top of page
  • Foto van schrijverWadim

Derde ronde Zuid-Holland Jeugd Cup

Op 13 januari werd de derde ronde van het online toernooi Zuid-Holland Jeugd Cup (Vroeger Groene Hart Cup) gespeeld. Drie jeugd teams van Op Eigen Wieken met daarin 15 enthousiaste schakers streden tegen andere clubs. Gelukkig zaten de OEW-teams in verschillende poules, er waren zo geen onderonsje. Ik was zelf aan het meekijken en chatte na afloop met een paar oew-ers. Het was een hele mooie ronde. Alle teams waren in de top drie van hun poule geëindigd en twee waren zellfs kampioen van hun poule geworden.


Hoe werkte het ook alweer?

Gedurende een uur speelde iedere oew-er tegen spelers uit andere clubs. Was je snel klaar, helemaal niet erg, er werd zo snel mogelijk een nieuwe andere tegenstander voor je gezocht. Zo kon je punten binnenhalen voor jouw team. De hoogste 4 scores vormen namelijk het teamtotaal.


Wie zitten er in Team A ook alweer en hoe hebben zij het gedaan?

Team A bestaat Abisan, Jonathan, Simon en Guido. De jongens hebben het erg goed gedaan! Ze zijn op een mooie derde plek geëindigd in poule A. Jonathan won alle 6 de wedstijden en haalde zo 20 punten binnen voor het team. In de laatste partij stond Jonathan niet goed, maar wist toch nog de winst binnen te halen. Abisan wist maar liefst 9 partijen te spelen en haalde 15 punten binnen voor het team (6 uit 9). Abisan wist maar liefst een mat in 11 te spelen. Simon speelde wat langere partijen, veel partijen tegen de 40 zetten aan. Hij heeft uiteindelijke 4 potjes gespeeld, waaarvan hij de helft gewonnen heeft; dit leverde 4 punten op voor het team. Guido heeft de meeste potjes weten te spelen van iedereen, maar liefst 11. Het regende soms dames in de partijen van Guido, maar die gaf hij dan bijna meteen op. En uiteindelijk wist Guido 7 punten te verdienen voor het team (3,5 uit 11). Samen hebben de jongens 46 punten behaald.


Wie zitten er in team B ook alweer en hoe hebben zij het gedaan?

Team B bestaat uit Daniel, Jacob, Connor, Casper en Anton. Dit team was in hele goede vorm! Daniel won aan de lopende band en verloor alleen zijn laatste potje (7 uit 8), zo scoorde hij 24 punten voor het team. Daniëls paarden waren zeer gevaarlijk met behulp van vorken wisten zij herhaaldelijk dames te pakken. Connor was ook in hele goede vorm en verloor net als Daniël maar één partijtje (8 uit 9) en scoorde ook 24 punten voor het team. Connor paste vaak aftrekaanval toe om de dames van zijn tegenstanders te veroveren. Jacob heeft iets minder wedstijden gespeeld, maar heeft er ook maar ééntje van verloren en behaalde 9 punten voor het team (3,5 uit 5). Snelle matten zaten er bij Jacob niet in. Jacob kwam vaak terecht in toreneindspelen, waar hij met actieve spel van koning en torens veel pionnen wist op te snoepen. Casper heeft de helft van zijn partijtjes gewonnen en daarmee 8 punten behaald voor het team (4 uit 8). Er werd heel veel gegeten in de partijen van Casper, zowel bij hemzelf als bij zijn tegenstander. Aanval zit er heel goed in! Tip: bescherm op tijd aangevallen stukken. Anton boekte 2 overwinningen en scoorde 4 punten voor het team. (Deze punten telden niet meer voor het definitief puntentotaal, maar tellen natuurlijk wel voor spelplezier) Vaak verloor Anton zijn dame, omdat hij niet doorhad dat deze op een onveilig veld stond. Tip: vraag je af voordat je een zet speelt, staat mijn dame aangevallen. Het team wist ruim de eerste plek te veroveren met een puntentotaal van 65 punten.


Wie zit er in team C en hoe hebben zij het gedaan?

Team C bestaat uit Zeteo, Oliwier, Cederick, Tygo en Coen. In de vorige ronden bleef het team altijd steken op een derde plaats, maar deze keer werden zij kampioen! Gefeliciteerd! Zeteo wist 10 partijtjes te winnen van de 12 en verdiende 30 punten voor het team. Door gebruik te maken van dubbele aanval, won Zeteo veel materiaal. Cederick begon eerst ietsje minder, maar op het eind won hij er 4 achter elkaar, zo scoorde hij 14 punten voor het team. (5,5 uit 8) Cederick gebruikt veel stukken voor zijn aanval, soms zelfs de koning; in één partij heeft de koning zelfs het centrum bezocht. Coen speelde 10 partijtjes en wist daarvan 6 te winnen en verdiende 12 punten voor het team. Coens dame zorgde veel onrust in de kamp van zijn tegenstander. Oliwier won 5 van de 8 partijtjes en verdiende 10 punten voor het team. Oliwier lette goed op en sloeg vaker stukken van zijn tegenstanders die op onveilige velden gingen staan. Tygo deed deze keer niet mee, maar doet volgende ronde weer mee. Het team scoorde 66 punten en werd kampioen van de poule.


Ik hoop dat jullie vooral veel plezier hebben gehad en tot de volgende ronde op woensdag 16 februari.Comments


bottom of page