top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep, 13 februari 2024

In de Supergroep werden afgelopen dinsdag 5 partijen gespeeld. Daarnaast vochten Dhruv (als oneven speler) en Dik een mooie strijd uit.


Cederick opende met wit e2-e4, waarop Lev antwoordde met Pb8-c6!? Op zo'n moment zou ik zelf al wel uit de theorie zijn. In ieder geval werd het tussen de heren een leuke, hele open partij. Lev speelde zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren terwijl hij zelf zijn koning ongerokeerd liet. Toen ik even later weer kwam kijken stond Lev een vol stuk voor. Hij vertelde me trots dat hij een mooie combinatie had gespeeld, een dubbele aanval. In ieder geval duurde het niet lang meer totdat Lev het volle punt had binnengehaald.

Cederick - Lev 0 - 1


Maxim (met wit) en Jack openden hun partij met het geweigerd damegambiet. Maxim koos ervoor om lang te rokeren, waar Jack kort rokeerde. En dat was natuurlijk een mooi recept voor aanvallen op beide koningen. De partij ging een tijd lang gelijk op. Jack gaf Maxim goed partij! Maar Maxim bleef de druk in de aanval opvoeren. Hij offerde een pion om lijnen te openen en op enig moment stond het als volgt:Hier speelde Maxim Tdg1 en heeft enorme druk op de koning van Jack. Maar Maxim wist de snelste weg naar winst in het vervolg niet helemaal te vinden. Jack verdedigde stug en Maxim moest zelfs nog oppassen.Maxim heeft na een combinatie afgesloten met Lb7 en gaat daarmee een kwaliteit winnen. Toch is de partij daarmee nog niet helemaal binnen. Jack speelt hier het listige ...d3-d2+, waarop Maxim antwoordde met Kb1. Vervolgens kwam Jack direct met de zet ...Th8 op de proppen. Dat was even schrikken voor Maxim en hij moest lang nadenken. Want als wit "gewoon" afruilt met Dxh8 dan speelt zwart de tussenzet ...Dd3+ en wint. Als wit in plaats daarvan Df5 speelt, dan ruilt zwart torens op h1 en promoveert daarna de pion. Maar gelukkig voor Maxim vond hij Dc2 en daarna won hij snel de partij.

Maxim - Jack 1 - 0


Sybren (met wit) en Hugo openden in een Franse doorschuifvariant. Lang ging de partij gelijk op. Sybren had een heel mooi paard centraal op het bord, maar Hugo's stelling had geen zwakke plekken. Op enig moment ging Hugo voor verdere afruil van stukken, maar hij had over het hoofd gezien dat bij het afruilen zijn achterste rij zwak werd. In plaats van stukken af te ruilen gaf Sybren plotseling mat!

Sybren - Hugo 1 - 0


Ilja (met wit) en Casper openden eveneens hun partij met een Franse doorschuifvariant. Casper kwam in de opening een pion voor en begon stukken af te ruilen. In het middenspel ontstond de volgende stelling:Hier kon Ilja met wit zijn pion terugwinnen door Pxd5 te spelen en na ...exd5 het stuk terug te winnen met Txc5. Wellicht zag Ilja dit, maar dacht hij eerst nog op f6 te ruilen. Dus hij speelde exf6, maar Casper nam de pion niet terug, maar speelde b6! Casper verdedigt zijn loper (tegen de aanval van de toren op c1) en wint de pion later wel terug. Ilja mag niet op g7 slaan vanwege de aanval van de zwarte toren en loper op f2. Ilja herpakte zich en ging er vol tegenaan. Hij kreeg al zijn stukken op actieve posities en stond, hoewel een pion achter, zelfs beter! Ilja won een stuk en Casper kon dit stuk terugwinnen, maar moest daar een paar pionnen voor opgeven. Daarna was de partij snel een prooi voor Ilja.

Ilja - Casper 1 - 0


Toen was de topper in de Supergroep nog bezig. Sabin speelde met wit tegen Aren. De heren openden in een geweigerd damegambietvariant die weinig populair is. Maar er kwam een leuke partij op het bord. De dames werden geruild en Aren kreeg een geïsoleerde pion. Even leek het erop alsof Sabin die pion zou gaan terugwinnen, maar Aren kreeg heel actief spel terug. Hij bracht mooie complicaties op het bord waardoor hij zelfs een pion won!


Aren had een vrijpion, maar moest er nog wel voor werken om de partij te gaan winnen, want Sabin maakte het hem moeilijk. Hij belaagde de zwarte koning en Aren dacht zijn koning nodig te hebben om de vrijpion te gaan helpen.Maar plotseling is de zwarte koning in gevaar! Aren is aan zet en kan bijna niets doen tegen de dreiging f3-f4 met mat. Hij is gedwongen zijn loper te geven tegen de f3-pion. En dan heeft juist Sabin de beste kansen met een loper tegen 2 pionnen voorsprong. Maar Sabin was in stevige tijdnood.Aren doet zijn best om het Sabin zo moeilijk mogelijk te maken. Sabin moet zorgen dat hij zijn pion op g4 blijft verdedigen en tegelijkertijd dat hij de zwarte c-pion niet gevaarlijk laat worden. En dat alles terwijl hij minder dan 5 minuten op de klok heeft!Maar hier is duidelijk te zien dat Sabin kalm is gebleven. Aren kan met geen mogelijkheid zijn c-pion verder opspelen. Ik hield zelf nog wel even de 50-zetten regel in het oog. De laatste keer dat er een stuk geslagen was, was op zet 39. Maar rondom zet 75 was het dan zover dat Sabin opnieuw wat kon slaan en daarmee was de partij direct over.

Sabin - Aren 1 - 0


Stand Supergroep:

1. Sabin met 6 uit 6 (100%)

2. Maxim met 5 uit 6 (83%)

3. Ilja met 4,5 uit 6 (75%)

4. Lev met 2 uit 3 (66%)

5-8. Jack en Cederick met 2.5 uit 5, Aren met 2 uit 4, Eben met 1 uit 2 (50%)

9-10. Dhruv en Martino met 2 uit 5 (40%)

11. Casper met 1,5 uit 5 (30%)

12-13. Hugo met 1,5 uit 6, Zeteo 0,5 uit 2 (25%)

14. Sybren met 1 uit 6 (17%)

15. Timo met 0 uit 2 (0%)


Comments


bottom of page