top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep, 21 mei 2024

Afgelopen dinsdag werden er in de Supergroep 4 partijen gespeeld die meetelden voor de competitie en daarnaast mocht Hugo (als "oneven" speler) vrij schaken tegen Dik.


Maxim speelde met wit tegen Cederick en de heren openden in een variant van het geweigerd Damegambiet die ik nog nooit gezien had. Altijd wel leuk om te zien hoe zo'n partij dan verder gaat! Graag had ik jullie daar een fraai verhaal over verteld, maar het ging me te snel. Binnen korte tijd stond Maxim al twee stukken voor en niet lang daarna gaf Cederick op.


Ilja (met wit) en Jens kwamen in een soort van Tweepaardenspel-achtige stelling uit. En Ilja had wel het beste van het spel. Zie de stelling na de achtste zet van Ilja.Ilja heeft zojuist met zijn paard op f7 geslagen. Maar omdat de dames al geruild zijn in deze stelling is er dus geen paardvork ontstaan. Jens dacht serieus na in deze stelling en besloot terecht dat hij voor ...Tg8 kon gaan. Wit heeft niet echt een mogelijkheid om direct materiaal te winnen. Een paar zetten later ontstond de volgende stelling:Jens staat een pion achter, maar heeft wel hele actieve stukken! Natuurlijk is die actieve koning wel een tweesnijdend zwaard. Jens begon hier nog goed door twee stukken op e3 af te ruilen, maar daarna speelde hij het net niet nauwkeurig.Jens dacht waarschijnlijk dat ...Tf8 de juiste zet was om zo f2 aan te vallen. Maar hier had hij waarschijnlijk beter ...Tae8 kunnen spelen (dekt het paard) om vervolgens dekking te zoeken met zijn koning. Ilja toonde eenvoudig aan waarom en speelde Td1+. Nu kan Jens het paard niet alleen laten en speelt ...Ke5 waarop Ilja antwoordt met Pc4+ en even later kon de koning het paard niet meer redden. Ik was onder de indruk van de snelheid waarmee Ilja de partij won, want niet heel veel later gaf Jens op in de volgende stelling:Jack speelde met wit tegen Martino en dit werd de vreemdste partij van de avond. `De heren openden in het Italiaans. Ergens in het begin van het middenspel verloor Martino een volle dame tegen één licht stuk. Normaal gesproken kan je dan wel opgeven, maar Martino besloot door te spelen.


Toen ik even later langsliep had Martino een toren en twee pionnen voor zijn dame, dus de situatie was al weer wat meer in evenwicht gekomen. Jack besloot torens af te gaan ruilen, maar daarbij zag hij stukverlies over het hoofd. Plotseling had Martino een toren, loper en 5 pionnen waar Jack een dame met vier pionnen tegenover stelde. Had Martino toch gelijk gehad om door te spelen!


Jack had niet echt meer vertrouwen in zijn stelling en bood remise aan, maar Martino besloot door te spelen. Op enig moment komen we dan in de volgende stelling terecht:De dame van Jack staat bijzonder goed gepositioneerd en zorgt ervoor dat de zwarte pionnen niet al te snel naar een promotieveld lopen. Martino was hier aan zet en had de pion op a3 kunnen slaan om zo zijn a-pion naar de overkant te gaan helpen. Maar hij besloot dat de c-pion slaan nog beter was: ...Txc3. Direct daarop schrok hij, want nu had Jack de partij kunnen beïndigen met Df6+ en de toren op c3 gaat verloren. Maar Jack zag het niet, probeerde een soort van eeuwig schaak te gaan houden, maar dat lukte net niet. Martino won uiteindelijk deze bijzondere partij.


Het hoofdgerecht van de avond was dan toch Sabin met wit tegen Casper. Casper is één van de weinige spelers die op een goede avond een beetje in de buurt kan komen van het niveau van Sabin en Maxim in de Supergroep. De heren openden in een geweigerd Damegambiet. Enigszins ongewoon was dat Casper met zwart voor ...a6 koos en Sabin speelde daarop de zet c4-c5.Door de zet ...a6 is het veld b6 zwak geworden en daar heeft Sabin dus met c5 van geprofiteerd. Hoewel Casper ietsje gedrongen staat daardoor is zijn stelling heel solide, zoals we gewend zijn van hem. In bovenstaande stelling is Sabin aan zet en Stockfish geeft hier aan dat wits beste plan hier een koningsaanval is met direct g2-g4! Maar zo speelde Sabin het niet en hij probeerde gewoon rustig zijn kleine voordeel wat uit te bouwen.Hier is te zien dat Sabin nog steeds wel wat voordeel heeft, maar dat Casper toch ook duidelijk tegenspel heeft. Hier speelde Casper ...Ph5 en dat is zo op het eerste oog best een logische zet. Het paard en dame vallen nu de pion op f4 aan. Maar Sabin had verder gekeken en speelde g2-g3! Nu staat de dame van Casper dus aangevallen en de enige manier om deze te verdedigen zonder de dekking van het paard op h5 op te geven is door ...Dxh3 te spelen.En nu liet Sabin zien waarom g3 zo'n goede zet was want hij speelde hier: Lf1. En dan blijkt dat na ...Df5 het zwarte paard verloren gaat door Te5. Casper speelde nog lang door en probeerde er alles uit te halen wat erin zat, maar een stuk achterkomen tegen Sabin is realistisch gezien toch wel een vrij zeker verlies. En uiteindelijk moest Casper ook het hoofd buigen. Toch veel respect voor de vechtlust die hij in deze partij toonde!


Naast deze vier partijen mocht Hugo dus "vrij" spelen tegen Dik en deed dat zeker niet onverdienstelijk!


Uitslagen Supergroep:

Maxim - Cederick 1 - 0

Ilja - Jens 1 - 0

Jack - Martino 0 - 1

Sabin - Casper 1 - 0


Stand Supergroep:

1-2. Maxim en Sabin met 14 uit 15 (93%)

3. Casper met 7 uit 12 (58%)

4. Dhruv met 6,5 uit 12 (54%)

5-6. Ilja met 7,5 uit 15 en Aren met 5 uit 10 (50%)

7. Cederick met 6,5 uit 14 (46%)

8. Martino met 4,5 uit 11 (41%)

9. Jack met 3 uit 11 (28%)

10-11. Sybren met 3,5 uit 14 en Timo met 2 uit 8 (25%)

12. Hugo met 3 uit 14 (21%)


Weinig gespeeld:

Lev met 2 uit 3

Jens met 2,5 uit 6

Eben met 1,5 uit 4

Zeteo met 0,5 uit 2


Comments


bottom of page