top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 12 maart 2024

Geert maakt uitgebreide verslagen met diagrammen. Maar hij is de komende vier weken afwezig, dus jullie moeten het doen met mijn beknoptere stukjes. Gelukkig kreeg ik (Dik) hulp van Johan Boots. Hij speelde vriendschappelijk tegen Ilja, wegens een oneven aantal spelers.


Maxim en Sabin blijven winnen en gaan samen op kop met een ruime voorsprong.

Maxim nam het op tegen Timo, die Maxim's openingszet d2-d4 beantwoordde met f7-f5, wat bekend staat als de Hollandse opening. Timo bouwde een solide stelling op met aanvalskansen via de half-open f-lijn, maar hij kon toch niet voorkomen dat Maxim twee pionnen voor kwam. De doorslag gaf uiteindelijk de penning van een paard op e6. Maxim viel dit stuk aan met een loper en twee torens. Timo had weliswaar drie verdedigers : toren, dame en koning, maar die waren te "zwaar" om materiaalverlies te voorkomen. Maxim kwam een dame tegen een toren voor te staan en Timo zag al gauw in dat verder spelen zinloos was.


Sabin speelde met zwart tegen Hugo zijn gebruikelijke Frans. Hugo koos voor de ruilvariant. Er werd naar verschillende kanten gerokeerd : Hugo kort, Sabin lang.

Alle vier torens werden overgebracht naar de vleugel waar de vijandelijke koning stond, ter ondersteuning van een pionnenbestorming. Sabin was hier eerder mee en kreeg een langdurig initiatief. Beide spelers gebruikten veel bedenktijd en na een uur spelen waren er alleen twee pionnen afgeruild ; alle andere stukken stonden nog op het bord. Sabin wist de koningsstelling van Hugo binnen te dringen en rondde dit af met een mooi mat.


Sybren verraste met een fraaie overwinning op Aren. Na een Italiaanse opening bracht Aren het bekende schijnoffer in het centrum, maar echt voordeel leverde dit niet op. In het middenspel deed Sybren een briljante zet, die een diagram waard zou zijn als ik wist hoe dat moest. Met zijn paard sloeg hij een stuk op e6 en liet daarmee zijn dame op h5 ongedekt. Die kon geslagen worden door de zwarte dame op f7, maar daarna zou Sybren met Pe6xg7+ de dame terugwinnen. In alle varianten zou Sybren een stuk winnen (Df7x e6 ging niet omdat Aren's dame gepend stond). Aren speelde geruime tijd door met een stuk minder, maar kon de nederlaag niet ontlopen.


Ook bij Dhruv tegen Jack kwam de Italiaanse opening op het bord. Dhruv bleek deze beter te kennen en hij won al gauw een stuk. Daarna sloopte hij vakkundig de koningsstelling van Jack, die de ergste schade wist te voorkomen door de dames te ruilen, mar hij bleef een stuk en twee pionnen achter en was verder kansloos.


Bij Cederick tegen Casper zagen we de doorschuifvariant van het Frans. Casper (zwart) wist wel hoe hij dat moest aanpakken en stond al gauw beter. Cederick wachtte iets te lang met rokeren, wat Casper de kans gaf op een dameschaakje,

waarbij tegelijkertijd een ongedekte loper werd aangevallen. Met een stuk meer voor Casper was de partij eigenlijk al beslist, want het niveau in de supergroep is inmiddels zodanig dat zo'n voordeel niet meer wordt prijsgegeven. Het ging nog lang door, maar Casper maakte geen fouten en won.


Zeteo, Eben en Lev waren opnieuw afwezig. Jammer.


Uitslagen :

Hugo - Sabin 0-1

Maxim - Timo 1-0

Dhruv - Jack 1-0

Sybren - Aren 1-0

Cederick - Casper 0-1


Stand :

1. Maxim en Sabin 8 uit 9 (88,9%)

3. Lev 2 uit 3 (66,7%)

4. Dhruv en Ilja 4,5 uit 8 (56,3%)

6. Casper 4 uit 8 (50%)

7. Eben 1 uit 2 (50%)

8. Aren 3 uit 7 (42,9%)

9. Jack 3 uit 8 (37,5%)

10. Sybren 3 uit 9 (33,3%)

11. Martino 2 uit 6 (33,3%)

12. Timo 1 uit 4 (25%)

13. Zeteo 0,5 uit 2 (25%)

14. Hugo 2 uit 9 (22,2%)

Comments


bottom of page