top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 11 oktober 2022

De broertjes Maxim (12) en Sabin (10) verbazen iedereen met hun openingskennis en hun volwassen spel, terwijl ze nooit op een schaakclub hebben gezeten. Hun kennis komt voornamelijk van het Internet en ruime ervaring met online schaken.

Maxim speelde tegen Zeteo weer een prima partij. Lange tijd stond hij een pion voor en toen ik een poosje niet gekeken had stond hij opeens een toren voor (ik weet hoe dat gegaan is), waarna het niet zo moeilijk meer was, al ging Zeteo door tot het einde.

Sabin beantwoordde het in de supergroep nog nooit gespeelde Konings-Indisch van Oleksii volgens het boekje en had meer ruimte. Nadat op zes lijnen (a t/m f) een vastgezette pionnenstelling was ontstaan speelde de strijd zich af op de konings-vleugel, waar de beide koningen stonden. Sabin speelde dit heel kundig en wist een onontkoombaar matnet te vlechten.

Jacob blijft op kop. Lev, die een vermoeide indruk maakte, verraste met zwart op de derde zet van het Italiaans met f7-f5, nooit eerder in de supergroep gespeeld, maar zeker niet slecht. Het beste antwoord voor wit is dan d2-d4. Jacob koos voor d2-d3, wat ook goed uitpakte. Zoals wel vaker won Jacob in het eindspel met oprukkende verbonden vrijpionnen die niet af te stoppen waren.

Jonathan had niet al te veel moeite met Dhruv. Hij won al gauw een stuk tegen een pion en nadat Jonathan met een dubbele aanval nog een tweede stuk had gewonnen hield Dhruv het voor gezien.

Nora speelde een gedegen partij tegen Nicolò. Hoewel ze in het eindpel een stuk voor stond was het toch nog even uitkijken voor een dreiging van Nicolò. Nora wist de torens te ruilen en daarna lag de weg naar de winst open.

Anton behaalde zijn eerste overwinning ; niemand staat nu nog op nul. Martino behandelde (met zwart) het Italiaans niet goed, maar Anton wist daar niet van te profiteren. Al vrij gauw offerde Martino een loper voor vage aanvalskansen, maar hij zag zijn stuk niet meer terug en toen Anton ook nog een toren won gaf Martino terecht op.

Lawa zal moeten leren haar tijd beter in te delen, want zoals wel vaker ging het (tegen Lucas) pas in tijdnood mis, terwijl ze tot dan goed gespeeld had.

Casper won verdiend van Cederick. Met een penning won hij een volle toren en toen zag Cederick in dat verdere strijd zinloos was.

Iedereen was aanwezig!

Uitslagen zesde competitie-avond :

Zeteo - Maxim 0-1

Sabin - Oleksii 1-0

Jonathan - Dhruv 1-0

Jacob - Lev 1-0

Cederick - Casper 0-1

Anton - Martino 1-0

Nora - Nicolò 1-0

Lucas - Lawa 1-0


Stand :

1. Jacob 5,5 uit 6 (91,7%)

2. Jonathan, Sabin 4 uit 5 (80%)

4. Lawa 3 uit 5 (60%)

5. Casper, Nicolò, Zeteo 3 uit 6 (50%)

8. Lev, Maxim, Nora 2 uit 4 (50%)

11. Oleksii 2,5 uit 6 (41,7%)

12. Lucas 2 uit 5 (40%)

13. Martino 2 uit 6 (33,3%)

14. Anton 1 uit 4 (25%)

16. Cederick, Dhruv 1 uit 5 (20%)Comments


bottom of page