top of page
  • Foto van schrijverArno

Bisschoppen conferentie

Wat kwam eerst: Sinterklaas of het schaakspel? Er zijn veel gedachten over hoe oud het schaakspel is, maar de 6e eeuw komt het meest in aanmerking als begintijd. En kijk: Sinterklaas wint! De bisschop van Myra leefde in de 4e eeuw. In deze tijd staat hij weer volop in de belangstelling. Kijk eens naar de acht bisschoppen op het plaatje.


Vier op een rij en aan de overkant, met drie rijen ertussen, nog eens vier. Probeer eens in zo min mogelijk zetten de witte bisschoppen te laten ruilen met de zwarte, zonder dat ze elkaar kunnen slaan. Wit en zwart hoeven niet om beurten te zetten. Twee zetten achter elkaar van wit of zwart mag ook. Speel het alleen of met z’n tweeën, maar maak geen ruzie!

Overigens zeggen we in Nederland tegen een bisschop loper. Hoe komen de Engelsen aan de naam “bishop”? In het 6e eeuwse chaturanga spel, de oorsprong van ons schaakspel, stonden aan weerszijden van de koning en zijn vizier (de dame komt veel later pas, in de 15e eeuw) twee olifanten. De Engelsen zagen in de slagtanden de randen van een bisschopsmijter. Onze loper komt misschien van het Duits Laüfer. Maar zeg maar niet tegen Sinterklaas dat hij een loper is. Je verspeelt misschien je chocoladeletter.


Oplossing van de snertpuzzel van twee weken terug: Kan wit mat geven door eerst Dd7+ te spelen? Nee.


Arno

Commentaires


bottom of page