top of page

Supergroep, 4 februari 2020


De gebroeders Pancharajah, beide koploper met 4 uit 4, streden deze avond om de koppositie. Abisan had wit. De opening was een variant van het Schots (voor de kenners : een geweigerd Göring-gambiet). Al gauw had Abisan meer ruimte (5 rijen tegen 3). Pas rond de 30e zet kon Akil enig gevaar stichten, maar hij nam daarbij wel een groot risico. Abisan kon met schaak binnenvallen, waarna een groot aantal schaakjes volgde, met toren, dame en loper. Akil verloor groot materiaal en de partij. Abisan gaat nu alleen op kop.

Maar ook Nora is nog ongeslagen, met een partij minder gespeeld. Tegen Jacob (zwart) opende ze met 1. d4 c5. 2. d5, waarna een vastgeschoven pionnenstelling ontstond, met weinig manoeuvreerruimte. Tot Nora's verrassing gaf Jacob op toen hij dacht een stuk te gaan verliezen. Er was nog wel een verdediging mogelijk geweest.

Simon kreeg van Jonathan het Siciliaans voorgeschoteld. Jonathan nam ruim de tijd en won in het middenspel een kwaliteit door een paardvork. Daarna ruilde hij zoveel mogelijk af, zodat hij een toren overhield en 4 pionnen, tegen een paard en 5 pionnen voor Simon. Een toren is veel sterker in het eindspel dan een paard. Simon kon zijn pionnen niet goed verdedigen. Jonathan promoveerde en won.

Daniël speelde tegen Joost weer de ongebruikelijke f4-opening, gecombineerd met een fianchetto van de dameloper. Beide spelers namen weinig of geen risico's en waren, met een redelijk vol bord nog, tevreden met remise.

Lucas speelde weer de afruilvariant van het Spaans. Lawa had er niet het goede antwoord op en bleef een pion achter. Toen een paard van haar werd ingesloten raakte ze een vol stuk achter, maar dat won ze later weer terug. Remise was de beste uitslag geweest, maar in tijdnood zag Lawa niet hoe ze de promotie van Lucas' vrijpion kon tegenhouden. Daardoor behaalde Lucas zijn eerste overwinning in deze competitie.

Bogalech en Connor deden examen 3de stap. Voor Nicolò was er geen tegenstander.

Uitslagen 5e speelavond :

Abisan - Akil 1 - 0

Nora - Jacob 1 - 0

Lucas - Lawa 1 - 0

Daniël - Joost 0,5 - 0,5

Simon - Jonathan 0 - 1

Stand :

1. Abisan 5 uit 5 (100%)

2. Nora 4 uit 4 (100%)

3. Akil, Jonathan 4 uit 5 (80%)

5. Joost 2 uit 4 (50%)

6. Simon 2 uit 5 (40%)

7. Daniël, Lucas 1,5 uit 4 (37,5%)

9. Connor 1 uit 3 (33,3%)

10. Jacob, Nicolò 1 uit 4 (25%)

12. Bogalech 0 uit 3 (0%)

13. Lawa 0 uit 4 (0%)


bottom of page