top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep, 13 juni 2023

Op de laatste reguliere speelavond van de Supergroep voor de zomercompetitie speelden de twee koplopers, Jacob en Nicolò, tegen elkaar. Inzet was dus de titel "winnaar van de zomercompetitie van de Supergroep". Maar voordat ik alles verklap: er waren ook nog 3 andere leuke partijen die gespeeld werden!


Of eigenlijk vier partijen , want Dhruv mocht als oneven speler de strijd aanbinden met Dik. Dhruv kwam bijzonder goed te staan, maar Dik bleef volhouden en zegevierde uiteindelijk. Geen schande natuurlijk voor Dhruv, integendeel, een belangrijke les.


Lucas (wit) en Martino (zwart) openden in een Londen systeem. Even later besloten beide heren hun c-pionnen toch nog wat verder op te spelen. Er gingen een aantal centrumpionnen van het bord af en ook de dames werden geruild. Het leek er zelfs op dat het compleet gelijk stond. Maar Martino vergat dat hij aan het eind van die grote ruil ook nog lopers had moeten ruilen. En daarmee kwam Lucas een loper voor te staan. Hij liet Martino daarna geen kans meer.

Lucas - Martino 1 - 0


Aren (wit) en Sabin (zwart) speelden een Franse opening tegen elkaar. Eigenlijk weinig verrassend gezien het repertoire van de heren. Maar net toen alle stukken zo'n beetje ontwikkeld waren zag Aren over het hoofd dat hij de d4-pion kwijtraakte. Tenminste, zo schatte ik de situatie in. Aren kreeg er overigens wel mooie compensatie voor. Sabin probeerde eerst om de stelling te openen met f7-f6. Echter Aren zou nog meer compensatie kunnen krijgen als Sabin op e5 zou slaan. Dus besloot Sabin vervolgens om de stelling weer te sluiten met f6-f5. Langzaam aan forceerde Sabin afruil van wat stukken. Hij stond dus nog een pion voor en had een mooi loperpaar. En zo ineens was de partij uit toen Aren verkeerd reageerde op een valstrik van Sabin.

Aren - Sabin 0 - 1


Maxim (wit) en Zeteo (zwart) openden in het Hollands. Een mooie opening die (te?) weinig gespeeld wordt. Maxim kon gebruik maken van een half-open e-lijn terwijl Zeteo daar een mooie half-open f-lijn voor had. Beide spelers hadden hun stelling wel solide opgezet. Maxim wilde dames ruilen, maar Zeteo schatte correct in dat zijn aanvalsdoel op f2 alleen bereikbaar was met de dames nog op het bord. Zeteo vermeed dus een dameruil en even later moest Maxim een kwaliteit opgeven om aan mat te ontsnappen. Maar na die kwaliteit bleef de aanval van Zeteo overeind. Met een mooie combinatie maakte Zeteo het af.

Maxim - Zeteo 0 - 1


En toen de partij waar het afgelopen dinsdag om draaide! Het was een hele mooie partij en er gebeurde van alles op het bord. Nicolò speelde met wit en hij moest winnen van Jacob om zomerkampioen te worden. Jacob had echter aan een remise voldoende om zelf kampioen te worden.


Na 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Pc3 Lc5!? sloeg Nicolò op e5: 4.Pxe5! en na 4....Pxe5 kreeg hij met 5.d4 zijn pion terug! Zo'n schijnoffer is dus in de Supergroep zo bekend dat Nicolò nauwelijks meer hoefde te denken. Even later in de partij sloeg Nicolò zelfs met zijn loper op f7! Hij ging vol voor de winst. Jacob sloeg aan het denken. Ofwel hij kon zelf een loper teruggeven en zijn koning in veiligheid brengen, maar dat zou een pion kosten. Ofwel hij zou het loperoffer van Nicolò aannemen, maar dan werd zijn koning misschien wel matgezet in het midden van het bord. Jacob koos voor de eerste optie.


Nog even later speelde Nicolò een verrassende paardmanouevre en hij won daarmee gedwongen een kwaliteit. Tot nog toe had Nicolò de overhand. Maar Jacob ging niet bij de pakken neerzitten. Hij hield de dames op het bord en kwam met een pionnenstorm op de witte koning af. Die stond inmiddels niet zo veilig meer. En opeens had Jacob, een kwaliteit en een pion achter, toch weer mooie aanvalskansen tegen de koning van Nicolò. Plots claimde Jacob de remise omdat er drie maal dezelfde stelling (met dezelfde speler aan zet!) op het bord kwam. Dik, Nicolò en ik wilde dat nog wel even uitgelegd zien, maar het klopte helemaal. En trouwens, Nicolò had ook niet veel meer keus dan de stelling nogmaals op het bord te brengen.


Nicolò - Jacob 0 - 1


Jacob is zomerkampioen!

Eindstand zomercompetitie:


1. Jacob 9 uit 12 (75,0%)

2. Nicolò 11 uit 15 (73,3%)

3. Jonathan 7 uit 10 (70,0%)

4. Zeteo 7,5 uit 11 (68,2%)

5. Sabin 8 uit 12 (66,7%)

6. Maxim 8,5 uit 13 (65,4%)

7. Casper 7 uit 13 (53,8%)

8. - 12. Lucas 7,5 uit 15, Nora 5,5 uit 11, Oleksii 4,5 uit 9, Lev 3 uit 6 (50,0%)

13. Dhruv 5 uit 13 (38,5%)

14. - 15. Aren 5 uit 14, Lawa 2,5 uit 7 (35,7%)

16. Cederick 3 uit 11 (27,3%)

17. Anton 1,5 uit 9 (16,7%)

18. Martino 0,5 uit 11 (4,5%)

Commenti


bottom of page