top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep, 23 april 2024

Na enige weken van afwezigheid mocht ik afgelopen dinsdag samen met Dik weer de Supergroep begeleiden. Het werd zowel persoonlijk als sportief een mooie avond. Er waren zowaar 14 Supergroepers aanwezig en dat maakte dat er 7 interessante partijen gespeeld werden.


Sabin speelde met wit tegen Ilja en er werd geopend in het Semi-Slavisch. Zwart verdedigt zijn pion op d5 dus zowel met een pion op e6 als met een pion op c6. Na de opening leken de heren mij ongeveer gelijk te staan, maar Sabin zag kans om een pion te winnen en tegelijkertijd de pionstructuur voor de gerokeerde koning van Ilja te beschadigen. Iets later kon Sabin nog een kwaliteit winnen, maar hij koos ervoor om nog een pion te winnen en zijn aanval te behouden. Het duurde niet lang meer voordat Ilja het hoofd moest buigen.


Casper speelde met wit tegen Sybren en de partij werd begonnen met een Schotse opening. Qua materiaal stond het gelijk, maar Casper had al snel veel meer ruimte dan Sybren. Dat maakte ook dat Sybren maar moeilijk zijn stukken kon ontwikkelen. Maar Casper ging niet heel voortvarend met dat voordeel om en nadat er heel wat lichte stukken geruild werden stond hij zelfs twee pionnen achter. Maar toen gebeurde het volgende:Sybren staat twee pionnen voor, maar zijn pion op b7 staat aangevallen. Om deze te dekken speelt hij ...Tab8, wat misschien op het eerste gezicht wel een logische zet is. Totdat Casper direct antwoordt met:Dxb8! Nu blijkt dat de toren van Sybren verloren gaat. Na ...Txb8 volgt natuurlijk Te8+, Txe8 en Txe8 mat. Sybren zag dit en gaf de partij op.


Jack speelde met wit tegen Aren. Aren speelde, zoals ik hem dat al vrij vaak heb zien doen, een schijnoffer in de opening waarbij hij eerst een paard tegen een pion opgeeft, maar direct daarna met een pionvork weer het stuk kan terugwinnen. Het werd een leuke partij waarbij Jack kort rokeerde en Aren lang: dat voorspelt meestal vuurwerk!In deze stelling heeft Jack de pionnen voor zijn eigen koning al naar h3 en g4 gespeeld. Wellicht wat te optimistisch en Aren laat heel professioneel zien hoe dat afgestraft kan worden en speelt ...h5! Ik denk dat Jack nu ook wel inzag dat het niet best zou zijn om gxh5 te spelen en zijn koningsstelling nog meer te openen. Jack zag waarschijnlijk ook dat g4-g5 ook niet kon omdat de dame op b4 dan de loper op h4 slaat. Jack besluit dit op te lossen door dan eerst a2-a3 te spelen om de zwarte dame weg te jagen. Maar dan speelt Aren vervolgens:...hxg4! Geweldige zet van Aren, hij valt bij het slaan op zijn beurt de dame van Jack aan. En na axb4 gxf3 moet wit dan eerst de loper op h4 in veiligheid brengen en kan zwart dan kiezen of de pion op b4 of op h3 het lekkerste hapje is. Jack besluit dan om hxg4 te spelen.Aren antwoordt met ...Df4! Opnieuw een hele sterke zet. Wit heeft hier eigenlijk drie mogelijkheden:

  1. Dh3 wat de sterkste zet is. Maar zwart zet zijn aanval door met ...Lc5 en staat veel beter. Natuurlijk niet ...Dh6 en g4-g5+ en wit wint!

  2. Dg3 waarna zwart verrassend de loper op h4 wint met Dh6.

  3. Dxf4 zoals Jack speelde. Na ...exf4 blijkt dat wit de loper op h4 niet meer in veiligheid kan brengen.

Na een aantal zetten verloor Jack een tweede stuk en gaf op.


Cederick speelde met wit tegen Dhruv en de heren startten de partij met een Italiaanse opening. Het werd een leuke open partij die in het begin gelijk op leek te gaan. Maar Dhruv kwam met een mooie koningsaanval waarna de witte monarch moest vluchten. Dhruv won al snel een stuk met zijn koningsaanval en maakte het mooi af.Hier speelt Dhruv ...Pxf1+. Cederick antwoordt met de enige zet Txf1 en had wellicht verwacht dat Dhruv nu de dame op d2 zou gaan slaan. Maar Dhruv speelde nog veel beter ...Dg3+ Kh1 Txf1 mat.


