top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep, 12 september 2023

Afgelopen dinsdag werd de derde ronde gespeeld bij de Supergroep. In de eerste twee ronden is duidelijk geworden dat er nog wel een verschil is in speelsterkte tussen de ervaren leden en de nieuwkomers in de Supergroep. Maar, dat moet ook gezegd worden, voor ieder punt moet wel gewerkt worden!


Cederick (met wit) en Lev openden in het zogenaamde Weens (1.e4 e5 2.Pc3 Pc6). Lev offerde al snel zijn f-pion om de lijn te openen en kreeg daar activiteit voor terug. Het werd een fraaie partij. Beide spelers lieten soms hun eigen stukken instaan en vielen stukken van de tegenstander aan. Mij leek het ook wel correct te zijn. Lev offerde een stuk tegen twee pionnen en Cederick besloot om hetzelfde te doen! Kort daarna besloten de heren tot een remise.

Cederick - Lev 1/2 - 1/2


Zeteo (met wit) en Dhruv startten hun partij in een Engelse opening. Zeteo kwam vrij snel met een tactische vondst die Dhruv een stuk ging kosten. Dhruv ging in de aanval om zijn achterstand goed te maken, maar Zeteo bleef scherp. Een stuk achter op dit niveau bleek te veel te zijn.

Zeteo - Dhruv 1 - 0


Eben (met wit) en Ilja openden hun partij met het Siciliaans. Eben had nog niet gerokeerd, maar al wel zijn pionnen op e4, f4 en g4 in de aanval gestuurd! Ilja kwam een beetje in de verdrukking, maar hij bleef goed opletten en zijn stelling had niet echt zwakke plekken. Ilja won zelfs een pion, maar moest veel zetten investeren om zijn stukken te ontwikkelen. Eben leek veel beter te staan. Maar Ilja gaf een pion terug om zijn stukken naar betere velden te spelen, bravo! Net toen het helemaal gelijk leek te staan maakte Ilja een fout en liet zijn dame instaan....

Eben - Ilja 1 - 0


Maxim (met wit) en Casper openden in het Bogo Indisch. Beide spelers leken dit wel te kennen, want de snelheid zat er in het begin goed in. Daarna begonnen beide spelers hun tijd te nemen om plannen te smeden. Casper had een pion meer in het centrum, terwijl Maxim op de damevleugel een pion meer had. Casper kwam met een mooi pionoffer waardoor hij in het centrum nog meer ruimte kreeg. Hij stond minimaal gelijk. Maxim dacht lang na en kwam met een tegenaanval. Casper dacht dat het een goed moment was om wat tijd te nemen die tegenaanval onschadelijk te maken, maar dit speelde Maxim alleen maar in de kaart. In plaats van zijn koning in veiligheid te brengen bracht Casper deze juist in gevaar. Maxim wist hier wel raad mee.

Maxim - Casper 1 - 0


Sabin (met wit) en Aren leken aan de snelheid te zien een bekende opening te spelen. Ik heb echter geen idee uit welk boek ze dat hebben geleerd.... In ieder geval gaf Aren veel ruimte weg in het centrum en daar maakte Sabin goed gebruik van. Hij kreeg veel druk op de stelling van Aren en won ook een kwaliteit. Maar daarmee was de partij nog niet over. Aren pakte alle kansen die hij kreeg met beide handen aan. Hij won twee pionnen en toen stond de balans qua materiaal wel weer in evenwicht. Het verschil was dat Sabin een gevaarlijke vrijpion had die al ver was opgerukt. Sabin kwam in tijdnood, maar de vrijpion bleek toch de doorslag te geven.

Sabin - Aren 1 - 0


Buiten mededinging speelde Sybren (als oneven speler) met wit tegen Dik. Ze openden in het Tweepaardenspel. Dik ging met zwart snel in de tegenaanval en Sybrens koning kwam in gevaar. Het kostte hem een kwaliteit. Maar daarna heeft hij zich fantastisch verdedigd. Dik moest blijven opletten en hoewel Sybren uiteindelijk aan het kortste eind trok, heeft hij sterk tegenstand geboden!Uitslagen derde ronde:

Sabin - Aren 1 - 0

Maxim - Casper 1 - 0

Zeteo - Dhruv 1 - 0

Cederick - Lev 1/2 - 1/2

Jack - Hugo 1 - 0

Eben - Ilja 1 - 0


Stand na de derde ronde:

1. Maxim, Sabin 3 uit 3 (100%)

3. Aren, Jack, Zeteo 2 uit 3 (67%)

6. Cederick, Lev 1,5 uit 3, Casper, Martino, Oleksii 1 uit 2 (50%)

11. Eben, Hugo 1 uit 3 (33%)

13. Dhruv, Sybren 0 uit 2 (0%)

15. Ilja 0 uit 3 (0%)

Comments


bottom of page