top of page
  • Foto van schrijverWalther

OEW wint de beker!

Op Eigen Wieken doet mee aan de bekercompetitie van de Leidse Schaakbond. In poule B. En dat gaat heel goed. Zo goed zelfs, dat de finale werd gehaald. Afgelopen dinsdag werd die finale gespeeld. Tegen Philidor.


In de beker wordt gespeeld in teams van 4 personen. Je speelt dan een keer met wit en een keer met zwart tegen dezelfde tegenstander.

Philidor is een soort zusterclub van OEW. Veel jeugdleiders spelen zelf bij Philidor.


En zo kon het gebeuren dat Aren tegen jeugdleider Erick moest spelen. En nu denk je misschien: die jeugdleiders zijn veel beter dan de jeugdspelers, dus Aren is dan kansloos.

Nou, dat is dan fout gedacht. Aren had een aanval, veroverde een gepend paard dat hij met een pion kon aanvallen, en won toen zelfs de dame.


Lev speelde tegen Michiel. Lev en Michiel kennen elkaar heel goed, want ze speelden tegen elkaar de allereerste keer dat Lev op de clubavond van Philidor kwam. Toen won Michiel nog, dus hij was benieuwd hoeveel Lev vooruit was gegaan.

Dat bleek heel veel te zijn: Lev kwam ietsje slechter te staan, maar starte toen een gevaarlijke aanval. Michiel maakte een foutje, en Lev kon de partij winnen.


Maxim speelde tegen Jan. Maxim had ook een gevaarlijke aanval. Jan verdedigde zich goed, en Maxim won wel een stuk maar Jan had 3 pionnen meer. Maar dat verdedigen had Jan teveel tijd gekost, en hij ging door zijn vlag.


En dan Sabin. Die speelde tegen Jacob, de OEW-clubkampioen van vorig jaar. Jacob was te sterk geworden voor OEW, dus hij speelt nu bij Philidor.

Maar Sabin liet zien dat OEW hem echt nog wel tegenstand kan bieden. Hij kreeg een gevaarlijke vrijpion, en ondanks vliegende tijdnood kon hij de partij winnen.

De eerste partij werd dus door allevier de OEW-spelers gewonnen. En toen Aren in de tweede partij remise wist te maken Erick was de match beslist. Het was een ingewikkelde stand waar ze allebei een aanval hadden met heel veel mogelijkheden tot eeuwig schaak. Bert en Erick analyseerden nog samen na de partij, maar ook hun varianten eindigden allemaal in remise.


Maar Philidor gaf niet op. In de tweede partij nam Michiel revanche tegen Lev. We zullen eens kijken of Lev volgend jaar nog meer vooruit is gegaan en allebei de partijen kan winnen.


Sabin slaagde erin nog een keer van Jacob te winnen. Toen ik keek had Sabin al 3 pionnen meer en was de partij beslist. Sabin werd daarmee OEW-topscorer met 2 punten.


Maxim kreeg een aanval tegen van Jan. Hij vond een knappe verdediging en eindigde in een toreneindspel met een pionnetje minder. Maar omdat toreneindspelen altijd in remise eindigen, bood Jan remise aan. Maxim nam het graag aan, zodat de match eindigde in 6-2.


Comments


bottom of page