top of page
  • Foto van schrijverSipke

Langerokadegroep 24 januari

Deze week was Alessandro gelukkig weer van de partij en kwam Noa ons versterken omdat we een oneven aantal spelers hadden.

Hugo (Z) en Benjamin speelden vandaag tegen elkaar en gingen lange tijd gelijkop. Ze hebben allebei hard gewerkt en goed nagedacht, maar het was Benjamin die er uiteindelijk met de winst vandoor ging.


Marciano was de gastheer voor de invaller in onze groep, Noa. Ook in deze partij was lang niet duidelijk wie zou winnen. Maar in het eindspel stond Marciano er beter voor. Noa kon telkens weer ontsnappen, zelfs zo vaak dat hij complimenten kreeg van zijn tegenstander. Uiteindelijk werd de koning een hoek in gedreven door een dame en toren. Marciano moest nog goed z'n best doen om de partij niet in pat te laten eindigen, maar vond ten slotte de oplossing en maakte mooi mat.

Hugo (vdD) trof deze week Loqmane, die vorige week spontaan was begonnen met noteren. Dat werkt blijkbaar aanstekelijk, want Hugo vroeg halverwege de partij of hij óók een notatieboekje mocht hebben. Zo hebben ze beiden alle zetten opgeschreven totdat Loqmane het mooi genoeg vond en opgaf. Hugo neemt een punt meer naar huis.


Stella en Elysia speelden aan het vierde bord van deze week. Stella's koning werd in het eindspel naar de hoek gedreven (a1), met een eigen toren ervoor (a2) als verdediging. Helaas bleek juist die toren in de weg te staan toen Elysia haar zwarte toren naar b1 dirigeerde (mét voldoende dekking); nu kon de witte koning nergens meer naartoe en won Elysia.


Alessandro maakte zijn comeback tegen Jens. Beiden gingen met hun koning aan de wandel en Alessandro stond behoorlijk sterker met een extra toren. Maar Jens kreeg een onverwachte kans toen de zwarte koning naar de rand van het bord liep. Op het bord hiernaast kan wit zelfs in één zet schaakmat zetten (weet jij welke zet dat is?). Jammer genoeg zag Jens deze mogelijkheid over het hoofd. Hij zette schaak met de pion, maar daar kon de koning aan ontsnappen door naar voren te stappen. Nu kon Alessandro weer het initiatief nemen. Dat lukte heel goed, want hij won de partij een paar zetten later met een klassieke trappetjesmat, nadat hij eerst een pion tot dame had laten promoveren.


Comentários


bottom of page