top of page
  • Foto van schrijverGeert

Supergroep, 11 april 2023

Het verslag van de supergroep is deze keer gemaakt door Geert van der Wulp, die sinds januari mede leiding geeft aan de groep.


Afgelopen dinsdag werden er 5 partijen gespeeld in de supergroep. De vier koplopers, Sabin, Jacob, Jonathan en Maxim speelden namelijk een externe bekerwedstrijd. Een mooie kans dus voor de rest om punten te scoren!


In een Franse opening kwam de dame van Casper (spelend met zwart) snel naar buiten. Cederick had actievere stukken en dacht zijn slag te slaan door een pion te offeren om zo nog meer positioneel overwicht te verzamelen. Maar Casper sloeg dat aanbod af, heel verstandig! In plaats daarvan ontwikkelde hij zelf en de partij leek in evenwicht. Vrij snel daarna won Casper materiaal en toen was er voor Cederick al geen verdediging meer mogelijk…

De partij tussen Martino (met wit) en Lucas begon met een Geweigerd Damegambiet. Lucas had met zijn lichte stukken al snel een mooie aanval opgezet tegen de witte dame. Martino verdedigde zich goed, maar moest een kwaliteit opgeven om onder de druk uit te komen. Lucas maakte daarna geen fouten meer en zijn aanval bleef komen. Uiteindelijk moest Martino kiezen tussen meer materiaalachterstand of mat gezet worden. Ik kan me leukere keuzes voorstellen!

Dhruv (met wit) speelde in een open Siciliaanse opening zijn loper naar b5. Hoewel dit natuurlijk niet fout is, gaf het Oleksii wel een extra tempo doordat hij met a6 en b5 zijn damevleugel activeerde. In zulke partijen gaat de speler die de beste koningsaanval opzet er vaak met het punt vandoor. Ook in dit geval! Dhruv rokeerde lang en Oleksii koos ervoor om niet te rokeren en extra tijd in de aanval te investeren. De stukken van Dhruv stonden geweldig actief, maar Oleksii’s koning stond veilig (in het centrum!). De aanval van Oleksii leverde materiaalwinst op en toen was de partij snel gezien.

Anton (met wit) en Nicolò speelden een Londen systeem, maar dan zoals Rapport en Jobava, dus met het witte paard op c3, lekker actief! Beide spelers zetten hun stukken op de juiste velden en ruilden de witveldige lopers. Anton besloot lang te rokeren (die waaghals houdt ook vast van bungeejumpen) en zijn koning leek toch in een penibele situatie terecht te komen, want de aanval van Nicolò zag er gevaarlijk uit. Een paar zetten later leek het wel alsof de koning van Anton nooit meer aan een wisse dood zou kunnen ontsnappen. Nicolo bracht de witte koning in het nauw, maar nadat Anton slim een dameruil wist te forceren leek het zo maar ineens gelijk te staan! Nicolò ging er toch nog eens voor zitten en plots won hij met een slimme truc een toren en toen was het punt binnen.

Aren (met wit) en Nora begonnen de partij in een Schots Vierpaardenspel. Beiden zetten hun stukken op mooie actieve velden. Het werd een leuke en hele open partij waarin door beide spelers vol op de aanval werd gespeeld. Ook na een dameruil namen Aren en Nora geen gas terug. Nora won via een mooie combinatie een volle toren. Aren verdedigde zich nog een hele tijd. Iedere paar zetten dreigde hij wel weer ergens een stuk terug te winnen met een slimme truc. Maar wat hij ook probeerde, Nora liet zich niet van de wijs brengen en speelde het professioneel uit.

De avond telde dus uiteindelijk 5 leuke partijen vol met intellectuele strijd die allemaal eindigden in winst voor de zwartspelers.

Uitslagen elfde competitie-avond :

Martino - Lucas 0-1

Anton - Nicolò 0-1

Aren - Nora 0-1

Dhruv - Oleksii 0-1

Cederick - Casper 0-1


Stand :

1. Sabin 7 uit 9 (77,7%)

2. Jacob 7,5 uit 10 (75%)

3. Nicolò 7,5 uit 11 (68,2%)

4. Jonathan 6 uit 9 (66,7%)

5. Maxim 6,5 uit 10 (65%)

6. Zeteo 5,5 uit 9 (61,1%)

7. Lev 3 uit 5 (60%)

8. Lucas, Nora 5,5 uit 10 (55%)

10. Casper 5 uit 10 (50%)

11. Oleksii 2,5 uit 6 (41,7%)

12. Aren 4 uit 10 (40%)

13. Cederick, Dhruv 3 uit 10 (30%)

15. Lawa 1,5 uit 6 (25%)

16. Anton 1 uit 7 (14,7%)

17. Martino 0 uit 6 (0%)

Comments


bottom of page