top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep, 16 januari 2024

Afgelopen dinsdag werd de tweede ronde gespeeld in de Supergroep voor de zomercompetitie. Op 5 borden werd er weer een spannende strijd gevoerd.


Timo, nieuw in de Supergroep dit jaar, speelde met wit tegen Hugo. Die laatste had in de wintercompetitie al laten zien goed schaak te kunnen spelen. De heren startten hun partij in een Franse verdediging waarbij Timo op de tweede zet c2-c4 speelde. Het leverde een leuke partij op waarin Timo aantoonde dat hij terecht naar de Supergroep was gepromoveerd. De strijd ging volledig gelijk op. Op enig moment won Timo een pion. Kort daarna echter was de partij plotseling voorbij. Timo werd door Hugo mat gezet op de onderste rij!


Ilja speelde met wit tegen Sybren. De partij werd in het Italiaans geopend. In de wintercompetitie waren de heren aan elkaar gewaagd. Maar dinsdag had Sybren zijn dag niet. Al snel verloor hij een stuk. Toen Ilja even later ook met een paardvork de dame van zijn tegenstander won, was de partij natuurlijk gespeeld. Ilja maakte het helemaal af door Sybren mat te zetten.


Martino speelde met wit tegen Sabin, de winnaar van de wintercompetitie. De partij startte met een Franse doorschuifvariant. Martino besloot een aantal zetten later zelf met zijn d4-pion op c5 te slaan. Niet heel gebruikelijk, maar wel leuk om weer eens wat anders op het bord te zien. De partij bleef hierna niet heel lang spannend want Martino verloor een stuk. Vanwege de aanvallende druk die Sabin had, won hij ook nog de dame van zijn tegenstander. Sabin gaf fraai mat door een samenwerking van dame, loper en paard.


Maxim speelde met wit tegen Casper. De partij werd geopend met de Nimzo Indische verdediging. Leuk om te zien dat de heren af en toe eens wat andere openingen spelen. Heel leerzaam wanneer je beter wil worden! Casper is een solide speler en hij bleef in de opening gelijk opgaan met Maxim.In bovenstaande stelling was Casper (met zwart) aan zet. Wit dreigt een kwaliteit te winnen met Lb5. Casper had hier het beste voor ...Tc8 kunnen kiezen waarna hij iets minder staat. In plaats daarvan speelde hij ...Te7 en na cxb6 volgde ...Txa7 en bxa7. Plotseling heeft wit een pion meer, en wat voor een pion! Van schrik verloor Casper kort hierna een stuk en gaf op.


Dhruv speelde met wit tegen Aren. Aren had de vorige week van Maxim gewonnen en begon ook deze partij voortvarend. Nadat de heren in een Franse doorschuifvariant waren gestart won Aren al snel een loper tegen slechts een pion. Dhruv liet het hoofd niet hangen en startte een koningsaanval!Dhruv is hier (met wit) aanzet. Dik en ik waren van mening dat wit Pxg4 had moeten spelen. Na ...fxg4 en Txg4+ zou zwart de dame moeten geven om niet mat te gaan. Daarna blijft het overigens nog spannend, want zwart heeft voldoende materiaal in ruil voor de dame. Maar zwart komt na Pxg4 toch beter te staan door niet terug te nemen, maar met ...Td7 de verdediging op orde te krijgen. Wit kan dat aftrekschaakje wel geven, maar wint daar niet zo veel mee!


In plaats daarvan speelde Dhruv Te3, waarop Aren antwoordde met ...Lg5 en toen speelde Dhruv Th3!! Die zet krijgt van mij twee uitroeptekens vooral omdat hij hiermee de stelling compliceert en Aren de kans geeft om fouten te maken.Hier kon Aren de verleiding toch niet weerstaan en hij speelde ...gxh3. In plaats hiervan had Aren beter zijn verdediging op orde kunnen krijgen met bijvoorbeeld ...Dg7. Wit dreigt nog niet direct iets. Maar na ...gxh3 volgde Txg5+ en na Kh7 kwam de volgende stelling op het bord:In deze stelling had Dhruv zelfs voor de winst kunnen gaan met De1, maar hij zag een remise-variant op het bord komen en was daar tevreden mee. Na Th5+ Kg7 Tg5+ besloten de heren tot remise. Een mooi einde aan een spannende partij!


Uitslagen twee ronde zomercompetitie Supergroep:

Timo - Hugo 0 - 1

Ilja - Sybren 1 - 0

Martino - Sabin 0 - 1

Maxim - Casper 1 - 0

Dhruv - Aren 1/2 - 1/2


Stand:

1. - 2. Sabin en Ilja 2 uit 2 (100%)

3. - 4. Lev en Cederick 1 uit 1 (100%)

5. Aren 1,5 uit 2 (75%)

6. - 8. Maxim, Martino en Hugo 1 uit 2 (50%)

9. Dhruv 0,5 uit 2 (25%)

10. - 11. Casper en Jack 0 uit 1 (0%)

12. - 13. Sybren en Timo 0 uit 2 (0%)

14. - 15. Zeteo en Eben nog niet gespeeld


Comments


bottom of page