top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 18 oktober 2022

De partij tussen de nummers 1 en 2 van de ranglijst, Jacob en Jonathan, bracht niet het gehoopte vuurwerk. Jacob ving met zwart het Schots gambiet goed op en kwam al gauw beter te staan, met een ijzersterke loper op d3, die de ontwikkeling van wit enorm hinderde. Jonathan kreeg later wel meer bewegingsvrijheid, maar geen echte aanvalskansen. Aangezien Jacob kennelijk ook niet tot het uiterste wilde gaan werd besloten tot remise, met nog veel stukken op het bord.

De broertjes Maxim en Sabin mochten het tegen elkaar opnemen. Sabin speelde weer een Konings-Indische partij, vorige week met wit, nu met zwart. Hij pakte het aan zoals een grootmeester dat doet (verbazingwekkend voor een 10-jarige) : oprukken met de koningspionnen, die ondersteund worden met stukken in de buurt van de kort gerocheerde koning. Maar hij gebruikte veel meer tijd dan zijn oudere broer en maakte in tijdnood een paar fouten, waardoor Maxim toch nog vrij gemakkelijk won.

De beide meisjes, Lawa en Nora, speelden een Italiaanse partij. In het eindspel had Lawa drie pionnen meer, maar een paard minder. Nora stond positioneel beter en Lawa moest toezien hoe vier van haar zes pionnen van het bord verdwenen. Doordat Lawa ook nog in tijdnood kwam (zoals gewoonlijk) haalde Nora de winst probleem-loos binnen.

Oleksii speelde met wit tegen zijn Oekraiense landgenoot Lev en stond al gauw beter. In het middenspel won Oleksii een stuk, waarna Lev spoedig opgaf.

Dhruv en Cederick, de hekkensluiters van het klassement, troffen elkaar. Dhruv had het initiatief, maar Cederick verdedigde lange tijd goed. Maar toen Dhruv met zijn zware stukken binnenviel was er voor Cederick geen houden meer aan.

Nicolò tegen Zeteo ging lang gelijk op. Helaas gaf Nicolò in het late middenspel een paard weg, waarna het evenwicht verstoord was en Zeteo het punt kon bijschrijven.

Lucas won van Anton. Hij kwam al gauw een loper voor door een pionvorkje en daar kwam later nog meer materiaal bij. De winst was toen een kwestie van tijd.

Casper speelde tegen Martino en won ; veel meer kan ik er niet over zeggen. Hiermee handhaaft hij zich verdienstelijk in de bovenste helft.

Net als vorige week waren er geen afwezigen. Volgende week geen schaken vanwege de herfstvakantie.

Uitslagen zevende competitie-avond :

Jonathan - Jacob 0,5-0,5

Oleksii - Lev 1-0

Maxim - Sabin 1-0

Lawa - Nora 0-1

Nicolò - Zeteo 0-1

Casper - Martino 1-0

Anton - Lucas 0-1

Dhruv - Cederick 1-0


Stand :

1. Jacob 6 uit 7 (85,7%)

2. Jonathan 4,5 uit 6 (75%)

3. Sabin 4 uit 6 (66,7%)

4. Maxim, Nora 3 uit 5 (60%)

6. Casper, Zeteo 4 uit 7 (57,1%)

8. Oleksii 3,5 uit 7 (50%)

9. Lawa, Lucas 3 uit 6 (50%)

11. Nicolò 3 uit 7 (42,9%)

12. Lev 2 uit 5 (40%)

13. Dhruv 2 uit 6 (33,3%)

14. Martino 2 uit 7 (28,6%)

15. Anton 1 uit 5 (20%)

16. Cederick 1 uit 6 (16,7%)Comments


bottom of page