top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep, 14 november 2023

Nadat er vorige week een leuk intermezzo was met "hand-and-brain" werd er deze week weer gewoon gespeeld in de competitie. Ronde 9 al weer en, afgezien van de twee koplopers die een straatlengte voorstaan, gaat het voor de rest vrij gelijk op.


Martino mocht met zwart de strijd aanbinden met Sabin. Dat is op zichzelf al geen eenvoudige opgave, maar als je nog in de opening een toren verliest dan kan je dat gerust een onmogelijke opgave noemen! Het pleit voor Martino dat hij alsnog vol in de aanval ging, maar Sabin liet zich niet van de wijs brengen en haalde het volle punt binnen.


Sybren (wit) en Eben begonnen hun partij met een Italiaanse opening. Eben speelde het misschien iets te langzaam met een vroeg h7-h6, maar beide spelers kwamen gelijk uit de opening. Sybren startte een afruil van stukken en ergens daarbij kwam hij 3 pionnen voor te staan! Toen Eben vervolgens ook een toren achter kwam, was de partij snel over.


Casper (wit) en Zeteo startten hun partij in het Frans. Een populaire opening in de Supergroep. Zwart had het voordeel van het loperpaar en wit had meer ruimte. Zeteo wist goed druk te krijgen op de witte pion op d4. Op enig moment richtte Zeteo zijn aandacht ook op de a2-pion en Casper moest die laten gaan. Maar Casper had inmiddels op de koningsvleugel fantastische activiteit gekregen en stond in mijn optiek toch zeker gelijk. Zeteo nam de paar zetten daarna goed de tijd. Heel verstandig, want één slechte zet had hem duidelijk in het nadeel kunnen brengen. Zeteo koos ervoor de pion weer terug te geven en zijn ontwikkeling op orde te brengen. Het stond compleet gelijk toen Casper opeens een lopervork van Zeteo op zijn koning en toren toeliet. Waarschijnlijk had Casper het schaak over het hoofd gezien. Jammer, het was net zo'n leuke pot!


Dhruv leek met de witte stukken vast van plan om Maxim een vol punt af te snoepen. De heren openden in het Frans. Aan het begin van het middenspel hadden ze beiden een zwakke loper. Wit was sterk op de koningsvleugel terwijl zwart sterker was op de damevleugel en daar zelfs een vrije a-pion had. Dhruv had goed door dat als hij niet in de aanval zou gaan, die zwarte a-pion de wedstrijd waarschijnlijk ging winnen. En dus besloot hij om echt alles in die aanval te stoppen: zijn h-pion ging naar voren, naar h6. Vervolgens speelde hij zijn gerokeerde koning naar g3 (jazeker!) waardoor zijn toren de h-lijn had. Op enig moment stond het als volgt:Maxim was aan zet met zwart. Waarschijnlijk is het goed om ...Pb6 te spelen (hierdoor valt de zwarte toren c3 aan) en om daarna de a-pion op te spelen. Maar Maxim zag iets anders, hij koos voor ...Pxe5?! Mij leek dit in eerste instantie wel een goede zet, als wit met een pion op e5 terugslaat, speelt zwart ...Txc3+ en wint de loper terug. Maar wat nu als wit op e5 terugslaat met de toren, dan heeft wit na ...Txc3+ de zet Le3 en die loper wordt verdedigd door de toren op e5. Plotseling is het zwart die moet vechten voor een remise!


Maar Dhruv zag dit ook over het hoofd. Hij sloeg met een pion op e5 en uiteindelijk won Maxim met zijn a-pion de partij. Dhruv had wat mij betreft wel een remise verdiend, maar het schaakspel is hard.


Ook de partij tussen Ilja (wit) en Hugo werd met het Frans geopend. Hugo koos ervoor om met zijn pion c5 niet op d4 te slaan, maar de pion door te spelen naar c4. Hij kreeg hiermee veel ruimte op de damevleugel. Op enig moment gaf Hugo een stuk op tegen 3 pionnen. Het werd hierdoor een leuke partij! Ilja leek eerst wel goed te staan met zijn extra stuk, maar toen Hugo zijn pionnen in het centrum in beweging zette, had hij toch ook mooie kansen. Ilja gaf onnodig een stuk weg en stond toen 3 pionnen achter zonder compensatie. Maar hij schudde nog wel een leuke truc uit zijn mouw. Ilja dreigde een hele tijd eeuwig schaak te geven en Hugo moest goed opletten. Ilja won een pion terug en Hugo was inmiddels in tijdnood. Toch bleef Hugo wel nauwkeurig spelen en hij won uiteindelijk de partij.


Uitslagen 9e ronde Supergroep:

Dhruv - Maxim 0 - 1

Sabin - Martino 1 - 0

Casper - Zeteo 0 - 1

Ilja - Hugo 0 - 1

Sybren - Eben 1 - 0


Stand Supergroep:

1. Maxim en Sabin 8,5 uit 9 (94%)

3. Aren 5 uit 8 (63%)

4. Zeteo 3 uit 5 (60%)

5. Hugo 4,5 uit 9 (50%)

6. Lev en Casper 3 uit 7 (43%)

8. Martino 2 uit 5 (40%)

9. Jack 3 uit 8 (38%)

10. Dhruv 2,5 uit 7 (36%)

11. Sybren 2,5 uit 8 (31%)

12. Cederick en Ilja 2 uit 7 (29%)

14. Eben 1 uit 5 (20%)

Comments


bottom of page