top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 19 september 2023

De broers Maxim en Sabin stonden na drie ronden samen bovenaan, met een 3 uit 3 score. Deze avond speelden ze tegen elkaar. Sabin koos met wit voor de doorschuif-

variant van het Frans. Zijn broer bleek deze opening beter te kennen en Sabin verloor zowel zijn d- als zijn e-pion. Zijn enige compensatie was een betere ontwikkeling van zijn stukken. Toch kwam Sabin sterk terug met een verrassend loperoffer op h7, gevolgd door een matdreiging met dame en toren op de h-lijn. Door een loper terug te geven wist Maxim een vluchtveld voor zijn koning te maken. Sabin viel met al zijn zware stukken aan, maar Maxinm had voldoende verdedigers tot zijn beschikking. Daarna leken de gebroeders niet te weten hoe het verder moest en besloten zij tot remise.

Ook bij de partij van Jack (wit) tegen Casper kwam het doorschuif-Frans op het bord en ook hier bleek deze variant niet zo gunstig voor wit. Door maximale druk op d4 won Casper een pion en daarna had hij steeds het initiatief. Nadat Jack zijn dame moest geven (voor een paard) om een schaakje op te heffen was het evenwicht definitief verstoord.

Dhruv leed tegen Aren zijn derde achtereenvolgende nederlaag, maar hij heeft sterke tegenstanders gehad. Materieel ging het lang gelijk op, maar Dhruv had twee dubbelpionnen en dat is toch altijd een zwakte. Aren profiteerde er goed van, won eerst één pion, toen nog een tweede pion en haalde zo de winst binnen.

Lev begon goed na een geweigerd damegambiet en had meer ruimte, maar zijn tegenstander Oleksii wist zijn rokadestelling open te breken en begon daarna Lev's koningsstelling te bestoken. Door goed verdedigen wist Lev remise te houden. Oleksii

gaat overigens stoppen bij onze club, naar alle waarschijnlijkheid. Jammer.

De promovendi Hugo en Sybren speelde een lange Spaanse partij op behoorlijk niveau. Na de nodige verwikkelingen wist Hugo een pion te winnen en doordat hij ook positioneel beter stond mondde dit uit in een overwinning.

Er waren vier afwezigen. Cederick was "oneven" en speelde vriendschappelijk tegen Geert. Die won een paard door een penning en dat was genoeg voor de winst.


Uitslagen vierde speelavond :

Sabin - Maxim 0,5-0,5

Aren - Dhruv 1-0

Jack - Casper 0-1

Lev - Oleksii 0,5-0,5

Hugo - Sybren 1-0


Stand :

1, Maxim en Sabin 3,5 uit 4

3. Aren 3 uit 4

4. Casper, Zeteo 2 uit 3

6. Hugo, Jack, Lev 2 uit 4

9. Cederick, Oleksii 1,5 uit 3

11. Martino 1 uit 2

12. Eben 1 uit 3

13. Dhruv, Ilja, Sybren 0 uit 3

Commentaires


bottom of page