top of page

Supergroep, 17 december 2019


De tot het eind spannende wintercompetitie is ten einde en gewonnen door Abisan, met slechts een kleine voorsprong op Daniël en Simon. Normaal wordt er maar één prijs uitgereikt voor de supergroepcompetities, maar deze keer (begin januari) zullen er drie prijzen zijn.

Abisan had weinig moeite met Lucas, die langzaam werd kaalgeplukt. Spannender was het bij Daniël tegen Nicolò. Lang stond het gelijk. Daniël gebruikte veel bedenktijd. Met nog een minuut of vier op de klok wist hij een kwaliteit te winnen en niet veel later stond hij een volle toren voor. Door deze overwinning stelde Daniël zijn tweede plaats veilig.

Simon won in 20 zetten van Joost. Na de afruilvariant van het Frans kwam Simon met een mooie combinatie die een pion opleverde en waardoor Joost niet meer kon rokeren. Simon oefende zware druk uit op de e-lijn en toen zijn dame ook nog eens op g6 kon schaakgeven was het gebeurd met Joost. Een mooie derde plaats voor Simon in het klassement.

Vierde is Jonathan die met wit tegen Jacob speelde. In deze partij gebeurde iets wat ik nog niet eerder in de supergroep heb meegemaakt : Jacob gaf op terwijl het materieel gelijk stond. Maar dat was niet ten onrechte. Positioneel stond Jonathan veel beter en de stelling van Jacob stond op instorten.

De sensatie van de avond was de zege van Lawa op Akil. Lawa hield het lang gelijk, maar moest toch toezien hoe haar pionnen bijna allemaal van het bord verdwenen. In het eindspel had Akil een koning, toren en 7 pionnen tegen koning, toren, paard en 1 pion voor Lawa. Maar die (opgerukte) pion, paard en toren stonden zo goed en werkten zo goed samen dat Akil een dreiging van mat in drie niet meer kon pareren. Een fraai einde, Lawa!

Bij partijen tussen meisjes onderling wordt altijd veel gepraat en dat was bij Nora en Bogalech niet anders, ondanks mijn vermaningen tot stilte. Eerst stond Nora voor, later Bogalech en in het eindspel had Nora uiteindelijk twee pionnen meer. Bogalech zag in dat het hopeloos was en gaf op.

In de Wiekslag van januari komt ook een (heel ander) verslag van de wintercompetitie.

Op 7 januari wordt het schaken hervat en begint de supergroep aan een nieuwe competitie.

Uitslagen 12e ronde :

Lucas - Abisan 0 - 1

Simon - Joost 1 - 0

Akil - Lawa 0 - 1

Nora - Bogalech 1 - 0

Nicolò - Daniël 0 - 1

Jonathan - Jacob 1 - 0

Eindstand wintercompetitie :

1. Abisan 7,5 uit 10 (75%)

2. Daniël 8 uit 11 (72,7%)

3. Simon 8,5 uit 12 (70,8%)

4. Jonathan 7 uit 11 (63,6%)

5. Akil en Joost 6,5 uit 11 (59,1%)

7. Nora 4,5 uit 8 (56,3%)

8. Connor en Jacob 5 uit 11 (45,5%)

10. Lucas 3 uit 10 (30%)

11. Bogalech 2,5 uit 9 (27,8%)

12. Lawa 2 uit 8 (25%)

13. Nicolò 1 uit 10 (10%)


bottom of page