top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 23 januari 2024

De enige twee spelers met een 2 uit 2-score, Ilja en Sabin, speelden op deze avond tegen elkaar, Sabin met wit. Na de opening, een geweigerd damegambiet, speelde de strijd zich voornamelijk af op de damevleugel. Sabin kreeg daar een ruimtelijk overwicht en won al gauw een pion. Ilja kon weinig anders doen dan reageren op de acties van Sabin en hij kon geen moment gevaar stichten. Toen Ilja een loper ging verliezen gaf hij terecht op, waardoor Sabin nu alleen bovenaan staat. Weliswaar hebben Lev en Eben ook een 100%-score, maar zij hebben pas één partij gespeeld.


Zeteo was de eerste twee speelronden afwezig, maar nu was hij er gelukkig weer en hij speelde met wit tegen Maxim. Na een onregelmatige opening (1. c4 b6) kwam Maxim iets beter te staan. Zeteo durfde niet kort te rokeren, omdat de diagonaal van Maxim's loper op b7 open was. Hij koos nu voor Th1-g1 en probeerde de g-lijn te openen met een oprukkende pion (Maxim had kort gerokeerd). Ook Zeteo's dame werd bij de koningsaanval betrokken en hij offerde zelfs een paard om in de aanval te blijven. Toch kon Maxim de aanval betrekkelijk eenvoudig opvangen en toen die dreiging niets opleverde stond de koning van Zeteo op e1 inmiddels wel erg op de tocht. Maxim had diverse mogelijkheden om binnen te vallen. Zeteo wachtte dat niet af en gaf op.


Bij de partij van Casper tegen Hugo kwam er weer eens een Franse opening op het bord. Die wordt in de supergroep altijd beantwoord met e4-e5 (de doorschuifvariant),

terwijl er nog drie andere goed speelbare varianten zijn. Evenals Zeteo kwam Hugo in moeilijkheden doordat hij niet gerokeerd had. Casper gaf schaak met Dh5 en daarna gebeurde er van alles. Hugo verloor zijn toren op h8, maar wist met zijn dame Caspers toren op a1 buit te maken. Maar de aanval van Casper richtte zich direct op de koning en was daardoor gevaarlijker. Hugo kon een dameschaakje nog opheffen door tussenplaatsing van een loper, maar toen Casper die gepende loper met een pion aanviel was er voor Hugo geen houden meer aan en hij gaf op.


Dhruv speelde met zwart tegen Sybren. Na een Italiaanse opening werden alle stukken volgens het boekje ontwikkeld en ontspon zich een evenwichtige strijd. In het late middenspel wist Dhruv een paard voor te komen. Niet lang daarna wist hij de dames te ruilen, waardoor hij vier pionnen over hield plus een paard. Sybren had alleen vier pionnen en moest toezien hoe twee daarvan door het paard werden veroverd. Daarna kostte het Dhruv geen moeite meer om het volle punt binnen te halen.


Martino is met zijn 17 jaar veruit de oudste speler van de supergroep. Hij speelt soms heel goede partijen, maar zijn partij van deze avond viel daar helaas niet onder. Tegen Eben raakte hij met zwart - in een Spaans vierpaardenspel - al gauw een stuk achter.

Maar Martino kon dat stuk terugwinnen met een penning op de e-lijn. In plaats van de voor de hand liggende zet (met zijn d-pion het witte paard slaan) besloot Martino na

ruime bedenktijd tot de onverklaarbare zet Kg8-h8. De koning was het enige stuk dat pion f7 dekte, terwijl er een wit paard op g5 stond. Bovendien stond Martino's dame nog op het beginveld d8. Uiteraard speelde Eben Pg5 x f7 met damewinst. Met een volle dame achter speelde Martino nog wel door, maar waarschijnlijk tegen beter weten in. Gelukkig kon hij achteraf lachen om zijn rare zet.


De gebroeders Oei, Cederick en Jack, troffen elkaar deze avond. Het werd een Italiaanse partij, die lang gelijk opging. Jack wist de verdediging van Cederick open te breken en een schaakje van Jack kon alleen opgeheven worden door de dame te geven (voor een toren). Misschien dacht Jack er daarna te makkelijk over. Hij had twee pionnen meer en gaf de dame weer terug (tegen de toren), in de overtuiging dat hij met zijn niet tegen te houden vrijpion ging winnen. Maar Cederick had ook een vrijpion, die direct na Jack's promotie de laatste rij bereikte. Met die dame wist Cederick eeuwig schaak te forceren, zodat de partij toch nog in remise eindigde.


De niet genoemde spelers (Aren, Lev. Timo) waren afwezig.

 

Uitslagen derde speelavond :

Sabin - Ilja 1-0

Zeteo - Maxim 0-1

Cederick - Jack 0,5 - 0,5

Eben - Martino 1-0

Casper - Hugo 1-0

Sybren - Dhruv 0-1Stand :

1. Sabin 3 uit 3

2. Eben en Lev 1 uit 1

4. Aren en Cederick 1,5 uit 2

6. Ilja en Maxim 2 uit 3

8. Dhruv 1,5 uit 3

9. Casper 1 uit 2

10. Hugo en Martino 1 uit 3

12. Jack 0,5 uit 2

13. Zeteo 0 uit 1

14. Timo 0 uit 2

15. Sybren 0 uit 3

Comments


bottom of page