top of page
  • Foto van schrijverReinoud

Soepele overwinning in Leidsche Jeugdclubcompetitie voor OEW-D

Zondag 22 mei werd de Leidsche jeugd clubcompetitie gespeeld voor de categorie D (spelers t/m 12 jaar). Vier ploegen met elk 4 spelers traden aan in de grote zaal van ons eigen buurthuis. Alle ruimte dus om iedereen een vorstelijke speelplek te geven. Naast OEW was er nog een team van Voorschoten, een team van LSG (Leids schaakgenootschap) en een gastteam uit Haarlem (Kennemer Combinatie).

De eerste ronde speelde OEW tegen LSG. Dhruv en Casper aan bord 3 en 4 wisten snel te winnen en Zeteo won een toren toen zijn tegenstander in paniek raakte van het dreigende open-gaan van z’n koningsstelling. Daarna was het niet moeilijk meer. Jonathan moest hard werken in een ingewikkelde stelling met één, later twee pionnen meer, maar wel met ongelijke lopers, tegengestelde rokades en ook nog een wat passieve loper en een opgejaagde dame. Jonathan hield het hoofd koel en slaagde erin dames te ruilen, waarna de controle terug was. Niet lang daarna kwam er ook een kwaliteitswinst en het punt. 4-0 dus.


De volgende ronde tegen Voorschoten gaf hetzelfde beeld. Dhruv won snel, omdat hij de ingewikkelde opening beter kende dan zijn tegenstander. Ook nu had Zeteo weer een gevaarlijke aanval op de Koningsvleugel die nu nog sneller doorsloeg dan de eerste ronde. Ook Casper had weer een punt te pakken, maar niet nadat zijn tegenstander in de opening wel wat kansen had laten liggen en Casper het middenspel met een kwaliteit meer geconcentreerd uit speelde. Jonathan was weer het langste bezig en kwam halverwege een pion achter. Hij bleef goed verdedigen tot zijn tegenstander in het verre dame-eindspel pardoes de pion teruggaf. Dat was een opluchting, want op 5 seconden increment een dame-eindspel met een pion minder verdedigen was geen aantrekkelijk vooruitzicht. 3,5-0,5 winst dus.

De laatste ronde mochten we tegen Kennemer combinatie om de toernooiwinst. Een gelijkspel zou genoeg zijn. Het werd zelfs meer. Casper en Dhruv waren weer snel klaar, maar nu moest Casper toch het punt aan zijn tegenstander laten na een mooie combinatie. Dhruv won wel en snel, al zag het na een het zet of zeven er niet zo uit. Jonathan had het deze keer makkelijker. Hij won al snel een pion zonder duidelijke compensatie voor zijn tegenstander en even later zelfs een stuk en de partij. Zeteo had ook al snel een stuk te pakken, het leek nog even spannend te worden toen hij een kwaliteit verloor, maar zijn stukken bleven actief en al snel was het punt binnen. 3-1 dus.


Eindstand

1

OEW*

6

2

Kennemer Combinatie

3

3

LSG*

2

4

Voorschoten

1

*Geplaatst voor Nederlands kampioenschap voor de Leidsche Schaakbond.

Comments


bottom of page