top of page

OEW spelers simultaan met John van der Wiel


Afgelopen maandag was de afsluiting van het jubileumjaar van de schaakvereniging Philidor die maar liefst 100 jaar bestaat. Jonathan, Abisan en Akil waren uitgenodigd om mee te doen aan deze afsluiting welke bestond uit een simultaan tegen grootmeester John van der Wiel, erelid van Philidor en ooit zelfs nummer van 15 van de wereld. Van der Wiel speelde tegen 32 spelers en nam de tijd voor zijn zetten waardoor het een lange zit werd.

Akil was zelfs als laatste klaar toen hij in het verre eindspel net een pionnetje te kort kwam. Abisan kreeg een ingewikkelde Siciliaanse stelling op het bord, had wat weinig ruimte op de koningsvleugel, maar wist de boel wel bij elkaar en zo ingewikkeld te houden dat de grootmeester tegen het eind van de avond (of moet ik zeggen begin van de nacht?) remise aan bood wat Abisan natuurlijk accepteerde. Jonathan kreeg een voor hem ongetwijfeld onbekende zijvariant van het Siciliaans voorgeschoteld. Hij deed gezonde zetten en na een zet of 25 stond van der Wiel wel beter, maar duidelijk gewonnen was het zeker niet en zo verdiende ook Jonathan een halfje. Job Segers, jeugdleider bij Op Eigen Wieken wist zelfs, als enige van de 32, te winnen van de GM met hulp van een wat verstopte dubbele aanval paard.

Aan het eind van de avond bedankte de voorzitter van Philidor nog de vele leden die een bijdrage hebben geleverd aan alle activiteiten van het lustrumjaar. Ook voor jeugd van OEW was er afgelopen jaar dankzij deze inzet veel moois te beleven, zoals het Tata toernooi in de Pieterskerk, de simultaan in Gravenstein, de toernooien voor de middelbare en basischolen, de blindschaakwedstrijd met de burgemeester, Leonore en John van der Wiel in de stadsbibliotheek en de schaakmanifestatie op Beestenmarkt. Hulde!


bottom of page