Timo speelde met wit tegen Jens in een opening die ik eigenlijk nog nooit eerder gezien heb. Het werd een leuke partij waarbij Timo eerst een stuk van Jens won via een penning. Maar Jens liet zich niet uit het veld slaan en verdedigde sterk.Jens heeft zojuist met zijn dame de koning van Timo schaak gezet. Timo had hier kunnen winnen door eerst Kg2 en vervolgens na ... De4+ ofwel Kh3 of Df3 te spelen. Maar Timo speelde in deze stelling Tf2. Had die toren al niet een taak...!? Tuurlijk, de loper op f6 te verdedigen! Dat had Jens rap gezien en hij speelde direct ...Txf6! Daarmee stond hij plotseling een pion voor. Timo was wat van slag, maar probeerde direct weer een koningsaanval op te zetten met Dg5+.Maar helaas voor hem verliest die zet juist! Jens zag al snel dat hij met ...Tg6 juist de dame tegen een toren wint. Timo gaf het hierna direct op.


Martino speelde met wit tegen Maxim. Er werd in een bekende Franse doorschuifvariant geopend. Hier had ik vooraf wel geld op durven inzetten. Maxim won snel een pion en kreeg ook nog eens een sterk centrum. Hoewel Martino zijn stukken netjes ontwikkelde won Maxim ondertussen een tweede pion. Martino leek door zijn goede ontwikkeling wel iets van compensatie te hebben, maar Maxim stormde met drie centrumpionnen naar voren. Dit zorgde al snel voor enorm materiaalwinst en hij rondde de partij relatief eenvoudig af.


Hugo speelde met wit tegen Eben en de heren openden in het Spaans. Voor mij werd het de leukste partij van de avond! Hugo won al snel een pion, maar Eben had een goede ontwikkeling en ook het loperpaar als compensatie. Vervolgens won Hugo nog een pion en kreeg hij daarnaast zijn eigen ontwikkeling ook nog eens voor elkaar. Eben vond wel een mooie praktische kans op een remise. Hij ruilde zowel de torens als de dames af en kwam in een eindspel met twee pionnen minder, maar wel met lopers van ongelijke kleur.Ondanks de twee pluspionnen voor Hugo is dit nog niet makkelijk om te winnen. Goed gezien dus van Eben! De partij ging verder. Eben won één pion terug en haalde vervolgens nog een leuke truc uit: hij gaf zijn eigen loper op tegen twee pionnen van Hugo.Ook dit is weer goed gezien van Eben. Hoewel hij een loper achterstaat tegen maar één pion, is zijn koning veel dichter bij het strijdtoneel en is die f-pion ook nog eens razend gevaarlijk. Maar nu was het de beurt aan Hugo om te laten zien dat hij zijn eindspellen kent. Er volgde ...f4, Lh4 f3, Kc3 Ke3, Kc2 Ke2, Kc1 f2, Lxf2 Kxf2, Kd2 Kg2, Ke2 Kxh2 Kf2.En hier besloten de heren terecht tot een remise. Eben kan alleen Kh1 spelen en Hugo antwoordt dan met Kf1. Daarna kan Eben kiezen tussen pat (na ...h2, Kf2) of herhaling van zetten met Kh2 enzovoorts. Conclusie: een terecht half punt voor beide spelers!


Uitslagen:

Sabin - Ilja 1 - 0

Casper - Sybren 1 - 0

Jack - Aren 0 - 1

Cederick - Dhruv 0 - 1

Timo - Jens 0 - 1

Martino - Maxim 0 - 1

Hugo - Eben 1/2 - 1/2


Stand:

1-2. Sabin en Maxim 13 uit 14 (93%)

3. Casper 6 uit 10 (60%)

4-6. Ilja 6,5 uit 13, Dhruv 5,5 uit 11, Aren 5 uit 10 (50%)

7. Cederick 5,5 uit 12 (46%)

8. Martino 3,5 uit 9 (39%)

9. Jack 3 uit 10 (30%)

10. Timo 2 uit 8 (25%)

11-12. Sybren en Hugo 3 uit 13 (23%)


Weinig gespeeld:

Lev 2 uit 3

Jens 2 uit 4

Eben 1,5 uit 4

Zeteo 0,5 uit 2

Comments


bottom of page