top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 15 november 2022

Jacob deed goede zaken deze avond. Zelf won hij van Nicolò, terwijl zijn voornaamste concurrent, Jonathan, verloor.

Jonathan koos met zwart tegen Maxim een ongebruikelijke opening die het Maxim mogelijk maakte de baas te worden in het centrum. Jonathan was voornamelijk actief op de damevleugel, maar bereikte geen voordeel. Maxim's e-pion bereikte de zesde rij en dit bracht Jonathan dusdanig in moeilijkheden dat hij opgaf. Maxim ging daardoor Jonathan voorbij in de rangschikking.

Jacob stond al gauw beter tegen Nicolò en wist diens koning in het nauw te brengen. Na veel schaakjes resulteerde dit uiteindelijk in mat.

De langste partij van de avond was die tussen Sabin en Casper. Sabin liet zijn koning lang in het midden staan in een vrij open stelling, maar Casper wist hier niet van te profiteren. In het eindspel had Casper een koning, toren en drie pionnen tegen Sabin een koning, een paard en vier pionnen. Sabin had twee verbonden vrijpionnen die oprukten. Casper besteedde te veel tijd aan het afstoppen van deze pionnen in plaats van een vrijpion te maken op de damevleugel. Sabin speelde het, ondanks tijdnood, heel precies en won. Sneu voor Casper, die verder een prima partij afleverde.

Dhruv had niet al te veel moeite met Anton. Hij had al vrij vroeg mat kunnen geven met een loper, maar Dhruv zag het niet. Wel wist hij zijn a-pion te laten promoveren. Anton moest hiervoor een toren geven en toen was het wel bekeken.

Cederick nam revanche op Martino voor zijn nederlaag in de eerste speelronde. Martino stond aanvankelijk beter. Zijn stukken hadden meer bewegingsvrijheid en hij kwam een pion voor. Maar Cederick wist zijn stand geleidelijk te verbeteren en kreeg een gevaarlijke aanval. Martino had daar in eerste instantie het goede antwoord op, maar Cederick bleef aanvallen en wist zijn tegenstander mat te zetten.

Zeteo en Oleksii speelden een partij op zeer goed niveau. Het Konings-Indisch van Oleksii gaf Zeteo veel ruimte, maar Oleksii was de eerste die in de aanval ging en dat werd steeds gevaarlijker. Nadat hij fraai een toren had gewonnen was de spanning weg, al ging Zeteo nog wel even door.

Afwezig waren Lev, Lucas en de beide meisjes, Lawa en Nora.

De afbeelding is afkomstig van meester Arno en is tevens een puzzel. Wit geeft mat in twee zetten.

Uitslagen negende competitieronde :

Maxim - Jonathan 1-0

Sabin - Casper 1-0

Nicolò - Jacob 0-1

Dhruv - Anton 1-0

Cederick - Martino 1-0

Zeteo - Oleksii 0-1


Stand :

1. Jacob 8 uit 9 (88,9%)

2. Maxim 5 uit 7 (71,4%)

3. Jonathan 5,5 uit 8 (68,8%)

4. Sabin 5 uit 8 (62,5%)

5. Lawa 4 uit 7 (57,1%)

6. Oleksii 4,5 uit 8 (56,7%)

7. Zeteo 5 uit 9 (55,5%)

8. Dhruv 4 uit 8 (50%)

9. Nora 3 uit 6 (50%)

10. Casper 4 uit 9 (44,4%)

11. Lucas 3 uit 7 (42,9%)

12. Cederick, Nicolò 3 uit 8 (37,5%)

14. Lev 2 uit 6 (33,3%)

15. Martino 2 uit 9 (22,2%)

16. Anton 1 uit 7 (14,3%)Comments


bottom of page