Uiteindelijk kwam Casper in de partij nog steeds erg goed te staan. Hij stond een pion achter, maar had een veel beter ontwikkeling en Sabin zat enorm in tijdnood. Sabin besloot af te ruilen naar een eindspel met pionnen en aan beide kant 1 paard. Casper stond inmiddels juist een pion voor! Maar inmiddels was ook hij in tijdnood gekomen. Daar waar Sabin met een duidelijk plan speelde, was Casper meer aan het reageren op zijn tegenstander dan eigen plannen aan het volgen. Het was dan ook Sabin die zijn pion als eerst liet promoveren en de partij naar zich toe trok. Casper had meer verdiend, maar het leven is niet altijd eerlijk....

Casper - Sabin 0 - 1


Uitslagen 5e ronde Supergroep:

Maxim - Aren 1 - 0

Eben - Jack 0 - 1

Martino - Cederick 1 - 0

Ilja - Sybren 1 - 0

Dhruv - Hugo 1/2 - 1/2

Casper - Sabin 0 - 1


Stand:

1. - 2. Maxim, Sabin 4,5 uit 5 (90%)

3. - 4. Martino, Zeteo 2 uit 3 (67%)

5. - 6. Aren, Jack 3 uit 5 (60%)

7. - 10. Hugo 2,5 uit 5, Casper, Lev 2 uit 4, Oleksii 1,5 uit 3 (50%)

11. Cederick 1,5 uit 4 (38%)

12. - 13. Eben, Ilja 1 uit 4 (25%)

14. Dhruv 0,5 uit 4 (13%)

15. Sybren 0 uit 4 (0%)


Comments


bottom of page