top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 2 april 2024

Een magere opkomst deze keer, slechts de helft van de zestien supergroepspelers was aanwezig. Maar Eben was er weer eens. Zijn broer Zeteo heeft besloten niet meer in de supergroep te spelen, maar nog wel de lessen voor Stap 5 te volgen.


Het verschil tussen de broers Maxim en Sabin en de rest is nu wel erg groot geworden. De enige spanning is die tussen henzelf : wie van de twee gaat deze competitie winnen? Daarna lijkt het me beter dat ze na de zomervakantie ergens anders gaan schaken, zodat er meer evenwicht in de groep komt.


Eben had wit tegen Maxim en verdedigde zijn pion op e4 met f2-f3. Geen goed idee : na f3xe4 viel Maxim met zijn dame binnen op h4 en na g2-g3 en Dh4xe4+ won Maxim de toren op h1. Maar na Pf3 kon de zwarte dame geen zet meer doen en even leek het erop dat Eben die dame ging veroveren. Maxim besloot daarom een paard terug te geven. Eben ging hier niet op in en pakte de stelling helemaal verkeerd aan, waardoor hij nog een paard verloor. Zo'n voorsprong liet Maxim natuurlijk niet meer glippen en hij won moeiteloos.


Sabin speelde voor de tweede keer tegen Dhruv, deze keer met zwart. Zoals zo vaak in de supergroep kwam de Franse doorschuifvariant op het bord. De strijd speelde zich voornamelijk af op de damevleugel. Sabin kreeg met twee torens de controle over de open c-lijn en wist een pion te winnen. Toch leek het op remise uit te draaien, maar Sabin speelde heel precies en wist zodoende in het eindspel nog een tweede pion te veroveren, waarna Dhruv opgaf.


Nieuwkomer Jens nam het zwart op tegen Hugo. Hij gebruikte zijn bedenktijd goed en maakte weinig fouten. Toch raakte hij een kwaliteit achter, doordat Hugo zijn gepende toren aanviel met een loper. Maar de koning van Jens had veel meer bewegingsvrijheid. Die rukte in het eindspel op naar de derde rij, waardoor er matdreigingen in beeld kwamen. Door de kwaliteit terug te geven loste Hugo de ergste problemen op. Beide spelers waren daarna tevreden met remise.


Ilja speelde met zwart tegen Aren de Pirc-verdediging, met d6, Pf6, g6 en Lg7. Aren kreeg meer ruimte (vier rijen tegen drie) en had het initiatief. Door goede samenwerking van zijn stukken wist Aren de vijandelijke verdediging te slopen. Maar Ilja wist zijn koning naar de damevleugel te brengen waar hij redelijk veilig stond. Aren bleef aanvallen en wist de partij uiteindelijk te beslissen met een paardvork, waarbij koning en dame tegelijkertijd werden aangevallen. Beide spelers staan nu op 50%. Allen Maxim en Sabin hebben een score boven de 50%.



Uitslagen :

Hugo - Jens 0,5-0,5

Dhruv - Sabin 0-1

Eben - Maxim 0-1

Aren - Ilja 1-0


Stand :

1. Maxim en Sabin 11 uit 12 (91,7%)

3. Ilja 5,5 uit 11 (50%)

4. Aren en Casper 4 uit 8 (50%)

6. Cederick en Dhruv 4,5 uit 10 (45%)

8. Martino 3,5 uit 8 (43,8%)

9. Jack 3 uit 9 (33,3%)

10. Timo 2 uit 6 (33,3%)

11. Sybren 3 uit 11 (27,3%)

12. Hugo 2,5 uit 11 (22,7%)


Weinig gespeeld :

Lev 2 uit 3

Jens 1 uit 2

Eben 1 uit 3

Zeteo 0,5 uit 2

Comments


bottom of page