top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 21 november 2023

Deze avond werden er proefexamens afgenomen waardoor er maar zeven supergroepers aanwezig waren voor de competitie. Cederick (oneven) speelde vriendschappelijk tegen Nils uit de koningsgroep en Sybren, die vrij snel klaar was met zijn proefexamen, nam het op tegen Geert.

Van de drie partijen was die tussen Aren (wit) en Hugo (zwart) het interessantst. Zoals redelijk vaak in de supergroep kwam de Franse opening op het bord en altijd wordt er dan gekozen voor de doorschuifvariant (3. e4-e5). Van de eerste elf zetten van Aren waren er tien met een pion. Hugo koos er steeds voor niet af te ruilen en daardoor ontstond er al gauw een vastgeschoven stelling met alle pionnen nog op het bord. Aren had veel meer ruimte, maar kon daar weinig mee doen. Hij begreep dat, als hij iets wilde bereiken, hij de stelling met geweld moest openbreken. Een loperoffer (tegen twee pionnen, snel daarna drie) zorgde daarvoor en Aren kreeg een sterk initiatief. Maar op een gegeven moment kon Hugo een sterke torenzet doen, die Aren voor de keuze zou stellen tussen mat en dameverlies. Hij had er wel naar gekeken, zei Hugo achteraf, maar de zet afgewezen omdat Aren een paardschaakje kon geven en daarna met een dameschaak zijn dame kon redden. Toch was Tf8 zijn beste kans geweest. Nu werd Hugo's koning naar de open c-lijn gejaagd. Zijn dame stond op c2 en een aanval daarop met een gedekte toren op c1 was fataal ; Hugo gaf meteen op. Jammer.


Ilja speelde met zwart tegen Jack Siciliaans, een soort drakenvariant. Hij won een pion, maar Jack had meer ruimte en meer initiatief. Toch ging Ilja het eindspel in met drie pionnen meer. Als hij zijn toren handiger had gebruikt had Jack twee pionnen kunnen terugwinnen en dan was het waarschijnlijk remise geworden. Nu speelde hij te passief en kon hij de uiteindelijke promotie van Ilja's a-pion niet tegenhouden.


Dhruv tegen Martino was een eenzijdige partij. Martino (zwart) beantwoordde het Schots op de derde zet niet met het gebruikelijke e5xd4, maar met Pf6. Direct deden zich tactische verwikkelingen voor, met als resultaat dat Martino een stuk achter kwam, tegen twee pionnen. Bovendien kwam hij niet toe aan de rokade, waardoor zijn koning bestookt werd met penningen en schaakjes. Dhruv bouwde zijn voorsprong geleidelijk uit tot een volle dame en won zonder problemen.

Foto van ongeveer honderd jaar geleden.


Uitslagen :

Aren - Hugo 1-0

Dhruv - Martino 1-0

Jack - Ilja 0-1


Stand : 1. Maxim en Sabin 8,5 uit 9 (94,4%)

3. Aren 6 uit 9 (66,7%)

4. Zeteo 3 uit 5 (60%)

5. Hugo 4,5 uit 10 (45%)

6. Dhruv 3,5 uit 8 (43,8%)

7. Casper, Lev 3 uit 7 (42,9%)

9. Ilja 3 uit 8 (37,5%)

10. Jack 3 uit 9 (33,3%)

11. Martino 2 uit 6 (33,3%)

12. Sybren 2,5 uit 8 (31,3%)

13. Cederick 2 uit 7 (28,6%)

14. Eben 1 uit 5 (20%)

Comments


bottom of page