top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 16 april 2024

Tien spelers waren aanwezig deze avond, dus werden er vijf partijen gespeeld.

In de stand verandert niet veel.


Maxim speelde voor de tweede keer tegen Hugo. Het was een geweigerd damegambiet waarin Maxim wat meer ruimte had. Het eindspel ging in met ieder zeven pionnen en verder had Maxim een paard en Hugo een loper. Het paard was sterker en kon zich vrij over het bord bewegen, terwijl Hugo's loper een verdedigende taak had. Opvallend is hoe goed Maxim is in het eindspel. Iedere zet was raak. Hij won een pion en kreeg daardoor twee verbonden vrijpionnen, die gezamenlijk oprukten. Hugo zag in dat zijn stelling hopeloos was en gaf op. Maar hij speelt beter dan zijn lage klassering doet vermoeden.


Ook Sabin won. Zoals gewoonlijk speelde hij Frans met zwart. Zijn tegenstander Sybren koos voor de doorschuifvariant, maar speelde al gauw d4xc5, waardoor Sabin beter kwam te staan. Het duurde even voordat zich dat vertaalde in materieel voordeel, maar positioneel stond hij veel beter en met goed samenwerkende stukken zette hij een koningsaanval op waar Sybren onder bezweek.


Cederick speelde een uitstekende partij tegen Aren. Na een Schots vierpaardenspel werd er naar verschillende kanten gerokeerd (Aren lang, Cederick kort). Maar er volgde geen pionnenstorm, de strijd speelde zich voornamelijk af rondom het centrum. Met een fraaie paardzet (een schaakje dat tevens een aftrekaanval was) wist Cederick de dame van zijn tegenstander buit te maken. Met een volle dame achter speelde Aren nog geruime tijd door en hij wist zowaar nog een matdreiging

in de stelling te brengen, maar Cederick doorzag het en won zonder problemen.


Ilja begint steeds beter te spelen. Tegen Timo maakte hij geen fouten. Het was een Italiaanse partij waarin Ilja al vrij gauw het initiatief kreeg. HIj bouwde zijn materiële voordeel steeds verder uit en won overtuigend.


Nieuwkomer Jens leed na twee remises zijn eerste nederlaag. Casper zag kans de

rokadestelling van Jens open te breken met Lg5xf6, nadat Jens de minder goede zet Dd8-e8 had gespeeld. Hierna ging Casper met dame, loper en paard in de (konings)aanval. Hij nam ruim de tijd, maar dat wierp zijn vruchten af. Jens had niet voldoende verdedigers paraat en ging mat.Uitslagen :

Sybren - Sabin 0-1

Casper - Jens 1-0

Ilja - Timo 1-0

Aren - Cederick 0-1

Maxim - Hugo 1-0


Stand :

1. Maxim en Sabin 12 uit 13 (92,3%)

3. Ija 6,5 uit 12 (59,2%)

4. Casper 5 uit 9 (55,5%)

5. Cederick 5,5 uit 11 (50%)

6. Dhruv 4,5 uit 10 (45%)

7. Aren 4 uit 9 (44,4%)

8. Martino 3,5 uit 8 (43,8%)

9. Jack 3 uit 9 (33,3%)

10. Timo 2 uit 7 (28,6%)

11. Sybren 3 uit 12 (25%)

12. Hugo 2,5 uit 12 (20,8)


Weinig gespeeld :

Lev 2 uit 3

Eben 1 uit 2

Jens 1 uit 3

Zeteo 0,5 uit 2

Comentarios


bottom of page