top of page
  • Foto van schrijverWalther

Mooie prestaties Jonathan en Zeteo op het PK C

Gelukkig kan er weer gewoon geschaakt worden. En dus gaan de toernooien van de Leidse schaakbond ook weer gewoon door. Op 12 en 19 februari werd in het Denksportcentrum het Persoonlijk Kampioenschap voor de C-jeugd gespeeld. Dat zijn spelers tot 14 jaar.


Twee OEW-spelers deden mee: Jonathan en Zeteo, Die zijn allebei nog lang geen 14, ze horen qua leeftijd nog bij de D-jeugd.


Maar meespelen in een oudere leeftijdscategorie is een mooie uitdaging. Er werd gespeeld met 70 minuten bedenktijd per persoon, dus er kon rustig worden nagedacht. En dat deden onze spelers!

Jonathan wist uiteindelijk tweede te worden, met 5 punten uit 6 partijen. Wat een knap resultaat!

Ik heb zijn partij tegen de winnaar, Rhys, gezien. Jonathan leek goed uit de opening te komen met twee ver opgerukte centrum-pionnen. Maar het werd heel ingewikkeld. Rhys rekende het beter uit, en kwam een kwaliteit en een pion voor in een stelling waarin Jonathan geen kansen meer had. Maar het is geen schande deze partij te verliezen, Rhys eindigde vorig jaar op het Nederlands Kampioenschap voor de C-jeugd als 7e.

In de partij erna bereikte Jonathan tegen Zeteo een positie waarin alleen hij aanvalsmogelijkheden had, en hij wist het met een goede aanval af te maken.


Van Zeteo heb ik ook de partij tegen Raffi gezien. Er onstond een vreselijk moeilijk gevecht. Raffi had een stuk meer, tegen Zeteo 3 pionnen en een koningsaanval. Voor mij was het allemaal veel te ingewikkeld, maar Zeteo kon het wel goed uitrekenen en hij slaagde er in Raffi mat te zetten.

Uiteindelijk haalde Zeteo 3 punten uit 6 partijen.


Toch was er voor mij wel een klein minpuntje aan dit toernooi: er deden wel 13 jongens mee, maar nul meiden. In de tijd van the Queen's Gambit kan dat toch niet! In het verleden had de Leidse Schaakbond altijd sterke meisjes, die soms het PK wonnen tegen alle jongens. Dus meiden van OEW: allemaal goed oefenen zodat jullie volgend jaar ook aan het PK mee kunnen doen!

Comments


bottom of page