top of page
  • Foto van schrijverSipke

Groene Hart Cup doet Leiden aan

Net zoals het Formule 1-circus is de Groene Hart Cup een rondreizend (regionaal) toernooi. Elk van de deelnemende schaakverenigingen is in de loop van het seizoen ten minste één keer gastheer tijdens een speelronde. Vrijdagavond 4 oktober speelden twee OEW-teams in poules 1 en 2B een thuiswedstrijd in ons buurtcentrum.

In poule 2B kwam Op Eigen Wieken 2 uit tegen Klim-Op 2, Promotie 1 en Brandrecht/IJsselmonde 1. Alle tegenstanders hebben een stevige reputatie, maar Lev, Casper, Sam en Erik konden de bezoekende teams goed weerstand bieden. Klim-Op ging er met de groepswinst vandoor en promoveert naar poule 1. Op Eigen Wieken 2 behaalde een knappe tweede plaats en mag volgende keer dus weer in poule 2 uitkomen.


In poule 1 zitten behalve Op Eigen Wieken 1 ook drie sterke teams uit de Rotterdamse regio: Klim-Op 1 (Capelle), Ivoren Toren 1 (Rotterdam) en 3-Torens 1 (Berkel en Rodenrijs). OEW en Klim-Op strijden traditiegetrouw om de eerste plaats. Deze week trok OEW aan het langste eind dankzij sterke partijen van Jonathan, Jacob, Maxim en Connor.

In de tweede speelronde had Jonathan een mooie ontsnapping uit een kansloze positie. Het was de laatste partij uit die ronde; de spelers die al klaar waren, keken toe hoe Jonathan in een wanhoopsdaad remise aanbood aan zijn tegenstander. Klim-Opper Samuel ging daar natuurlijk niet op in, waarom zou hij ook?

Maar terwijl hij door het midden met koning en pion de koning van Jonathan naar achteren drong, maakte hij toch een misrekening door ineens op jacht te gaan naar twee passieve pionnen op de G- en H-lijn. Jonathan aarzelde geen moment en promoveerde in een rush zijn laatste nuttige pion op de A-lijn tot dame, wat de verhoudingen in één keer op zijn kop zette!

Nu hoefde Jonathan er alleen maar voor te zorgen dat de tegenstander veroordeeld was tot gedwongen zetten met de koning zodat zwart geen promotie kon behalen met één van zijn resterende pionnen. Met hulp van de toegesnelde koning werd de tegenstander steeds verder ingesloten totdat het mat stond.


Uitslagen poule 1

Team

Bordpunten

Matchpunten

SSV Klim-Op 1

8

4

Op Eigen Wieken 1

6

RSR Ivoren Toren 1

5

2

3-Torens 1

0

Uitslagen poule 2B

Team

Bordpunten

Matchpunten

Promotie 1

2

0

Op Eigen Wieken 2

7

4

SSV Klim-Op 2

10

6

Barendrecht/IJsselmonde 1

5

2

De uitslagen van andere poules en meer info over de Groene Hart Jeugdcup vind je op de website van de organisatie. De volgende ronde wordt op 25 november gespeeld in Schiedam.

Comments


bottom of page