top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep, 14 mei

Afgelopen dinsdag werden er 4 partijen in de Supergroep gespeeld. Niet zo veel, maar dat was omdat er diezelfde avond door het bekerteam (succesvol!) gestreden werd. Desondanks werd het een interessante avond met partijen waarin voldoende gebeurde.


Casper speelde met wit tegen Ilja en de heren openden in het Siciliaans. Een hele mooie opening die asymmetrische stellingen vol mooie wendingen kan opleveren. Ook in dit geval werd het een leuke partij! Op de grens van de opening en het middenspel ontstond de volgende stelling:Ilja speelde hier een goede zet: ...Pe5! Het paard staat centraal op e5 en valt de loper op c4 aan. Casper speelde deze loper vervolgens naar b3. Merk op dat door het paard op e5 de zet g2-g4 voor wit moeilijk te spelen is. Ilja speelde vervolgens b6-b7, waarschijnlijk om zijn loper naar b7 te ontwikkelen. Maar eigenlijk staat de loper op d7 waarschijnlijk beter. Casper speelde nu Pd5 en daarmee kwam de volgende stelling op het bord:Hier dacht Ilja zijn paard op f6 te moeten ondersteunen en speelde ...Pe5-d7. Casper hoefde niet lang na te denken en speelde Pc6! Oeps, nu heeft de zwarte dame alleen nog e8 als veilig veld en dan zou Pc7 volgen. Ilja koos er creatief voor om in plaat daarvan zijn dame tegen twee lichte stukken te geven. Maar niet veel later maakte Casper het in stijl af:Hier volgde een fraai mat in 5: Txg7+ Kxg7, Dg5+ Kh7, Dg6+ Kh8, Dh6+ Kg8, Tg1++.


Cederick speelde met wit tegen Hugo en de partij werd geopend met een Franse doorschuifvariant. De heren maakten er een mooie partij van. De stelling bleef redelijk in evenwicht, maar was bijzonder scherp. Na veel verwikkelingen kwam de volgende stelling op het bord:Wit heeft een paard meer, maar zwart kan dat terugwinnen door hier ...Txa7 te spelen! Als wit nu de toren op a7 slaat, dan krijgt zwart de toren op d6 ervoor terug. Ilja stond bij de partij te kijken en zag dit direct. Hugo dacht op een andere manier het styuk terug te winnen en speelde ...Kb7. Maar helaas voor hem zag Cederick dat het stuk toch niet teruggewonnen werd na Tdb6+ Kc7, Pb5+! Hugo gaf niet veel later op.


Jens speelde met wit tegen Sybren. De partij begon in een Schots Vierpaardenspel en ging in de opening gelijk op. In het middenspel kwam Jens wat beter te staan:


Jens staat een pion voor, en heeft ook meer ruimte. Een aantal zetten later stond het als volgt:Jens heeft een pion terug gegeven, maar blijft meer ruimte hebben en heeft een sterk centrum. Toch zal het niet eenvoudig zijn om hier echt voordeel uit te gaan halen. Vervolgens gebeurde er nog van alles in de partij. Sybren kwam met een leuk plan om op remise aan te sturen door met zijn twee torens een "eeuwig schaat net" te gaan opzetten. Er kwam zeker drie, maar misschien wel vier keer dezelfde stelling op het bord, maar Sybren claim de de remise niet! Jens was toch dermate onder de indruk dat hij in een betere stelling remise aanbood. Dat nam Sybremn natuurlijk aan.


Martino speelde met wit tegen Dhruv en opende in een Londen systeem. Dhruv zette in het middenspel een sterke aanval op en Martino besloot een pion te offeren om onder de druk uit te komen.Martino is hier met zijn dame op avontuur gegaan en dat levert uiteindelijk ook wat op:Hoewel zijn dame aangevallen stond sloeg Martino met zijn toren op e5. Vanwege het mat op de achterste rij kan Dhruv de dame niet slaan. Maar Dhruv kwam desondanks even later wel heel goed te staan:Hij heeft zowel een paardvork als een aanval op de loper. De enige manier waarop wit direct verlies kan voorkomen is door eerst met de toren op c8 schaak te geven en vervolgens met zijn andere toren naar e2 om de loper te dekken. Martino vond dit echter niet en kwam materiaal achter te staan. Dhruv maakte het vervolgens fraai af met mat.


Uitslagen:

Casper - Ilja 1 - 0

Cederick - Hugo 1 - 0

Jens - Sybren 1/2 - 1/2

Martino - Dhruv 0 - 1


Stand:

1 - 2. Sabin, Maxim 13 uit 14 (93%)

3. Casper 7 uit 11 (64%)

4. Dhruv 6,5 uit 12 (54%)

5 - 6. Cederick 6,5 uit 13 en Aren 5 uit 10 (50%)

7. Ilja 6,5 uit 14 (46%)

8. Martino 3,5 uit 10 (35%)

9. Jack 3 uit 10 (30%)

10- 11. Sybren 3,5 uit 14 en Timo 2 uit 8 (25%)

12. Hugo 3 uit 14 (21%)


Weinig gespeeld:

Lev 2 uit 3

Jens 2,5 uit 5

Eben 1,5 uit 4

Zeteo 0,5 uit 2


Comments


bottom of page