top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 26 maart 2024


Er waren slechts negen spelers, ondanks het feit dat we er een nieuwe speler bij hebben, Jens IJland. Zeteo en Eben hebben volgens hun vader niet zo'n zin meer in schaken en of we Lev ooit nog terugzien is dubieus. De spelers die drie partijen of minder hebben gespeeld heb ik uit de stand weggelaten.

Maxim en Sabin blijven samen op kop, met grote voorsprong op de rest.


Maxim speelde met wit tegen Sybren, die het damegambiet aannam en daarna een paar zetten deed die niet in de theorieboeken staan. Toch bouwde hij een solide stelling op, al had hij minder ruimte. Het ging pas mis toen hij zijn paard wegspeelde van f6, waardoor Maxim op h7 kon inslaan met een gedekte loper. Maxim kreeg hierdoor het initiatief en won nog twee pionnen. Toen Sybren zelf aanstuurde op dameruil (niet afruilen als je achter staat!) en er alleen nog pionnen overbleven (zes tegen drie) was het gauw bekeken.


Sabin had ook wit, tegen Timo, die koos voor de Slavische verdediging. Al gauw wist Sabin met een paard via c7 de zwarte toren op a8 te winnen. Zijn stukken werkten goed samen en Timo kreeg een zware aanval te verduren. Zijn koning werd het open veld ingejaagd en midden op het bord mat gezet.


Ilja koos met zwart voor zijn vertrouwde Siciliaans (met spoedig g7-g6 en Lf8-97) tegen Cederick. Hij speelde een degelijke partij, won af en toe een pion en gaf Cederick geen kans om gevaarlijk te worden. Door deze winst staat Ilja nu derde.


Nieuwkomer Jens is gepromoveerd uit de koningsgroep. Hij debuteerde met een remise tegen Martino, maar het was wel een foutenfestival zoals we sinds lang niet gezien hebben in de supergroep. Eerst gaf Jens zijn dame weg door met een gepend paard een stuk te slaan. Martino dacht misschien dat de buit al binnen was. Hij drong niet echt aan en ruilde wat materiaal af. Toen Martino zijn dame kwijtraakte door een dubbele aanval stond hij opeens een loper en een paard achter, tegen een pion. Maar nu wist Jens niet goed raad meer met de stelling. Hij raakte twee pionnen kwijt en hield er nog maar één over, terwijl Martino er nog vier had, waarvan drie vrijpionnen,

die ondersteund werden door koning en toren. Jens liet zijn koning op de onderste rij staan en speelde veel te passief. Hij kwam ook nog in tijdnood, maar dankzij het feit dat je er per zet 10 seconden bij krijgt wist hij via veel schaakjes toch weer zijn bedenktijd boven de minuut te brengen. Uiteindelijk wisten geen van beide spelers

meer hoe het verder moest en werd besloten tot remise.


Hugo speelde vriendschappelijk tegen jeugdleider Johan Boots.


Uitslagen :

Maxim - Sybren 1-0

Sabin - Timo 1-0

Cederick - Ilja 0-1

Jens - Martino 0,5-0,5


Stand :

1. Maxim en Sabin 10 uit 11 (90,9%)

3. Ilja 5,5 uit 10 (55%)

4. Dhruv 4,5 uit 9 (50%)

5. Casper 4 uit 8 (50%)

6. Cederick 4,5 uit 10 (45%)

7. Martino 3,5 uit 8 (43,8%)

8. Aren 3 uit 7 (42,9%)

9. Jack 3 uit 9 (33,3%)

10. Timo 2 uit 6 (33,3%)

11. Sybren 3 uit 11 (27,3%)

12. Hugo 2 uit 10 (20%)


Weinig partijen gespeeld :

Lev 2 uit 3

Eben 1 uit 2

Jens 0,5 uit 1

Zeteo 0,5 uit 2

Comentários


bottom of page