top of page
  • Foto van schrijverLeonore

OEW wint van Leithen 3,5-2,5

De wat oudere en meer ervaren OEW'ers kunnen meedoen aan de Leidse schaakbond competitie. Op doordeweekse avonden worden gedurende het jaar zeven teamwedstrijden tegen andere volwassen-clubs uit de regio gespeeld. Voor Jonathan, Jacob, Daniël, Simon, jeugdleider Tim en Lucas stond op vrijdagavond 15 oktober de eerste thuiswedstrijd tegen Leithen op het programma.


Onder leiding van wedstrijdleider Kees gingen rond 19.30 uur de wedstrijden van start. Hieronder een korte samenvatting van de partijen door de spelers zelf.


Als eerste was Daniel klaar:

"Ik moest schaken tegen Piet Pouw, erelid en oud-voorzitter van OEW. Hij speelde een voor mij onbekende opening met C4. Ik wist niet wat ik moest spelen, dus zorgde ik ervoor dat ik de gouden regels voltooide. In het middenspel ruilde ik mijn paard voor zijn loper zodat hij een dubbelpion kreeg en een open G-lijn. Vervolgens ging ik met mijn dame, loper en paard in de aanval op de koningsvleugel. In een van de laatste zetten zag ik een mat in 2, alleen mijn paard stond in de weg. Ik offerde hem. Hij trapte erin (niet dat hij er anders wel iets tegen had kunnen doen) en toen had ik ondekbaar mat in 2."


Kort daarna Jacob, die het niet kon bolwerken:

"Na de franse opening ging het lang gelijkop, we kwamen in een passieve stelling.

Maar ik zag een aftrekschaakje over het hoofd, waardoor ik mijn dame verloor en dus ook de partij."


Vervolgens wist Lucas zijn partij te winnen:

"Aan het begin van de partij wilde hij zijn paard offeren, maar ik kon hem uiteindelijk slaan zonder gevolgen. Ik speelde voor de rest erg goed voor mijn doen, en nadat ik nog een kwaliteit won was het een makkelijke partij."


Voor Simon pakte het iets minder goed uit:

"In de partij bleef het lange tijd materieel gelijk. Wit stond echter veel actiever. Nadat ik een pion had weggegeven, wist wit uiteindelijk door te dringen en mij mat te zetten."


De remise van Jonathan zorgde voor een gelijke stand: 2,5-2,5.

"Na een sterke opening van beide kanten, kwamen we in een middenspel terecht waarbij ik een voordeel had aan de koningsvleugel en hij aan de damevleugel. Na heel wat heen en weer spelen met onze torens - we konden namelijk niks anders want dan kwam een van ons in een verloren stelling te staan - hebben we besloten om de partij maar te eindigen in een gelijkspel."


Alleen Tim was nog bezig. Met aanmoediging van zijn teamgenoten wist hij uiteindelijk het punt binnen te slepen waardoor de overwinning naar OEW ging!

"Ik kwam goed uit de opening, maar speelde te passief en blunderde een paard. Gelukkig was na al die tijd schaken op de computer mijn pokerface nog goed genoeg en zag mijn tegenstander het niet. Een paar zetten later won ik een kwaliteit en uiteindelijk de partij."


Een mooie start van het seizoen!
コメント


bottom of page