top of page
  • Foto van schrijverGeert

OEW wint spannende strijd van LSG D

Afgelopen dinsdag 18 april speelde OEW tegen LSG D in de derde klasse van de Leidse Schaakbond. OEW speelde wel in eigen huis, maar was toch de uit spelende partij!? Het werd een spannende strijd!


Bord 5: Lev - Corné 1/2 - 1/2

Lev was de eerste die zijn partij beëindigde. Vanuit de opening kwam Lev mooi actief te staan, maar zijn tegenstander speelde solide. Lev gebruikte goed zijn tijd en is dan een hele sterke speler! Hij zag een mooie tactische wending, maar uiteindelijk verdwenen er veel stukken van het bord. Lev bood remise aan en na even denken accepteerde zijn tegenstander. De toeschouwers dachten dat Lev beter stond, maar zelf toonde hij aan dat het echt helemaal gelijk stond. Hij had gelijk volgens de tegenstander die na de partij de computeranalyse erbij haale.

Tussenstand: LSG - OEW: 1/2 - 1/2


Bord 6: Stanley - Connor 0 - 1

Connor speelde het Scandinavisch en offerde een pion waarvoor hij veel druk kreeg op de stelling van zijn tegenstander. Die leek daar toch wel wat onrustig van te worden, maar dacht dat afruilen van stukken het beste was. Connor was niet bang om te ruilen wanneer het in de stelling toch wat voordeel opleverde. Al snel won hij zijn pion terug, en even later stond hij er zelfs 2 voor waarvan er 1 naar de overkant rende. Connor promoveerde, speelde het mooi uit en won.

Tussenstand: LSG - OEW: 1/2 - 1 1/2


Bord 3: Jacob - Ilya

Jacob en zijn tegenstander ontwikkelden vanuit de opening allebei hun stukken naar mooie velden. Maar de dame van Jacob werd snel daarna opgejaagd door twee paarden. Even leek het erop dat Jacob verloren stond. Maar hij wist toch nog iets creatiefs te bedenken. Hij forceerde een dameruil en hoewel zijn tegenstander nog steeds wel beter stond, had Jacob ook nog kansen. Maar één van de al genoemde paarden was toch wel bijzonder vervelend en Jacob kon niet anders dan een kwaliteit opgeven. Hij heeft gevochten als een leeuw in een eindspel met loper tegen toren, maar zijn tegenstander vond toch een manier om de winst binnen te halen.

Tussenstand: LSG - OEW: 1 1/2 - 1 1/2


Bord 1: Jonathan - Bob

Vanuit een Caro-Kann speelden Jonathan en zijn tegenstander allebei actief. Het werd een mooie partij waarin Jonathan op enig moment ietsje beter leek te staan. Hij koos ervoor op de aanval te spelen. Zijn tegenstander sloeg met de loper het paard op f3 en Jonathan moest met de g-pion terugnemen. De witte koning stond dus wel wat "op de tocht". In ruil daarvoor had Jonathan het loperpaar en hij koos er ook terecht voor om die (half-)open g-lijn dan zelf te gebruiken voor de aanval. Kort daarna vonden er enorme tactische wendingen plaats op het bord en ik zou liegen als ik zou vertellen dat ik nog begreep wie er beter stond. Maar aan het eind van de partij bleek toch dat de koning van Jonathan niet meer te redden viel.

Tussenstand: LSG - OEW: 2 1/2 - 1 1/2


Bord 4: Steven - Zeteo

Zeteo speelde vanuit een Franse opening zijn dame naar b6 en ontwikkelde vervolgens zijn paard naar h6. De tegenstander speelde al snel Lc1xh6, en in plaats van direct terug te nemen sloeg Zeteo met de dame op b2 en dreigde de toren van wit te slaan. Goed gezien! Wat zetten later had Zeteo 1 pion meer en het loperpaar, maar kon moeilijk ontwikkelen. Zijn tegenstander stond bijzonder actief en Zeteo moest hard werken om onder de druk uit te komen. Gelukkig vond hij al snel het juiste plan en er leek geen vuiltje aan de lucht want er werd ook een tweede pion gewonnen. In het toreneindspel probeerde Zeteo de snelheid van zijn tegenstander bij te houden. Dat was niet nodig, er was voldoende bedenktijd. Zeteo maakte het zichzelf nog aardig moeilijk. Het pionneneindspel heeft hij mooi uitgespeeld en zo haalde hij toch de winst binnen.

Tussenstand: LSG - OEW 2 1/2 - 2 1/2


Bord 2: Lucas - Tim

De tegenstander van Tim speelde zo'n Spaanse variant met een vroeg d2-d3. De bedoeling was waarschijnlijk om een koningsaanval op te zetten, maar Tim voorkwam dat. Hoewel wit nog steeds wel actiever stond, had Tim een pluspion. Maar de stelling leek mij toch in evenwicht. Tim vond een mooie manouevre om zijn toren van a8 in het spel te betrekken: a7-a5, Ta8-a6-f6! Ook na een dameruil leek het mij nog knap lastig voor Tim om dit in winst om te zetten. Die pluspion had hij dan wel, maar met torens en ongelijke lopers daarbij was het toch niet eenvoudig. Maar in wederzijdse tijdnood ging Tim veel beter met de stelling om dan zijn tegenstander. Hij spoorde zijn h-pion aan en die ging promoveren. Tim haalde zo het beslissende punt binnen!

Eindstand: LSG - OEW 2 1/2 - 3 1/2




Comments


bottom of page