top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 20 september 2022

De Roemeense broertjes Sabin en Maxim zijn een aanwinst voor de supergroep. Vorige week schreef ik dat Maxim de jongste is, maar hij is ouder dan Sabin.

Maxim speelde met zwart tegen Oleksii. Uit de manier waarop hij het doorschuif-Frans van Oleksii aanpakte viel op te maken dat Maxim ervaring heeft met deze opening. In het eindspel had Maxim maar één pion meer, maar hij had wel drie verbonden vrijpionnen op de damevleugel, die genadeloos oprukten. Daar had Oleksii geen verweer tegen. Een prima partij.

Sabin had ook zwart, tegen Jacob. Het ging gelijk op, maar Sabin gebruikte veel meer tijd. Jacob had nog meer dan een kwartier over toen Sabin nog maar een paar seconden had. Het was bijna griezelig om te zien hoe rustig Sabin bleef en hoe hij steeds net op tijd een zet deed, waardoor hij er weer 10 seconden bij kreeg. Jacob kon niet verhinderen dat Sabin remise forceerde door eeuwig schaak.

Lawa is de verrassende koploper, de enige met een 100%-score. Maar echt sterke tegenstanders heeft ze nog niet gehad. Net als de vorige keren wist ze tegen Martino met gedegen langzaam spel haar materiële voorsprong geleidelijk uit te breiden tot een volle toren, genoeg voor de winst.

Lucas behaalde zijn eerste punt van deze competitie. In een ingewikkelde stelling had Casper niet ver genoeg vooruit gekeken, wat een toren kostte. Lucas voegde later nog een loper toe aan zijn voorsprong en won gemakkelijk.

Jonathan haalde het Schots gambiet weer eens uit de kast, tegen Nora. Hij bereikte er geen echt voordeel mee, maar won in het middenspel wel een pion en later nog een tweede pion, waarna hij de winst vakkundig veilig stelde.

Dhruv gaf Zeteo goed partij en kwam zelfs een paard voor te staan. Toch was het de vraag of het wel verstandig was om dit paard te nemen, want meteen daarna kreeg Dhruv te maken met een penning op de onderste rij, die fataal bleek.

Nicolò kwam eerst een stuk achter tegen Cederick, maar wist toen de vijandelijke dame in te sluiten. Cederick wist met een mooie tegenaanval de schade te beperken, maar Nicolò bleef materieel in het voordeel en won.Uitslagen vierde ronde :

Oleksii - Maxim 0-1

Lucas - Casper 1-0

Jonathan - Nora 1-0

Jacob - Sabin 0,5-0,5

Nicolò - Cederick 1-0

Dhruv - Zeteo 0-1

Martino - Lawa 0-1


Stand na vier speelavonden :

1. Lawa 3 uit 3

2. Jacob 3,5 uit 4

3. Jonathan, Sabin 2,5 uit 3

5. Lev 2 uit 3

6. Martino, Nicolò, Zeteo 2 uit 4

9. Maxim 1 uit 2

10. Oleksii 1,5 uit 4

11. Cederick, Nora 1 uit 3

13. Casper, Dhruv, Lucas 1 uit 4

16. Anton 0 uit 2


Comments


bottom of page