top of page
  • Foto van schrijverDik

Supergroep, 10 oktober 2023

De broertjes Maxim en Sabin blijven winnen en staan samen bovenaan.

Zeteo koos met wit tegen Maxim voor de Engelse opening. Na een rustig begin lukte het Maxim om pionnen op e4 en f4 te posteren, wat Zeteo belemmerde in zijn mogelijkheden. Maar nadat hij dit had opgelost ging Zeteo in de aanval en won de twee pionnen die hij achter stond weer terug. Wel gebruikte hij veel meer tijd dan Maxim en daardoor speelde hij wat minder precies in het eindspel. Remise was een goede uitslag geweest, maar Zeteo kwam een kwaliteit achter en gaf kort daarna op.


Sabin won, na een onregelmatige opening, al gauw een pion tegen Jack en had steeds het initiatief. Hij beheerste de twee open lijnen op de damevleugel. Toen de achterstand van Jack was opgelopen tot drie pionnen en een kwaliteit zag hij af van verdere tegenstand.


Hugo is ongemerkt opgeklommen naar de vijfde plaats. Hij heeft eerder gespeeld bij Leiderdorp en daar de nodige schaakervaring opgedaan. Hugo koos voor de Spaanse opening tegen Cederick. Die stelde de rokade te lang uit, waardoor er een paard van hem op de e-lijn gepend werd. Door een aanval met pion f3 ging het paard verloren.

Hugo liet zijn voordeel niet meer glippen en haalde de winst binnen in een vrijwel foutloze partij.


Door zijn betere kennis van de opening (Schots) kwam Aren al gauw een pion voor tegen Martino. Ook stonden de stukken van Aren actiever, waardoor hij vrijwel de hele partij het initiatief had. Toen hij een volle toren achter kwam te staan gaf Martino op.


Dhruv behaalde tegen Sybren zijn eerste overwinning, in een goede partij. Na een Italiaanse opening stond Dhruv lange tijd een pion achter, maar hij had meer aanvalskansen. Sybren koos voor de lange rokade, terwijl zijn damevleugel matig

verdedigd was. Dhruv zag dat daar zijn kansen lagen en bestookte de vijandelijke damevleugel net zo lang tot Sybren eronder bezweek.


Lev koos tegen Casper voor een opening met d4 en c4, waardoor een soort Indisch ontstond. Lev was voortdurend actiever en won een loper. Toen die voorsprong werd uitgebreid tot een toren hield Casper het voor gezien.


Zoals Geert vorige week al meldde is Oleksii gestopt, helaas. Hij wordt voortaan niet meer in de stand opgenomen (zijn score was 1,5 uit 3), maar de tegen hem gespeelde partijen blijven wel meetellen.

Opgave bij de afbeelding : Wit geeft mat in twee zetten.


Uitslagen zesde speelavond :

Jack - Sabin 0-1

Zeteo - Maxim 0-1

Aren - Martino 1-0

Lev - Casper 1-0

Sybren - Dhruv 0-1

Hugo - Cederick 1-0


Stand:

1. Maxim en Sabin 5,5 uit 6

3. Aren 4 uit 6

4. Lev 3 uit 5

5. Hugo 3,5 uit 6

6. Jack 3 uit 6

7. Martino, Zeteo 2 uit 4

9. Casper 2 uit 5

10. Cederick, Dhruv 1,5 uit 5

12. Eben, Ilja 1 uit 4

14. Sybren 0 uit 5

Comments


bottom of page