top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep 19 december 2023

De laatste schaakavond van 2023 voor de Supergroep. En het was nog spannend voor de strijd om het winterkampioenschap tussen Maxim en Sabin. Ook om een derde plaats moest nog gespeeld worden.


Er zouden deze avond 4 partijen gespeeld worden. Niet zo veel, misschien waren spelers al aan het genieten van de kerstvakantie of speelde het regenachtige weer mee.


Martino speelde met wit tegen Ilja en de partij begon met een aangenomen Damegambiet. De heren ontwikkelden beiden hun stukken naar goede velden. Martino had wel wat meer ruimte dan Ilja. Deze laatste vergat bovendien om zijn koning op tijd in veiligheid te brengen. Martino aarzelde niet en na een klassiek Lxf7 was het zo maar ineens mat.

Martino - Ilja 1 - 0


Hugo speelde met wit tegen Casper. Ze begonnen hun partij met een Franse opening. Vroeg in het middenspel gaf Casper een pion op en kreeg daar activiteit voor terug. Voordat Hugo zijn ontwikkeling op orde kreeg stond zijn koning in een vervelende penning. Casper gaf Hugo geen kans om te ontsnappen en Hugo gaf op toen duidelijk werd dat hij zelfs na het afstaan van een stuk nog niet onder de aanval uit zou zijn.

Hugo - Casper 0 - 1


Aren speelde met wit tegen Lev. Die laatste houdt ervan om het spel snel buiten de gebaande paden te sturen. En dat lukte hem nu ook weer in een Nimzowitsch-opening. Na 1.e4 Pc6 2.d4 d5 3.e5 Lf5 4.c3 e6 bereikten de heren een stelling die we kunnen vergelijken met een Franse doorschuifvariant. Met als verschillen dat zwart zijn witveldige loper actief (buiten de pionnenketen) heeft weten te brengen, maar als nadeel dat het paard op c6 de c7-pion blokkeert. Hierdoor is er toch minder druk van zwart op d4. Het werd een leuke partij waarbij Aren kort rokeerde en Lev besloot lang te rokeren en een koningsaanval te starten. Dat was goed gezien van hem! Op enig moment was Aren aan zet in deze stelling:Dat is al aardig penibel voor wit, zijn koning ligt zwaar onder vuur. Maar Aren besluit wat terug te doen met Pe4. Door deze zet valt hij met zijn loper van c1 de zwarte dame aan. En nadat Lev reageerde met Dg4, speelde Aren zijn paard naar f6. Een goede zet: dat paard valt de zwarte dame aan en houdt het veld g8 onder controle.


De partij ging verder met Dh3, waarop Aren zij toren naar e1 speelde om ruimte te maken voor zijn koning. Lev antwoordde hierop met h5-h4 en het staat zo:Aren speelde nu Dd3 om zo wellicht na een afruil slechts een pion te verliezen op g3. Maar na h4xg3 is de h-lijn open en gaat wit mat. Aren besloot het niet af te wachten en gaf op.

Aren - Lev 0 - 1


En toen de partij waar het echt om ging: Maxim mocht dit keer met wit spelen tegen Sabin. Eerder in het seizoen was de partij (met verwisseling van kleuren) in een remise geïndigd. En daarnaast hadden beide heren de volle punten gepakt tegen 9 andere tegenstanders! De broers zijn wel duidelijk een maatje te groot voor de tegenstand in de Supergroep. Inzet van de avond was dus de winst in de Supergroep.


De partij begon niet in de Franse opening en dat was voor mij een verrassing. De heren zelf leken precies te weten wat ze deden en het duurde even voordat er werd nagedacht. De pionnenformatie was symmetrisch, maar Maxim had meer ruimte. Sabin begon tijd te investeren om zo goed mogelijk tegenspel te bieden. Een aantal zetten verder kwam hij weer gelijk te staan met zijn broer. Er werden veel stukken uitgewisseld en er kwam een eindspel op het bord met pionnen en lopers van ongelijke kleur. De heren besloten terecht tot een remise.

Maxim - Sabin 0 - 1


Maar op de laatste avond moest er een beslissing vallen en dat zou dan via twee snelschaakpartijen moeten gebeuren. De broers besloten tot het tempo van 5 minuten voor de partij en 1 seconde per zet erbij. De eerste partij eindigde na een aardig gevecht in een gelijkspel. In de tweede partij stond Sabin iets beter en hij begon een koningsaanval. Maxim had te weinig tijd om hier echt goed op te reageren en de aanval sloeg door. Sabin is hiermee dus winterkampioen en Maxim is verdienstelijk tweede geworden. De heren scoorden beiden 91% in 11 partijen deze competitie.


Op een officiële derde plaats Aren met 59% uit eveneens 11 partijen. Eervolle vermelding verder nog voor Zeteo die met 3 uit 5 (en dus 60%) iets te weinig had gespeeld om in de prijzen te vallen.


Uitslag 19 december 2023:

Martino - Ilja 1 - 0

Hugo - Casper 0 - 1

Aren - Lev 0 - 1

Maxim - Sabin 0 - 1 (en snelschaak 0,5 - 1,5)


Eindstand wintercompetitie Supergroep:

1. Sabin 10 uit 11 (91% en winterkampioen op snelschaakresultaat)

2. Maxim 10 uit 11 (91%)

. Zeteo 3 uit 5 (60%, maar te weinig partijen gespeeld)

3. Aren 6,5 uit 11 (59%)

5-7. Lev en Dhruv met 4,5 uit 9 en Casper met 4 uit 8 (50%)

8. Martino 3,5 uit 8 (44%)

9. Hugo 4,5 uit 11 (41%)

10. Jack 3,5 uit 10 (35%)

11. Ilja 3 uit 10 (30%)

12. Sybren 2,5 uit 9 (28%)

13. Cederick 2 uit 8 (25%)

14. Eben 1 uit 5 (20%)

Comentarios


bottom of page