top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep, 24 oktober

De broers Maxim en Sabin hadden bij aanvang van de ronde gezamenlijk de leiding in handen. Maar ze krijgen toch wekelijks wel te maken met goed tegenspel. Zo ook deze week weer.


Dhruv (wit) en Ilja begonnen in een Siciliaanse opening waarin zwart zijn pion naar e5 speelt. Dan ontstaat er dus een "gat" op d5 waar wit mogelijk gebruik van kan maken. Ook zwart krijgt daarvoor in ruil natuurlijk voordelen, waaronder ruimte en controle over het veld d4. Maar in de partij bleek toch dat Dhruv beter met de stelling om kon gaan. Hij gaf Ilja weinig kans op tegenspel en haalde het volle punt binnen.


Sabin (wit) bond de strijd aan met Lev. Lev koos voor het Boedapestgambiet: 1.d4 Pf6 2.c4 e5!? 3.dxe5 Pg4. Dit leidt vaak tot tactische stellingen en deze partij was zeker geen uitzondering. Binnen de kortste keren werd het een enorme matpartij! Ik denk dat Sabin niet vaak mat in 2 zetten over het hoofd ziet, maar in deze partij was de stelling zo chaotisch dat hij het niet zag. In plaats daarvan won hij een volle toren en nog was de koning van Lev niet echt veilig. Het duurde niet lang of Lev gooide toch de handdoek in de ring.


Cederick (wit) en Sybren openden hun partij met het Italiaans. In het middenspel stond het qua materiaal gelijk, maar Cederick had wel wat meer ruimte. Langzaam kwam hij hierdoor wat beter te staan. Cederick won een pion en even later nog één. Cederick forceerde vervolgens een dameruil, maar Sybren lette goed op en won één pion terug. Sybren speelde in deze fase sterk en won wederom een pion terug. Toen het gelijk stond besloten de heren tot een remise. Een terecht resultaat van een leuke partij.


Hugo (wit) mocht de strijd aanbinden met Maxim. Geen eenvoudige opgave, zeker niet als je weet dat Hugo dit seizoen voor het eerst in de Supergroep speelt. Het werd een spannende partij! Misschien had Hugo zich wel voorbereid op de Franse opening van Maxim, want hij koos voor een wat minder gebruikelijke voortzetting zonder daar over te hoeven denken. Qua materiaal stond het lang gelijk, maar waar Maxim een hele solide pionnenstructuur had, waren de pionnen van Hugo wat zwakker. Maxim besluit een dameruil te forceren. In de fase die daarop volgde speelde Hugo erg sterk en toen de heren het toreneindspel in gingen leek hij zelfs wel ietsje beter te staan! Maar het toreneindspel is toch wel een onderdeel van het schaken waarin Maxim uitblinkt. Zet na zet kwam hij ietsje beter te staan en uiteindelijk had hij een vrijpion die de partij besliste. Hugo had wel een remise verdiend, maar in plaats daarvan werd het een les in het toreneindspel...


Aren (wit) en Jack openden hun partij in het Vierpaardenspel. Jack was in een creatieve bui want nadat Aren d2-d4 speelde antwoordde hij met d7-d5!? Aren won door goed spel al snel twee pionnen en ook had hij een mooie koningsaanval. Jack hield het verdedigend nog lang vol, en dat is ook een mooie kwaliteit om te hebben. Maar uiteindelijk sloeg die koningsaanval van Aren toch door en Jack werd matgezet.


Casper mocht als oneven speler tegen Dik spelen. In deze "vrije partij" gebeurde van alles! Dik liet Casper in de opening een slechte zet terugnemen. Vanaf dat moment speelde Casper nauwkeurig. Op enig moment stond Dik 4 pionnen voor, maar daartegenover had Casper een kwaliteit. Uiteindelijk trok Casper aan het langste eind.Casper heeft zojuist De7 gespeeld. Even lijkt het alsof zwart de partij kan redden met Dd6+ (dekt f8 indirect). Maar na Dxd6 kan de loper van f8 niet terugnemen omdat deze gepend staat door de toren!


Uitslagen 7e speelronde Supergroep:

Dhruv - Ilja 1 - 0

Sabin - Lev 1 - 0

Cederick - Sybren 1/2 - 1/2

Hugo - Maxim 0 - 1

Aren - Jack 1 - 0


Stand:

1. Maxim en Sabin 6,5 uit 7 (93%)

3. Aren 5 uit 7 (71%)

4. Hugo 3,5 uit 7, Lev 3 uit 6, Martino en Zeteo 2 uit 4 (50%)

8. Jack 3 uit 7 (43%)

9. Dhruv 2,5 uit 6 (42%)

10. Casper 2 uit 5 (40%)

11. Cederick 2 uit 6 (33%)

12. Eben 1 uit 4 (25%)

13. Ilja 1 uit 5 (20%)

14. Sybren 0,5 uit 6 (8%)

Comments


bottom of page